Βρισκόμαστε μέσα σε ένα smartphone. Κρυμμένη μέσα σε μηνύματα και εφαρμογές βρίσκεται η Textopolis, μια πόλη όπου ζουν όλα τα Emoji, ελπίζοντας να επιλεγούν από τον χρήστη της συσκευής. Το κάθε ένα από αυτά έχει μονάχα μία οπτική έκφανση, εκτός από τον Τζιν, ένα πλουσιοπάροχο emoji που γεννήθηκε δίχως φίλτρο και εμφανίζεται στον χρήστη μέσω διαφόρων εκφάνσεων. Αποφασισμένο να γίνει «νορμάλ» όπως τα υπόλοιπα emoji, ο Τζιν στρατολογεί τη βοήθεια του φιλαράκου του, Hi-5, και της διαβόητης Jailbreak, ειδήμον στο σπάσιμο κωδικών. Οι τρεις τους θα ξεκινήσουν ένα ψηφιακό ταξίδι μέσα από τις εφαρμογές του τηλεφώνου, για να βρουν τον Κώδικα που θα διορθώσει τον Τζιν.

Σκηνοθεσία:

Tony Leondis

Κύριοι Ρόλοι:

T.J. Miller … Gene Meh (φωνή)

James Corden … Hi-5 (φωνή)

Anna Faris … Jailbreak (φωνή)

Maya Rudolph … Smiler (φωνή)

Steven Wright … Mel Meh (φωνή)

Jennifer Coolidge … Mary Meh (φωνή)

Patrick Stewart … Poop (φωνή)

Christina Aguilera … Akiko Glitter (φωνή)

Sofia Vergara … Flamenca (φωνή)

Sean Hayes … Steven (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tony Leondis, Eric Siegel, Mike White

Στόρι: Tony Leondis, Eric Siegel

Παραγωγή: Michelle Raimo

Μουσική: Patrick Doyle

Μοντάζ: William J. Caparella

Σκηνικά: Carlos Zaragoza

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Emoji Movie
  • Ελληνικός Τίτλος: Emoji: Η Ταινία

Κύριες Διακρίσεις

  • Χειρότερη ταινία στα Χρυσά Βατόμουρα.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Ο Leondis εμπνεύστηκε την ιστορία του από την αγάπη του στο Toy Story.
  • Ως προσχέδιο με τίτλο EmojiMovie: Express Yourself, το φιλμ έγινε μήλο της Έριδος ανάμεσα σε μεγάλα στούντιο. Εντέλει η Sony Pictures Animation επικράτησε των Warner Bros. Pictures και Paramount Pictures, βάζοντας μάλιστα την ταινία σε άμεση προτεραιότητα. Αυτό είχε ως συνέπεια να ολοκληρωθεί η ταινία μέσα σε δύο χρόνια, κάτι υπερβολικά σύντομο για ένα κινούμενο σχέδιο.
  • Η συμμετοχή του T.J. Miller είχε ανακοινωθεί εντός της World Emoji Day.
  • Παρά τις υπερβολικά αρνητικές κριτικές, η ταινία συγκέντρωσε 217,8 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία. Το κόστος ήταν στα 50.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Δημήτρης Μακαλιάς (Τζιν Μπα), Δημήτρης Μάριζας (Κόλλα-5), Αφροδίτη Αντωνάκη (Ατίθαση), Τάνια Μπρεάζου (Ακίκο Γκλίτερ), Μαίρη Ρετσίνα (Σπαμ/Αγγελούδι), Γιώργος Αργύρης (Τράβις), Πάνος Σουρούνης (πορτιέρης μνήμης/Γαρίδα), Χρήστος Συριώτης (Κακάς/Κόλλα-Μπουμ), Ανδρέας Ευαγγελάτος (Μπελ Μπα), Μαρία Ζερβού (Μαίρη Μπα), Σοφία Τσάκα (Γελαστή), Φώτης Πετρίδης (Διαβολάκι Στίβεν), Άγγελος Λιάγκος (Ρέτζι), Αντώνης Θυσιάδης, Πέτρος Δαμουλής, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μόνικα Κασάνη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Ricky Reed τραγουδάει το Good Vibrations για το φιλμ. Στους δε τίτλους τέλους, η Christina Aguilera ακούγεται στο Feel This Moment, που όμως δεν γράφτηκε ειδικά για την ταινία.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 29/3/2020

Δεν είχαν τελείως τα άδικα τους που έπεσαν να φάνε την ταινία του Tony Leondis. Κι αυτό γιατί πέρα από μια γεμάτη διαφήμιση υπέρ των smart-phone, λίγα έχει να προσφέρει. Η ειρωνεία κιόλας είναι που σε κάποια σημεία αναφέρει τα κλασικά περί κανονικών και όχι ψηφιακών φίλων, αλλά μονάχα ενάντια στον ψηφιακό κόσμο δεν δείχνει να είναι (ίσα-ίσα που θέλει να τον κάνει να σε αγγίξει και συναισθηματικά). Μοιάζει σαν τις μεγάλες φίρμες που προωθούν ένα προϊόν τους, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «μας αγαπάει» ή «κάνει τον κόσμο καλύτερο», μια και δεν μπορεί ευθαρσώς να σου πει «θέλω τα λεφτά σου, τελεία»…

Κατά τα άλλα, όμως, το φιλμάκι αυτό δεν είναι ό,τι χειρότερο. Χωρίς να έχει ξεχωριστά γραφικά, ή να σε εκπλήσσει σε κάποιο σημείο, είναι πάνω στα αρνητικά στάνταρ τόσων και τόσων άλλων ψηφιακών κινουμένων σχεδίων. Ούτε πάνω, αλλά ούτε κάτω. Έχει δε κι αυτό κάνα-δύο σημεία που μπορεί να γελάσεις, και κάνα-δύο ακόμα που σου κλέβει την προσοχή. Οι ήρωες, μια και χαρακτήρες αξιόλογους δεν έχουμε, έχουν να πατήσουν στο ότι δεν είναι τα συνηθισμένα ζωάκια-παιδιά, με ένσταση στο ότι δεν είναι φυσιολογικό να είναι οι κακοί τα αντιβάιρους…

Οι μικροί χρήστες των βασικών ενός κομπιούτερ θα βρουν γνώριμο πεδίο να αναφωνήσουν «ααα…», ακόμα κι αν οι μεγαλύτεροι δεν έχουν κανέναν λόγο να συμφωνήσουν. Φυσικά και το φιλμ ελέγχεται εξτρά όταν προέρχεται από μια Sony, που έχει συμφέροντα πάνω στη μαζική χρήση τεχνολογίας, και πρέπει να συνηθίσουμε ότι περνάμε από τη γνωστή πολιτική προπαγάνδα σε αυτή των εταιριών εν είδει έμμεσης διαφήμισης. Αλλά ότι έχουμε δει και ακόμα χειρότερα, ναι είναι αλήθεια.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *