![](https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2018/01/The-Eagle-Huntress.jpg)
Η Κυνηγός με τον Αετό
- The Eagle Huntress
- Eagle Huntress
- 2016
- ΗΠΑ, Καζακστάν
- Καζακικά, Αγγλικά
- Αθλητική, Ντοκιμαντέρ, Ντοκιουντράμα, Οικογενειακή, Περιπέτεια
- 27 Απριλίου 2017
Το ντοκιμαντέρ παίρνει κατά πόδας την Αϊσολπάν, μια 13χρονη νομάδα Μογγόλα, που παλεύει να γίνει η πρώτη θηλυκή κυνηγός με αετό μέσα σε δώδεκα γενεές μιας καζακικής φαμίλιας. Η συγκεκριμένη ιδιότητα πηγαίνει πάντα παραδοσιακά από πατέρα σε γιο, αλλά η προσπάθεια της μικρής Μογγόλας αντικατοπτρίζει τη θέση της γυναίκας σε έναν νέο πλανήτη, όπως και την ενηλικίωση στις αυγές ενός μοντέρνου πεδίου, πάντα υπό το ντεκόρ του φυσικού μας κόσμου.
Σκηνοθεσία:
Otto Bell
Κύριοι Ρόλοι:
Aisholpan Nurgaiv … η ίδια
Daisy Ridley … αφηγήτρια (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Παραγωγή: Otto Bell, Sharon Chang, Stacey Reiss
Μουσική: Jeff Peters
Φωτογραφία: Simon Niblett
Μοντάζ: Pierre Takal
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Eagle Huntress
- Ελληνικός Τίτλος: Η Κυνηγός με τον Αετό
- Εναλλακτικός Τίτλος: Eagle Huntress
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Bafta καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Παραλειπόμενα
- Πρώτη σκηνοθετική δουλειά υπό οποιαδήποτε μορφή για τον Otto Bell.
- Η ανερχόμενη τότε σταρ Daisy Ridley είδε μια πρώτη εκδοχή του ντοκιμαντέρ, το λάτρεψε και πήρε μέρος στην παραγωγή του, όπως και δάνεισε τη φωνή της στην αγγλική εκδοχή.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η Sia ερμηνεύει για την ταινία το Angel by the Wings.
Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης
Έκδοση Κειμένου: 27/4/2017
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη ζωή της 13χρονης Αϊσολπάν, η οποία επιδιώκει να γίνει η πρώτη θηλυκή κυνηγός με αετό, μια παράδοση της χώρας της που συνήθως διδάσκει ο πατέρας στου γιους του, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική της επανάσταση και καταρρίπτοντας κάποια στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν στις φυλές της Μογγολίας από τις οποίες προέρχεται. Μέσω αυτού δίνεται η ευκαιρία στον σκηνοθέτη να δημιουργήσει έναν κατοπτρισμό της θέσης που πρέπει να κατέχει η γυναίκα στον σύγχρονο κόσμο, μέσα από μια κοινωνία που μένει «προσκολλημένη» και συνεχίζει να ζει παραδοσιακά, όπως ακριβώς ζούσαν οι πρόγονοι της.
Στο τεχνικό κομμάτι, βλέπουμε μια προσεγμένη δουλειά με καλή δομή και μια εξιστόρηση που δίνει βάση τόσο στο πόσο επαναστατική είναι η κίνηση της μικρής Αϊσοπλάν και του πατέρα της, όσο και με μικρότερη βέβαια λεπτομέρεια στη συνολική ζωή των ατόμων που ζουν στις συγκεκριμένες φυλές. Βέβαια, ένα βασικό αρνητικό είναι ότι αρκετές φορές μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας γίνεται έντονα αντιληπτό από τον θεατή το «στήσιμο» των ατόμων που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ για το τι θα πουν και το πώς θα αντιδράσουν. Από την άλλη μεριά, το πιο εντυπωσιακό και αυτό που τραβάει τον θεατή να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ μέχρι τέλους είναι οι σκηνές με τους αετούς, τόσο στα αγωνίσματα στο φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχει η μικρή Αϊσοπλάν , όσο και στις μαγευτικές σκηνές της μάχης τους με αλεπούδες, στις οποίες αποτυπώνεται και η αγριότητα από την οποία αποτελείται η φύση.
Συνεπώς, το «Η Κυνηγός με τον Αετό» είναι μια αρκετά προσεγμένη δουλειά που θίγει κάποια κοινωνικά θέματα, όπως η κοινωνική θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο, πράγμα που ενδυναμώνει τη θεματολογία της και σε συνδυασμό με κάποιες εντυπωσιακές σκηνές με αετούς κάνει την ταινία ενδιαφέρουσα για παρακολούθηση παρά τις αρκετές σημαντικές απροσεξίες που υπάρχουν σε κάποια τεχνικά μέρη.
Βαθμολογία: