Η Σιδηρά Κυρία
- The Iron Lady
- 2011
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά
- Βιογραφία, Δραματική, Εποχής, Ιστορική, Πολιτική
- 12 Ιανουαρίου 2012
Η βιογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ, της αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1980 και πρωθυπουργού της χώρας από το 1979 έως το 1990. Μια από τις πιο διάσημες και με μεγάλη επιρροή γυναίκες του 20ου αιώνα, η Σιδηρά Κυρία έρχεται από το πουθενά για να σπάσει τους φραγμούς του φύλου και της κοινωνικής τάξης, και να επικρατήσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.
Σκηνοθεσία:
Phyllida Lloyd
Κύριοι Ρόλοι:
Meryl Streep … Margaret Thatcher
Jim Broadbent … Denis Thatcher
Iain Glen … Alfred Roberts
Olivia Colman … Carol Thatcher
Anthony Head … Σερ Geoffrey Howe
Nicholas Farrell … Airey Neave
Richard E. Grant … Michael Heseltine
Alexandra Roach … Margaret Thatcher (νεαρή)
Harry Lloyd … Denis Thatcher (νεαρός)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Abi Morgan
Παραγωγή: Damian Jones
Μουσική: Thomas Newman
Φωτογραφία: Elliot Davis
Μοντάζ: Justine Wright
Σκηνικά: Simon Elliott
Κοστούμια: Consolata Boyle
- Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
- Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
Αυθεντικός Τίτλος: The Iron Lady
Ελληνικός Τίτλος: Η Σιδηρά Κυρία
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Meryl Streep) και μακιγιάζ.
- Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Meryl Streep) σε δράμα.
- Βραβείο Bafta πρώτου γυναικείου ρόλου (Meryl Streep) και μακιγιάζ/κομμώσεων. Υποψήφιο για δεύτερο αντρικό ρόλο (Jim Broadbent) και σενάριο.
Παραλειπόμενα
- Για να προετοιμαστεί για τον ρόλο, η Streep παρευρέθηκε σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ώστε να δει εν δράση τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Επίσης, πέρασε μήνες παρακολουθώντας μεταδόσεις με τη Θάτσερ, ώστε να πιάσει τις κινήσεις και την προφορά της. Μίλησε επίσης με πολύ κόσμο που τη γνώρισε.
- Η Meryl Streep εισέπραξε ένα εκατομμύριο δολάρια για τη συμμετοχή της στην ταινία, Παρόλα αυτά, δώρισε ολόκληρο το ποσό στο Μουσείο Ιστορίας των Γυναικών.
- Η ίδια η Margaret Thatcher δεν είδε ποτέ την ταινία, όπως αναφέρουν οι πηγές. Έφυγε εντέλει από τη ζωή δύο χρόνια αφότου αυτή βγήκε.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Στην ταινία ακούγεται το I’m in Love with Margaret Thatcher του πανκ συγκροτήματος Notsensibles. Το τραγούδι όμως δεν συμπεριλήφθηκε στο επίσημο σάουντρακ, ακόμα κι αν ακούγεται κι εκτεταμένα στους τίτλους τέλους.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος
Έκδοση Κειμένου: 10/2/2013
Κινδυνεύοντας να εκνευρίσω κόσμο, λέω ότι έχω βαρεθεί να βλέπω τη Μέριλ Στριπ να δίνει ρεσιτάλ, καταπίνοντας τις ταινίες. Θα ‘πρεπε να παίζει περισσότερο στο θέατρο, στο σανίδι. Στην προκείμενη περίπτωση, τι νόημα έχει να βλέπουμε τη Θάτσερ σε φάση Αλτσχάιμερ, να προσπαθεί να θυμηθεί κομμάτια από τη ζωή της, ενώ ο άντρας και στήριγμα της έχει πεθάνει; Απλά, για να δούμε τη Στριπ να την μιμείται καταπληκτικά και να τσεπώνει άλλο ένα Όσκαρ. Προτιμήστε τις δυο-τρεις άλλες ταινίες πάνω στη «Σιδηρά Κυρία» που κυκλοφορούν. Ακαδημαϊκές μεν, αλλά μας λένε περισσότερα. Η παρούσα, δια χειρός Φιλίντα Λόιντ που είχε συνεργαστεί με τη Στριπ και στο «Mamma Mia».
Βαθμολογία: