
Η Γέννηση του Ιησού στη φάτνη της Βηθλεέμ, η φυγή στην Αίγυπτο, τα παιδικά και νεανικά χρόνια, η Βάφτιση στον Ιορδάνη ποταμό, η συνάντηση με τους μαθητές, η διδασκαλία, τα θαύματα, η είσοδος στην Ιερουσαλήμ, ο Μυστικός Δείπνος, η σύλληψη, η Σταύρωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη.
Σκηνοθεσία:
George Stevens
Κύριοι Ρόλοι:
Max von Sydow … Ιησούς Χριστός
Charlton Heston … Ιωάννης ο Βαπτιστής
Claude Rains … Ηρώδης ο μέγας
Jose Ferrer … Ηρώδης Αντύπας
Telly Savalas … Πόντιος Πιλάτος
Martin Landau … Καϊάφας
David McCallum … Ιούδας Ισκαριώτης
Donald Pleasence … ο σατανάς
Michael Anderson Jr. … Ιάκωβος
Roddy McDowall … Ματθαίος
Joanna Dunham … Μαρία Μαγδαληνή
Joseph Schildkraut … Νικόδημος
Ed Wynn … Άραμ
Dorothy McGuire … Μαρία
Gary Raymond … Πέτρος
John Considine … Ιωάννης
Burt Brinckerhoff … Ανδρέας
David Hedison … Φίλιππος
Tom Reese … Θωμάς
Sidney Poitier … Σίμων
Carroll Baker … Βερονίκη
Ina Balin … Μάρθα
Victor Buono … Ζεράχ
Richard Conte … Βαραββάς
Van Heflin … Μπαρ Αμάντ
Angela Lansbury … Κλαυδία
Pat Boone … ο άγγελος στον τάφο
Janet Margolin … Μαρία της Βηθανίας
Sal Mineo … Ουρίας
Nehemiah Persoff … Σεμιάχ
Paul Stewart … Κάστωρ
John Wayne … ο λεγεωνάριος
Shelley Winters … η ασθενής γυναίκα
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: James Lee Barrett, George Stevens
Παραγωγή: George Stevens
Μουσική: Alfred Newman
Φωτογραφία: Loyal Griggs, William C. Mellor
Μοντάζ: Harold F. Kress, Argyle Nelson Jr., J. Frank O’Neill
Σκηνικά: William J. Creber, Richard Day, David S. Hall
Κοστούμια: Marjorie Best, Vittorio Nino Novarese
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Greatest Story Ever Told
- Ελληνικός Τίτλος: Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου
- Εναλλακτικός Τίτλος: George Stevens Presents The Greatest Story Ever Told
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ιησούς ο Ναζωραίος (1923)
- Ο Βασιλεύς των Βασιλέων (1927)
- Ο Βασιλεύς των Βασιλέων (1961)
- Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (1964)
- Ιησούς Χριστός, Υπέρλαμπρο Άστρο (1973)
- Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)
- Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)
- Τα Πάθη του Χριστού (2004)
- Ο Υιός του Θεού (2014)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Greatest Story Ever Told του Fulton Oursler.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών και ειδικών εφέ.
Παραλειπόμενα
- Η ταινία πηγάζει από ένα ραδιοφωνικό σίριαλ του 1947, με τον ίδιο τίτλο, στο οποίο παρουσιάζονταν τα ευαγγέλια σε μισάωρα επεισόδια. Η σειρά αυτή έγινε έπειτα από δύο χρόνια μυθιστόρημα από τον Fulton Oursler, αρχισυντάκτη του περιοδικού Reader’s Digest. Το αφεντικό της 20th Century Fox, ο Darryl F. Zanuck, αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου άμεσα. Ποτέ όμως δεν έβαλε μπρος κάτι. Το 1958 βρήκε τον George Stevens να εργάζεται για τη συγκεκριμένη εταιρία, και έμαθε για την κατοχή των δικαιωμάτων. Τότε έφτιαξε μια εταιρία παραγωγής με όνομα The Greatest Story Productions, ώστε να κάνει το έργο. Χρειάστηκαν όμως δύο χρόνια για να τελειώσει το σενάριο, και πολλοί ανακατεύτηκαν σε αυτό (ακόμα και ο ποιητής Carl Sandburg, που έκανε εκτενή δουλειά). Με την έναρξη της παραγωγής, τα έξοδα άρχισαν να ανεβαίνουν απειλητικά και η 20th Century Fox αποσύρθηκε, αφού είχε φτάσει να δαπανήσει ήδη 2,3 εκατομμύρια δολάρια και τα γυρίσματα δεν είχαν καν ξεκινήσει. Ο Stevens είχε τώρα διορία δύο χρόνια να βρει άλλο στούντιο, ή τα δικαιώματα θα επέστρεφαν στη Fox. Ευτυχώς για τον σκηνοθέτη, βρέθηκε η United Artists.
- Ο Stevens επιστράτευσε για τα storyboard τον διάσημο καλλιτέχνη Andre Girard. Ο γάλλος ζωγράφος παρέδωσε 352 βιβλικές ελαιογραφίες.
- Ο σκηνοθέτης ταξίδεψε και ως το Βατικανό, ώστε να πάρει συμβουλές προσωπικά από τον πάπα Παύλο τον 13ο.
- Ο Jean Negulesco είναι που σκηνοθετεί κάποιες σκηνές στην Ιερουσαλήμ αλλά κι αυτή της γέννησης, ενώ ο πρόλογος με τον Ηρώδη είναι υπό τις σκηνοθετικές υποδείξεις του David Lean.
- Ο Max von Sydow, γνωστός ήδη στην Ευρώπη για τις ταινίες με τον Bergman, δεν είχε παίξει ποτέ πριν αγγλόφωνη ταινία. Ήταν η επιλογή του Stevens να είναι ένα άγνωστο στους Αμερικανούς πρόσωπο, ώστε να μην μπαίνει ο Ιησούς σε συσχετισμό με κάποιον άλλον χαρακτήρα.
- Έσχατος κινηματογραφικός ρόλος για τον Claude Rains.
- Για την ταινία συνολικά δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια δολάρια (είχε γίνει η πιο ακριβή ταινία που είχε γυριστεί ποτέ στις ΗΠΑ), αλλά έβγαλε μόλις 15,5. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε ίσως από το Ο Βασιλεύς των Βασιλέων (1961), που εκμεταλλεύτηκε την καθυστέρηση αυτής της παραγωγής και βγήκε πρώτο και με μία ώρα μικρότερη διάρκεια. Αυτή η μεγάλη αποτυχία τρόμαξε τα στούντιο, και χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια για να δοκιμάσει κάποιος ξανά κάποιο έπος με τη ζωή του Ιησού.
- Προωθήθηκε εκτενώς με την επισήμανση πως προβάλλονταν σε Cinerama. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο απαιτούσες τρεις μηχανές προβολής, κι ενώ εδώ υπήρχε μόνο μία. Αυτή η “απάτη” όμως ήταν κάτι που συνηθίζονταν γενικότερα κατά τη δεκαετία του 1960.
- Αρκετοί κριτίκαραν ως κατά της βιβλικής σοβαρότητας το τόσο ογκώδες σε διάσημους καστ, και ειδικά την εμφάνιση του John Wayne, με τη γνωστή του φωνή που δεν παράπεμπε καθόλου σε εκείνους τους χρόνους.
- Μετά την πρεμιέρα ξεκίνησαν να εμφανίζονται άμεσα μικρότερες σε διάρκεια εκδοχές. Εντέλει, κατέληξε ευρέως σε ένα μοντάζ 141 λεπτών, όπου έλειπαν τελείως οι σκηνές των πειρασμών στην έρημο, αλλά και οι παρουσίες των Donald Pleasence, John Wayne και Shelley Winters.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 5/4/2012
Από τις κλασικές ταινίες που εξιστορούν τη ζωή του Ιησού, το έπος του Τζορτζ Στίβενς ξεχωρίζει για την άποψη πάνω στο πρόσωπο του Σωτήρα. Ο σκηνοθέτης επέλεξε έναν σουηδό ηθοποιό, γνωστό τότε μόνο από ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, για να αποδώσει με βιβλικότητα κι ευλάβεια έναν Χριστό μακριά από τον πλαστικά όμορφο που έχουμε συνηθίσει. Ο Μαξ φον Σίντοφ είναι ο πιο κοντινός στο κατανυκτικό κλίμα Ιησούς επί της οθόνης (εξαιρώντας φυσικά τον “μεταφυσικό” Ρόμπερτ Πάουελ), αλλά η ταινία δεν το εκμεταλλεύεται δεόντως. Έτσι, μείναμε στον Τζεφιρέλι! Κατά τα άλλα, είναι μια πλούσια παραγωγή, αλλά όχι το έπος που θα σας μείνει αξέχαστο κινηματογραφικά, και κυρίως μια ταινία που δεν συνδέεται άμεσα με τον θεατή. Ενοχλεί κάπως και η παρέλαση διάσημων, για το γεγονός ότι πολλοί, λόγω της ελάχιστης συμμετοχής, μοιάζουν με κομπάρσοι.
Βαθμολογία: