Αγγλία, 1923. Η διάσημη συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ ξεκινά να γράφει το κλασικό μυθιστόρημά της, Κυρία Νταλογουέι, σ’ ένα προάστιο του Λονδίνου, προσπαθώντας παράλληλα ν’ αντισταθεί στην τρέλα που αρχίζει να κυριεύει το μυαλό της και την τάση αυτοκτονίας της. Αμερική, 1951. Η φαινομενική ήσυχη κι ευτυχισμένη νοικοκυρά Λόρα Μπράουν, που ζει στο Λος Άντζελες, έχει μόλις αρχίσει την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου. Μετά το τέλος της ανάγνωσης, θα πάρει μια απόφαση που θα αποβεί μοιραία τόσο γι’ αυτήν, όσο και την οικογένειά της. Και τέλος, πενήντα χρόνια μπροστά, η επιτυχημένη εκδότρια Κλαρίσα Βόγκαν, που ζει στη Νέα Υόρκη του σήμερα, ετοιμάζει ένα μεγάλο πάρτι για τον Ρίτσαρντ, διακεκριμένο ποιητή που χάνει τη μάχη με το AIDS. Τρεις τόσο διαφορετικές γυναίκες, σε τρεις διαφορετικές εποχές. Τρεις ξεχωριστές ιστορίες τριών άγνωστων μεταξύ τους γυναικών, οι οποίες όμως είναι αναπόσπαστα δεμένες μεταξύ τους.
Σκηνοθεσία:
Stephen Daldry
Κύριοι Ρόλοι:
Nicole Kidman … Virginia Woolf
Julianne Moore … Laura Brown
Meryl Streep … Clarissa Vaughan
Ed Harris … Richard ‘Richie’ Brown
Miranda Richardson … Vanessa Bell
John C. Reilly … Dan Brown
Allison Janney … Sally Lester
Toni Collette … Kitty
Stephen Dillane … Leonard Woolf
Claire Danes … Julia Vaughan
Jeff Daniels … Louis Waters
Eileen Atkins … Barbara
Linda Bassett … Nelly Boxall
Margo Martindale … Κα Latch
Lyndsey Marshal … Lottie Hope
Jack Rovello … Richard ‘Richie’ Brown
Michael Culkin … γιατρός
Colin Stinton … υπάλληλος ξενοδοχείου
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: David Hare
Παραγωγή: Robert Fox, Scott Rudin
Μουσική: Philip Glass
Φωτογραφία: Seamus McGarvey
Μοντάζ: Peter Boyle
Σκηνικά: Maria Djurkovic
Κοστούμια: Ann Roth
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Hours
- Ελληνικός Τίτλος: Οι Ώρες
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ο Έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ (2018)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Hours του Michael Cunningham.
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Nicole Kidman). Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Ed Harris), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Julianne Moore), διασκευασμένο σενάριο, μουσική, μοντάζ και κοστούμια.
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα) και πρώτου γυναικείου ρόλου (Nicole Kidman) σε δράμα. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, πρώτο γυναικείο ρόλο (Meryl Streep) σε δράμα, δεύτερο αντρικό ρόλο (Ed Harris), σενάριο και μουσική.
- Βραβείο Bafta πρώτου γυναικείου ρόλου (Nicole Kidman) και μουσικής. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, καλύτερη βρετανική ταινία, σκηνοθεσία, πρώτο γυναικείο ρόλο (Meryl Streep), δεύτερο αντρικό ρόλο (Ed Harris), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Julianne Moore), σενάριο, μοντάζ και μακιγιάζ/κομμώσεις.
- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Meryl Streep, Nicole Kidman και Julianne Moore).
Παραλειπόμενα
- Ο τίτλος του βραβευμένου με Πούλιτζερ βιβλίου του Michael Cunningham (1998) προήλθε από τον τίτλο εργασίας που είχε δώσει η Virginia Woolf στο Mrs. Dalloway.
- Βρισκόμενη σε περίεργη φάση της ζωής της, λόγω του επικείμενου διαζυγίου με τον Tom Cruise, η Nicole Kidman φορούσε την προσθετική μύτη κι εκτός πλατό. Με έκπληξη της είχε παρατηρήσει ότι οι παπαράτσι δεν την αναγνώριζαν και περνούσε απαρατήρητη.
- Λόγω του ότι χρειάστηκαν ψηφιακές παρεμβάσεις στα κοντινά της μύτης της Nicole Kidman, η ακαδημία των Όσκαρ απέκλεισε την ταινία από την αντίστοιχη κατηγορία.
- Κατά τη διάρκεια του μοντάζ, ο παραγωγός Scott Rudin δέχτηκε κλήση από τον Michael Cunningham, που παρακάλεσε να έχει πρόσβαση σε μέρος του έτοιμου υλικού. Ο λόγος ήταν ότι η μητέρα του (πάνω στην οποία είχε βασίσει τον χαρακτήρα της Λόρα Μπράουν) βρίσκονταν στα τελικά στάδια καρκίνου, και ο συγγραφέας επιθυμούσε εκείνη να παρακολουθήσει συγκεκριμένα σημεία που την αφορούσαν. Ο Rudin φυσικά δεν του το αρνήθηκε, κι άμεσα του έστειλε 20 λεπτά από την ταινία.
- Η Meryl Streep δεν πήρε τυχαία μέρος στο φιλμ, μια και το όνομα της αναφέρεται στο μυθιστόρημα.
- Πρόβλημα αντιμετώπισαν η Paramount Pictures με τη Miramax Films, αφού δεν ήξεραν αν έπρεπε να προτείνουν τη Nicole Kidman για πρώτο ή δεύτερο ρόλο. Στην πρώτη περίπτωση είχε δυσκολότερο δρόμο προς την επικράτηση (μια και στην ουσία ήταν δεύτερος -σε χρόνο συμμετοχής- ρόλος), αλλά στη δεύτερη θα βρίσκονταν αντιμέτωπη με τις δύο συμπρωταγωνίστριες της.
- Meryl Streep και Nicole Kidman δεν συναντήθηκαν ποτέ επί των γυρισμάτων, παρά αφού αυτά ολοκληρώθηκαν.
- Ο Harvey Weinstein είχε μεγάλο πρόβλημα με την προσθετική μύτη, αλλά και τη μουσική του Philip Glass, με τον Scott Rudin να χρειάζεται να δώσει μάχη και για τα δύο.
- Ο ρόλος της Λόρα Μπράουν αρχικά προορίζονταν για την Emily Watson. Υποψήφια ήταν και η Gwyneth Paltrow.
- Ο Zeljko Ivanek γύρισε κανονικά τις σκηνές του ως Λούις Γουόλτερς, αλλά αυτές γυρίστηκαν εκ νέου με τον Jeff Daniels.
- Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Michael Cunningham, έχει ένα στιγμιαίο πέρασμα, όπου προσπερνάει τη Meryl Streep.
- Η Nicole Kidman έγινε η τρίτη ερμηνεύτρια που κέρδισε Όσκαρ φορώντας προσθετική μύτη. Πρώτος ήταν ο Jose Ferrer για το Σιρανό ντε Μπερζεράκ (1950) και δεύτερος ο Lee Marvin για το Η Λησταρχίνα (1965).
- Υψηλά τα έσοδα, ειδικά για το συγκεκριμένο είδος ταινίας. Το φιλμ εισέπραξε από τα ταμεία 108,8 εκατομμύρια δολάρια, έναντι κόστους των 25.