Η Συμμαχία
- The League of Extraordinary Gentlemen
- LXG
- 2003
- ΗΠΑ, Μ. Βρετανία
- Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά
- Δράσης, Εποχής, Περιπέτεια, Υπερήρωες, Φαντασίας
- 17 Οκτωβρίου 2003
19ος αιώνας. Μια ομάδα από υπερήρωες με ιδιαίτερα χαρίσματα συνεργάζεται με σκοπό να σώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο Φάντομ, ένας παρανοϊκός μασκοφόρος, σκοπεύει να μποϊκοτάρει τη συνάντηση κορυφής των ηγετών όλου του κόσμου, στήνοντας μια αλυσιδωτή καταστροφική εγκατάσταση από εκρήξεις που θα βυθίσουν όλη την πόλη. Η απειλή είναι ανατριχιαστική και οι κίνδυνοι τεράστιοι. Η Συμμαχία διαθέτει μόνο εννέα ώρες για να σώσει τον κόσμο.
Σκηνοθεσία:
Stephen Norrington
Κύριοι Ρόλοι:
Sean Connery … Allan Quatermain
Naseeruddin Shah … πλοίαρχος Nemo
Peta Wilson … Mina Harker
Tony Curran … Rodney Skinner
Stuart Townsend … Dorian Gray
Shane West … Tom Sawyer
Jason Flemyng … Δρ Henry Jekyll/Edward Hyde
Richard Roxburgh … Fantom/’M’/καθηγητής James Moriarty
Max Ryan … Dante
Tom Goodman-Hill … Sanderson Reed
David Hemmings … Nigel
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: James Robinson
Παραγωγή: Trevor Albert, Don Murphy
Μουσική: Trevor Jones
Φωτογραφία: Dan Laustsen
Μοντάζ: Paul Rubell
Σκηνικά: Carol Spier
Κοστούμια: Jacqueline West
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The League of Extraordinary Gentlemen
- Ελληνικός Τίτλος: Η Συμμαχία
- Εναλλακτικός Τίτλος: LXG [προώθησης]
Σεναριακή Πηγή
- Σειρά κόμικς: The League of Extraordinary Gentlemen των Alan Moore, Kevin O’Neill.
Παραλειπόμενα
- Τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος για τον Sean Connery. Τα 17 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε και πήρε για να παίξει, ήταν αρκετά για να μην μπορεί η παραγωγή να δώσει περισσότερα χρήματα σε κάποιον ακόμα μεγάλο σταρ.
- Η Fox δεν μπορούσε να πάρει τα δικαιώματα του χαρακτήρα του Αόρατου Ανθρώπου, και προέβη στο τέχνασμα να αλλάξει το The Invisible Man σε An Invisible Man. Παράλληλα, το όνομα του από Hawley Griffin έγινε Rodney Skinner. Από τα κόμικς εξαφανίστηκε ο χαρακτήρας του Fu Manchu, αλλά προστέθηκε ο Tom Sawyer για να τραβήξει το αμερικανικό κοινό και να δώσει μια πιο νεανική νότα στην ταινία. Υπήρχε ακόμα ένας γυναικείος χαρακτήρας που πρόλαβε τα γυρίσματα, αυτός της Eva Draper με τη μορφή της Winter Ave Zoli, αλλά κόπηκε τελείως στο μοντάζ. Οι σκηνές της υπάρχουν ως έξτρα στο DVD.
- Ο Connery βρέθηκε σε σοβαρές προστριβές με τον σκηνοθέτη Stephen Norrington. Και όταν ο τελευταίος δεν παρέστη στο πάρτι της πρεμιέρας, ρώτησαν τον Connery περί της απουσίας του κι αυτός αποκρίθηκε “ψάξτε στο τοπικό άσυλο”!
- Οι Larry Cohen και Martin Poll έκαναν μήνυση στην 20th Century Fox, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία έκλεψε υλικό από το ανέκδοτο σενάριο τους, Cast of Characters. Σύμφωνα με το BBC, οι δύο αυτοί πετούσαν την ιδέα στην εταιρία για να κάνει ταινία το σενάριο τους, την περίοδο από το 1993 έως το 1996. Έγινε κιόλας αποδεκτό ότι κάποια στοιχεία στην ταινία υπάρχουν στο Cast of Characters, αλλά όχι στα κόμικς που διασκευάστηκαν. Παρότι η Fox αρνήθηκε με σθένος ότι υπήρχε κάποια σοβαρότητα στην καταγγελία, οι δυο πλευρές ήρθαν εντέλει σε συμβιβασμό.
- Η ταινία δεν πήγε άσχημα στα ταμεία (179,3 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, έναντι μπάτζετ των 78), αλλά οι πολύ κακές κριτικές αποθάρρυναν το στούντιο από τη δημιουργία ενός franchise, όπως και αρχικά στόχευαν.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 21/3/2004
Αρχικά η ιδέα της συγκέντρωσης μυθιστορηματικών ηρώων του φανταστικού φάνταζε έξυπνη κι ενδιαφέρουσα, ώσπου άρχισε το φιλμ… Το παιδιάστικο σενάριο δεν σώζεται ούτε από τους επιμέρους χαρακτήρες, ούτε από τα άφθονα ειδικά εφέ. Η δράση είναι στα πρότυπα του «Η Μούμια» αλλά δίχως τα εκεί ψυχαγωγικά αποτελέσματα, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη μέχρι λεπτομέρειας, ενώ η αίσθηση ότι παρακολουθούμε είτε κόμικ είτε βιντεοπαιχνίδι είναι ολοζώντανη. Θα μπορούσε να συγκριθεί με b-movies, αφού και η παρουσία του αγέρωχου Σον Κόνερι δεν σώζει την κατάσταση, μοιάζοντας περισσότερο σαν κόκορας σε κοτέτσι. Κυρίως, τίποτα εδώ μέσα δεν βγάζει ένα δράμι ψυχής, σε σημείο να έχεις μπρος σου ένα πάμπλουτο σκηνικό και να μη σου βγαίνει ο παραμικρός θαυμασμός. Το ίδιο κι επί της δράσης, που φαντάζει να συμβαίνει απλά για να συμβεί και να γεμίσει την ταινία. Χειρότερο όλων, αυτή η παρουσία του “Χουλκ” κύριου Χάιντ, με ένα τόσο ψεύτικο ψηφιακό εφέ που νομίζεις ότι έχει μπει με την τεχνική του κολάζ. Δυστυχώς, χάλια μαύρα γενικώς.
Βαθμολογία: