Πέντε φοιτητές στη διάρκεια της εκδρομή τους κάνουν μια θανατηφόρα στάση σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα στο βουνό, που περικλείεται από ένα αδιαπέραστο δάσος. Κι ενώ προσπαθούν να τακτοποιηθούν για να περάσουν τη νύχτα, βρίσκουν ένα παράξενο βιβλίο γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα, και μια κασέτα που αποτελεί και τη μετάφρασή του. Παίζοντας την κασέτα, μαθαίνουν πως πρόκειται για το Βιβλίο των Νεκρών και περιγράφει την ανάσταση κάποιων δαιμονικών πλασμάτων που καταλαμβάνουν τους ζωντανούς μετατρέποντάς τους σε ζόμπι. Το Κακό ξυπνάει και καταλαμβάνει έναν-έναν τους φοιτητές. Εκείνος που θα επιβιώσει πρέπει να κατακρεουργήσει τα σώματα των υπολοίπων, διαφορετικά ο θάνατος θα επιστρέφει ξανά και ξανά. Ο κύκλος του αίματος ανοίγει.

Σκηνοθεσία:

Sam Raimi

Κύριοι Ρόλοι:

Bruce Campbell … Ashley ‘Ash’ J. Williams

Ellen Sandweiss … Cheryl Williams

Richard DeManincor … Scott ‘Scotty’

Betsy Baker … Linda

Theresa Tilly … Shelly

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Sam Raimi

Παραγωγή: Irvin Shapiro, Rob Tapert

Μουσική: Joseph LoDuca

Φωτογραφία: Tim Philo

Μοντάζ: Edna Ruth Paul

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Evil Dead

Ελληνικός Τίτλος: Το Καταραμένο Άσμα

Εναλλακτικός Τίτλος: Sam Raimi’s The Evil Dead

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Οι Δαίμονες Έστησαν Χορό (1987)

Ο Στρατός του Σκότους (1992)

Το Πρόσωπο του Κακού (2013)

Παραλειπόμενα

  • Ο Raimi με το επιτελείο του έφτιαξαν πρώτα μια μικρού μήκους ταινία, Within the Woods, καθαρά ως πρωτότυπο για να τραβήξουν το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή. Με αυτό τον τρόπο βρήκαν τα 90 χιλιάδες δολάρια που τους αρκούσαν να κάνουν το φιλμ.
  • Μετά από κριτική του διάσημου συγγραφέα Stephen King, η New Line Cinema πείστηκε να διανείμει την ταινία. Τα εισιτήρια στις ΗΠΑ ήταν αρκετά καλά, αλλά παγκοσμίως το έργο απόδωσε ακόμα καλύτερα. Ακόμα περισσότερο αποπλήρωσε η cult φήμη μέσα στα επόμενα χρόνια, που έδωσε τις βάσεις για τη μακρά καριέρα του σκηνοθέτη της.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

ΚριτικόςΔημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 25/10/2012

Ο Sam Raimi έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος για τη χρονιά του 1981. Όχι μόνο έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, αλλά στιγμάτισε ανεξίτηλα το κινηματογραφικό είδος του τρόμου και δημιούργησε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του όρου καλτ. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Με το πενιχρό του budget να είναι εμφανές παντού και κάθε στιγμή, και με ένα εξαιρετικά ολιγομελές καστ (που ερμηνεύει απαίσια…), ο Raimi δημιουργεί μία από τις πιο μακάβριες στιγμές του κινηματογραφικού μεταφυσικού τρόμου, επιστρατεύοντας ποικίλους τρόπους για να αναστατώσει τα στομάχια των λιγάκι πιο ευαίσθητων θεατών. Παράλληλα με αυτούς, το «Evil Dead» διακρίνεται, μέσα στην απλότητά του, και από μια εντυπωσιακή ευρηματικότητα, υπεύθυνη για το ρίγος που δύνανται να προκαλέσουν πολλές από τις σκηνές του, όπως και για την κλασικότητα άλλων. Αναπόσπαστο όμως στοιχείο και καθοριστικό για την επιτυχία του φιλμ, αποτελεί το διακριτικό μαύρο χιούμορ του Raimi (προσέξτε πόσο «χοντρό» χαβαλέ κάνει με το ρομάντζο του Campbell και της συντρόφου του), το οποίο αγκαλιάζει μοναδικά το εφιαλτικό κλίμα και την σχεδόν σοκαριστική βία, θέτοντας για παρονομαστή την κινηματογραφική απόλαυση. Πόσο πιο καλτ;

Γεμάτο με σκηνές που έμελλαν να αφήσουν εποχή, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε μεταγενέστερη ταινία τρόμου και χρησιμοποιώντας για τις «βιαιοπραγίες» του τσεκούρια, φτυάρια, αλυσοπρίονα, ζωντανά δέντρα και… μολύβια (!), το «Evil Dead» σου δίνει αρκετούς λόγους να το αγαπήσεις. Πάνω απ’ όλα, είναι η εξαιρετική, υποβλητική του ατμόσφαιρα υπό το πρίσμα της οποίας καταφέρνουν να αναμειχθούν όλα τα υπόλοιπα συστατικά του τόσο καλά και να προκύψει αυτή η απλή, αλλά τρομακτική, αστεία, ενοχλητική και απολαυστικότατη την ίδια στιγμή ταινία τρόμου.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.