Ένας πλούσιος άντρας, ο Λουκάς, ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του, προσφυγοπούλα από τον Καύκασο, και την κόρη τους. Όταν τους επισκέπτεται ένας ξάδερφός του, συνοδευόμενος από μια γοητευτική γυναίκα, ο οικογενειάρχης θα πέσει στην παγίδα του πανούργου ξαδέρφου και θα εγκαταλείψει τη γυναίκα του. Εκείνη θα φύγει, παίρνοντας μαζί και την κόρη τους, και θα γίνει τραγουδίστρια. Ο Λουκάς, αφού υποστεί τον εκβιασμό του εξάδελφού του και του δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, θα αναζητήσει τη γυναίκα του, και θα της ζητήσει να τον συγχωρέσει και να γυρίσει κοντά του.
Σκηνοθεσία:
Togo Mizrahi
Κύριοι Ρόλοι:
Σοφία Βέμπο … Σοφία Νάκου
Μάνος Φιλιππίδης … Λουκάς Μαρέλης
Τούλα Άνζη … Ρίτα
Αλίκη Βέμπο … Τασία
Νέλη Μαζλουμίδου… Ρίκα
Γιάννης Σαμαρτζής … Ντιντής
Τάκης Μιζατζής … Χρηστάκης
Σταύρος Πλέσσας … φτωχός μουσικοδιδάσκαλος
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Togo Mizrahi, Δημήτρης Μπόγρης
Παραγωγή: Togo Mizrahi
Μουσική: Κώστας Γιαννίδης
Φωτογραφία: Abdelhalim Nasr
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Η Προσφυγοπούλα
- Διεθνής Τίτλος: The Girl Refugee
Παραλειπόμενα
- Μία από τις τέσσερις ελληνικές ταινίες που γύρισε ο Togo Mizrahi (οι άλλες ήταν κωμωδίες), και αποτελούν την αιγυπτιακή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και η μόνη από αυτές που σώζεται ως σήμερα.
- Πρώτη από τις τρεις κινηματογραφικές εμφανίσεις για τη Σοφία Βέμπο, που ήταν ήδη δημοφιλής και στους Έλληνες της Αιγύπτου.
- Γυρίστηκε σε στούντιο του Καΐρου, ενώ τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα (Τέμπη, Μετέωρα και σε ένα κτήμα έξω από τη Λάρισα).
- Στη χώρα μας, η ταινία παιζόταν διαρκώς μέχρι το 1950!
- Συμμετείχαν κάποιοι ερασιτέχνες ηθοποιοί από την παροικία της Αλεξάνδρειας, και κυρίως από το φιλολογικό τμήμα της λέσχης των Δωδεκανησίων.
- Πρώτη ταινία για τη νεαρή Νέλη Μαζλουμίδου (Nilli Mazloom), που παρουσιάζονταν ως «η μικρά Ελληνίς Σίρλεϊ Τεμπλ» (αποκάλυψη της Βέμπο), η οποία έμελλε να κάνει σπουδαία καριέρα στο αιγυπτιακό σινεμά. Με την άνοδο όμως στην εξουσία του Νάσερ και τις διώξεις που υπέστησαν οι ξένοι υπήκοοι στην Αίγυπτο, η ηθοποιός εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα με το όνομα Νέλυ Κάλβο, ιδρύοντας σχολή ανατολίτικου χορού.
- Προβλήθηκε και σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ, δίχως αγγλικούς υπότιτλους.
- Κόβοντας στην πρώτη της προβολή 43.600 εισιτήρια, έγινε η εμπορικότερη ελληνική ταινία της χρονιάς και 8η επί του συνόλου όλων των ταινιών του έτους στη χώρα μας. Υπολογίστηκε όμως ανεπίσημα πως με τις συνεχείς προβολές της είχε γίνει η πρώτη ελληνική ταινία που είχε σπάσει το φράγμα των 100 χιλιάδων εισιτήριων.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η μουσική επιτυχία του φιλμ ήταν το Ζητώ να σε Ξεχάσω με τη φωνή της Βέμπο. Ήταν μια σύνθεση του Κώστα Γιαννίδη σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη. Την ίδια δημιουργική ομάδα έχουν και το Σ’ Αγαπώ, το Πόσον η Ζωή Είναι Ωραία, το Νανούρισμα (Κοιμήσου), και το Ο Γιάννος κ’ η Παγώνα.
Ταινία κειμήλιο , υπέροχη για τα τότε μέσα