Το Πράσινο Μίλι
- The Green Mile
- 1999
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Γαλλικά
- Αστυνομική, Δραματική, Εποχής, Φαντασίας
- 11 Φεβρουαρίου 2000
Δεκαετία του 1930. O Πολ Έντζκομπ είναι αρχιφύλακας στον θάλαμο με τους θανατοποινίτες, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας του Nότου. Mια μέρα, μεταφέρεται εκεί ένας γιγαντόσωμος και ιδιόρρυθμος κατάδικος, ο οποίος διαφέρει από τους κοινούς εγκληματίες, καθώς ενώ έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία δύο κοριτσιών, είναι ένα καλοκάγαθο άτομο που διαθέτει το χάρισμα να θεραπεύει με τα χέρια του. Kάτι που θα αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Σκηνοθεσία:
Frank Darabont
Κύριοι Ρόλοι:
Tom Hanks … Paul Edgecomb
David Morse … Brutus ‘Brutal’ Howell
Michael Clarke Duncan … John Coffey
Bonnie Hunt … Jan Edgecomb
James Cromwell … δεσμοφύλακας Hal Moores
Michael Jeter … Eduard Delacroix
Graham Greene … Arlen Bitterbuck
Doug Hutchison … Percy Wetmore
Sam Rockwell … William ‘Wild Bill’ Wharton
Barry Pepper … Dean Stanton
Jeffrey DeMunn … Harry Terwilliger
Patricia Clarkson … Melinda Moores
Harry Dean Stanton … Toot-Toot
Bill McKinney … Jack Van Hay
Brent Briscoe … Bill Dodge
William Sadler … Klaus Detterick
Paula Malcomson … Marjorie Detterick
Gary Sinise … Burt Hammersmith
Dabbs Greer … Paul Edgecomb (γηραιός)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Frank Darabont
Παραγωγή: Frank Darabont, David Valdes
Μουσική: Thomas Newman
Φωτογραφία: David Tattersall
Μοντάζ: Richard Francis-Bruce
Σκηνικά: Terence Marsh
Κοστούμια: Karyn Wagner
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Green Mile
- Ελληνικός Τίτλος: Το Πράσινο Μίλι
- Εναλλακτικός Τίτλος: Stephen King’s The Green Mile
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Green Mile του Stephen King.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, δεύτερου αντρικού ρόλου (Michael Clarke Duncan), διασκευασμένου σεναρίου και ήχου.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου αντρικού ρόλου (Michael Clarke Duncan).
Παραλειπόμενα
- Ο Darabont μετέτρεψε το ογκώδες βιβλίο σε σενάριο μόλις σε οχτώ βδομάδες.
- Ο Stephen King είχε δηλώσει πως φαντάζονταν τον Hanks για τον πρώτο ρόλο, και χάρηκε ιδιαίτερα όταν ο σκηνοθέτης τού τον ανάφερε. Πριν από αυτόν, υποψήφιος ήταν ο John Travolta, αλλά απέρριψε τον ρόλο. Στα υπόψιν ήταν και οι: Michael Keaton και Michael Douglas.
- Ο Michael Clarke Duncan οφείλει τη συμμετοχή του στον Bruce Willis, με τον οποίο είχαν παίξει στο Αρμαγεδδών. Σύμφωνα με τον ογκώδη ηθοποιό, αυτός τον είχε συστήσει στον σκηνοθέτη, ακούγοντας ότι αναζητείται κάποιος για τον ρόλο του Κόφεϊ. Για τον ρόλο αυτό έμεινε στα υπόψιν ο Shaquille O’Neal.
- Ο Josh Brolin πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Γουάιλντ Μπιλ.
- Ο Hanks ήταν να ερμηνεύει τον χαρακτήρα του Έντζκομπ και στα γερατειά του. Όμως μετά από την προσθήκη του μακιγιάζ, φαίνονταν ακόμα νέος. Έτσι, προσλάβαν τον Dabbs Greer.
- Σύμφωνα με τον συγγραφέα του έργου, αυτή ήταν η πιο πιστή μεταφορά βιβλίου του στο σινεμά. Από πλευράς του Frank Darabont, αυτή ήταν η ταινία που τον ικανοποίησε περισσότερο από όσες είχε κάνει.
- Πολύ υψηλές οι εισπράξεις, και μια ταινία που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό. Τα έσοδα έφτασαν στα 290,7 εκατομμύρια δολάρια, με ένα κόστος των 60.
Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος
Έκδοση Κειμένου: 12/9/2010
Όπως και με το «The Shawshank Redemption» (και πάλι από βιβλίο του Στίβεν Κινγκ), ο ικανότατος Φρανκ Ντάραμποντ καταφέρνει να δημιουργήσει ένα τρίωρο δράμα που δεν είναι άρτιο μόνο γύρω από τον κεντρικό του πυρήνα, αλλά σε κάθε δευτερεύουσα πλοκή και χαρακτήρες, με έξοχες ερμηνείες και με κορυφαία αυτή του Τομ Χανκς. Παρά το μεταφυσικό στοιχείο που υπάρχει, η ιστορία αναφέρεται στην -χωρίς δόγματα και ηθικολογίες- ανθρωπιά (απέναντι από την απανθρωπιά) στο επίπεδο μια βαθιάς οντολογίας. Κατά έναν τρόπο, ο φυλακισμένος μελλοθάνατος νέγρος γίγαντας, που ξέρει μόνο να αγαπά και να γιατρεύει με μαγικό τρόπο, είναι ένας μάρτυρας με τη χριστιανική έννοια, και ο Τομ Χανκς, στον ρόλο του δεσμοφύλακα, είναι ο μαθητής που ακολουθεί, πιστεύει και λυτρώνεται.
Βαθμολογία: