Είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία του αδερφού του, Φρέντο, το 1979 βρίσκει τoν Μάικλ Κορλεόνε γερασμένο και αδύναμο. Με την κληρονομιά της αυτοκρατορίας του πατέρα του, Βίτο, και σε ηλικία πλέον 60 χρονών, ατενίζει το μέλλον με σκεπτικισμό. Η αίσθηση της αιώνιας ζωής μέσα από την παντοδυναμία του οργανωμένου εγκλήματος έχει χαθεί, και συνεπώς η εξασφάλιση ενός μέλλοντος για τα παιδιά του γίνεται το πρωταρχικό του μέλημα. Η περιουσία της οικογένειας έχει νομιμοποιηθεί, οι επιχειρήσεις πλέον δραστηριοποιούνται σε τομείς του χρηματιστηρίου και των τραπεζών, αποκομμένες από τον κόσμο της διαφθοράς. Ο ίδιος ο Μάικλ, όμως, δεν μπορεί να ξεπεράσει το παρελθόν. Οι ενοχές θα ραγίσουν τη συνοχή της οικογένειάς του, αναγκάζοντάς τον να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες νοοτροπίες: αυτή της αγαθής και ήπιας κόρης του, Μαίρη, την οποία προορίζει ως κληρονόμο της περιουσίας του, και του θερμόαιμου άντρα της και του γιου του, που βλέπουν τη βία ως το μόνο μέσο καταπολέμησης των εχθρών της οικογένειας.

Σκηνοθεσία:

Francis Ford Coppola

Κύριοι Ρόλοι:

Al Pacino … Michael Corleone

Andy Garcia … Vincent Mancini

Diane Keaton … Kay Adams Michelson

Talia Shire … Constanzia ‘Connie’ Corleone-Rizzi

Eli Wallach … Δον Altobello

Joe Mantegna … Joey Zasa

George Hamilton … B.J. Harrison

Bridget Fonda … Grace Hamilton

Sofia Coppola … Mary Corleone

Raf Vallone … καρδινάλιος Lamberto

Franc D’Ambrosio … Anthony Vito Corleone

Donal Donnelly … αρχιεπίσκοπος Gilday

Richard Bright … Al Neri

Helmut Berger … Frederick Keinszig

John Savage … πάτερ Andrew Hagen

Franco Citti … Calo

Al Martino … Johnny Fontane

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Mario Puzo, Francis Ford Coppola

Παραγωγή: Francis Ford Coppola

Μουσική: Carmine Coppola

Φωτογραφία: Gordon Willis

Μοντάζ: Lisa Fruchtman, Barry Malkin, Walter Murch

Σκηνικά: Dean Tavoularis

Κοστούμια: Milena Canonero

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Godfather: Part III

Ελληνικός Τίτλος: Ο Νονός 3

Ε ναλλακτικός Τίτλος: Mario Puzo’s The Godfather: Part III

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ο Νονός: Μέρος 3

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Ο Νονός (1972)

Ο Νονός, Μέρος 2ο (1974)

Σεναριακή Πηγή

 • Μυθιστόρημα (χαρακτήρες): The Godfather του Mario Puzo.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, δεύτερου αντρικού ρόλου (Andy Garcia), φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνικών και τραγουδιού (Promise Me You’ll Remember).
 • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα), σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Al Pacino) σε δράμα, δεύτερου αντρικού ρόλου (Andy Garcia), σεναρίου, μουσικής και τραγουδιού (Promise Me You’ll Remember).

Παραλειπόμενα

 • Πρώτο της τριλογίας με αυθεντικό σενάριο, που εμπλέκει -με τον δικό του τρόπο- αληθινά γεγονότα, όπως η δολοφονία του πάπα Ιωάννη Παύλου το 1978, και το παπικό τραπεζικό σκάνδαλο του 1981.
 • Coppola και Puzo ήθελαν ως τίτλο το The Death of Michael Corleone, αλλά η Paramount Pictures ούτε καν το συζητούσε.
 • Ο Coppola θεωρούσε ότι η σειρά αποτελούνταν από τις δύο πρώτες ταινίες, και αυτή ήταν απλά ο επίλογος.
 • Το 1979, ο Dean Riesner είχε γράψει ένα πρώτο δοκιμαστικό σενάριο, με κεντρικό ήρωα τον Άντονι, γιο του Μάικλ Κορλεόνε. Αυτός θα εργάζονταν για τη ΣΙΑ, και θα είχε ως αποστολή να δολοφονήσει έναν δικτάτορα της Κεντρικής Αμερικής. Μονάχα μία σκηνή επιβίωσε από το συγκεκριμένο κείμενο.
 • Παρότι υποψήφιο για 7, ήταν το πρώτο της σειράς που δεν πήρε κανένα Όσκαρ. Έγινε όμως η πρώτη τριλογία όπου και οι τρεις ταινίες ήταν υποψήφιες για καλύτερη ταινία, κάτι που επαναλήφθηκε με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
 • Ο Robert Duvall συμφωνούσε να παίξει κι εδώ μονάχα να λάμβανε αμοιβή κοντινή με του Pacino. Με την αποχώρηση του, το σενάριο γράφτηκε εκ νέου με τον χαρακτήρα να έχει πεθάνει, και συμπεριλήφθηκε προς αντικατάσταση ένας νέος, αυτός που πήγε στον George Hamilton.
 • Ο Al Pacino αρνούνταν τα 5 εκατομμύρια δολάρια που του προσφέρονταν, και ήθελε 7 συν ποσοστό από τα κέρδη. Τότε ο Coppola τον απείλησε ότι θα γράψει από την αρχή το σενάριο, όπου θα ξεκινούσε με την κηδεία του Μάικλ Κορλεόνε, κάνοντας τον ηθοποιό να αποδεχτεί την αρχική πρόταση.
 • Ο Robert De Niro ήθελε να παίξει τον Βίνσεντ Μαντσίνι, αλλά ενώ ο Coppola μπήκε σε σκέψεις, εντέλει αποφάσισε αρνητικά.
 • Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, υποψήφιοι για τον ρόλο του Βίνσεντ ήταν οι: Alec Baldwin, Nicolas Cage, Tom Cruise, Matt Dillon, Val Kilmer, Charlie Sheen, Vincent Spano και Billy Zane.
 • Η Julia Roberts είχε πάρει αρχικά τον ρόλο της Μαίρη, αλλά αποχώρησε λόγω του Pretty Woman. Η Madonna δήλωνε ένθερμα διαθέσιμη, αλλά ο Coppola την έβρισκε πολύ μεγάλη. Αντίθετα, της προσφέρθηκε αυτός της Γκρέις Χάμιλτον, αλλά εκείνη ζήτησε πολλά χρήματα για τόσο μικρό ρόλο. Το μοντέλο και ηθοποιός Rebecca Schaeffer πέρασε από οντισιόν, πριν βρεθεί τραγικά δολοφονημένη. Η Winona Ryder πήρε τον ρόλο, αλλά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, λόγω υπερκόπωσης. Εντέλει, ο ρόλος πήγε στην κόρη του σκηνοθέτη, τη Sofia Coppola, που ως μωρό-κομπάρσος είχε εμφανιστεί και στα δύο πρώτα μέρη.
 • Ο ρόλος του Τζόι Ζάζα πέρασε από τον Mickey Rourke (δεν τον βρήκαν αρκετά Ιταλό), τον Dennis Farina, τον John Turturro και τον Sylvester Stallone που τον αρνήθηκε.
 • Το Βατικανό αρνήθηκε στο συνεργείο του φιλμ να περάσει τις πύλες του. Από σύμπτωση, κάποια εποχή η τράπεζα του Βατικανού ήταν ιδιοκτήτρια της Paramount Pictures.
 • Πρώτο και μοναδικό της τριλογίας που γυρίστηκε με κάμερες Super 35.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Ο Harry Connick, Jr. ερμηνεύει το μόνο τραγούδι που γράφτηκε για την τριλογία, το Promise Me You’ll Remember.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

40 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.