Μια ομάδα έξι άριστα εκπαιδευμένων μισθοφόρων, γνωστή ως “Οι Αναλώσιμοι”, προσλαμβάνεται από τον μυστηριώδη κύριο Τσερτς, με σκοπό να ανατρέψει τον δικτάτορα ενός νησιού που βρίσκεται κοντά στη Βραζιλία. Στο κατόπι τους, όμως, βρίσκονται ένας πράκτορας της ΣΙΑ, ο ψυχωτικός σωματοφύλακάς του και ένα πρώην μέλος της ομάδας που αναζητά εκδίκηση.

Σκηνοθεσία:

Sylvester Stallone

Κύριοι Ρόλοι:

Sylvester Stallone … Barney ‘The Schizo’ Ross

Jason Statham … Lee Christmas

Jet Li … Yin Yang

Dolph Lundgren … Gunner Jensen

Eric Roberts … James Munroe

Randy Couture … Toll Road

Steve Austin … Dan Paine

David Zayas … στρατηγός Garza

Giselle Itie … Sandra

Terry Crews … Hale Caesar

Mickey Rourke … Tool

Bruce Willis … Κος Church

Arnold Schwarzenegger … Trench Mauser

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Sylvester Stallone, Dave Callaham

Στόρι: Dave Callaham

Παραγωγή: Avi Lerner, Kevin King Templeton, John Thompson

Μουσική: Brian Tyler

Φωτογραφία: Jeffrey L. Kimball

Μοντάζ: Ken Blackwell, Paul Harb

Σκηνικά: Franco-Giacomo Carbone

Κοστούμια: Lizz Wolf

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Expendables

Ελληνικός Τίτλος: Οι Αναλώσιμοι

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Οι Αναλώσιμοι 2 (2012)

Οι Αναλώσιμοι 3 (2014)

Παραλειπόμενα

  • Jean-Claude Van Damme, Wesley Snipes, Ben Kingsley, Scott Adkins, Forest Whitaker, Kurt Russell: όλοι αυτοί είτε παραλίγο να παίξουν, είτε προσεγγίσθηκαν για την ταινία.
  • Πρώτη ταινία για τον Dolph Lundgren από το 1995, που να βρήκε διανομή στις σκοτεινές αίθουσες.
  • Το 2005, ο David Callaham κατέθεσε ένα προσχέδιο με τίτλο Barrow στη Warner Bros. Έκτοτε το έπιασε άλλες δύο φορές, και μία τελική το 2006. Ο Sylvester Stallone, που ενδιαφέρονταν για μια ταινία με πολλούς σταρ, διάβασε το επεξεργασμένο σενάριο, και το χρησιμοποίησε ως αρχικό σημείο του τελικού.
  • Στις 30 Μαΐου του 2011, βγήκε μια ειδική εκδοχή με 11 παραπάνω λεπτά, και τίτλο The Extended Director’s Cut.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Stallone προσέγγισε τον Sully Erna, τραγουδιστή των Godsmack, για να του γράψει τραγούδι για την ταινία. Ο τελευταίος του έδειξε το μη τελειωμένο Sinners Prayer, και άρεσε του Stallone και το έβαλε στην ταινία του. Αλλά η σκηνή όπου εμπεριέχονταν δουλεύτηκε εκ νέου στο μοντάζ και το τραγούδι χάθηκε από το σάουντρακ. Υπάρχει όμως στην Extended Director’s Cut εκδοχή, ως το τραγούδι που ανοίγει την ταινία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το τραγούδι Shinedown, Diamond Eyes (Boom-Lay Boom-Lay Boom), που γράφτηκε ειδικά για την ταινία. Χάθηκε από το τελικό μοντάζ, αλλά ενσωματώθηκε στην εκτεταμένη εκδοχή.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής 

Έκδοση Κειμένου: 29/7/2010

Στα ’00, οι μάτσο ήρωες είχαν καταλήξει να στολίζουν τα βίντεο-κλαμπ αντί για τις μαρκίζες των αιθουσών. Ο Stallone, όμως, αποφάσισε να τους αναστήσει όλους, μαζί με κάποιους φρέσκους που δεν έχουν ξεπέσει ακόμα. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε τη «λαγνεία του τίποτα», μια b-movie-cult κ.τ.λ. ταινία στα μέτρα του Stallone, φτιαγμένη… από τον Stallone. Μια ταινία σαν αυτές του παρελθόντος με τις οποίες κανείς δεν ασχολείται πια, από αυτές που αν σου αρέσει ντρέπεσαι να το πεις και στον φίλο σου. Ειλικρινά, το τέταρτο Ράμπο ήταν πολύ πιο ουσιαστικό, αφού είχε άφθονη δράση. Εδώ, ούτε αυτό δεν ξεχωρίζει…

Η λογική είναι απλή. Θέλω, πχ, να γίνω κριτικός κινηματογράφου, αλλά κανείς δεν με θέλει στο μαγαζί του. Φτιάχνω, λοιπόν, δικό μου μαγαζί κι αυτοαναδεικνύομαι! Έτσι κι ο πλαστικοποιημένος -κυριολεκτικά- Σλάι. Φτιάχνει μια ταινία να θυμίζει τα 1980 και μπαίνει πρώτη μούρη μπροστά σε κάποιους που λογικά πλέον ζηλεύει. Γίνομαι κακός; Κι αυτός κακός γίνεται όταν καμουφλάρει τις προπαγανδιστικές του ιδέες με άλλοθι υπέρ της δικαιοσύνης και παρουσιάζει φονιάδες ως εκφραστές της. Ναι, τώρα οι κακοί είναι πράγματι κακοί κι όχι αντίπαλοι των ΗΠΑ. Και τι μ’ αυτό; Κύριε Stallone, μας βασανίζετε εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Επιτέλους, σύνταξη!

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

23 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.