
Ο Αετός της Αυτοκρατορίας
- The Eagle
- 2011
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά, Γαελικά
- Δράσης, Εποχής, Ιστορική, Περιπέτεια
- 10 Μαρτίου 2011
Άρτι αφιχθείς στη Βρετανία, ο νεαρός εκατόνταρχος Μάρκους Ακίλα υπερασπίζεται ηρωϊκά το φρούριό του από μια μαζική επίθεση Κελτών. Όμως στη διάρκεια της μάχης τραυματίζεται, κι έτσι απαλλάσσεται από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Θυμωμένος από το γεγονός, αποφασίζει να ρισκάρει τη ζωή του ξεκινώντας ένα ταξίδι στον Βορρά προκειμένου να βρει τον Αετό της Ενάτης, το θρυλικό χρυσό λάβαρο που χάθηκε πριν 15 χρόνια, όταν ο πατέρας του οδήγησε την Ένατη Λεγεώνα στην Καληδονία και δεν επέστρεψε ποτέ. Μαζί του παίρνει τον σκλάβο του, Έσκα, έναν Κέλτη του οποίου τη ζωή έσωσε σε έναν αγώνα μονομάχων. Όταν τα μέλη μιας κέλτικης φυλής τούς συλλαμβάνουν, ο Έσκα ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο αρχηγός και ο Μάρκους ο ρωμαίος σκλάβος του.
Σκηνοθεσία:
Kevin Macdonald
Κύριοι Ρόλοι:
Channing Tatum … Marcus Flavius Aquila
Jamie Bell … Esca
Donald Sutherland … θείος Aquila
Mark Strong … Guern/Lucius Caius Metellus
Tahar Rahim … πρίγκιπας φυλής
Denis O’Hare … εκατόνταρχος Lutorius
Douglas Henshall … Cradoc
Paul Ritter … Galba
Dakin Matthews … λεγάτος Claudius
Ned Dennehy … αρχηγός φυλής
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Jeremy Brock
Παραγωγή: Duncan Kenworthy
Μουσική: Atli Orvarsson
Φωτογραφία: Anthony Dod Mantle
Μοντάζ: Justine Wright
Σκηνικά: Michael Carlin
Κοστούμια: Michael O’Connor
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Eagle
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Αετός της Αυτοκρατορίας
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Σιωπηλός Εχθρός (2010)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Eagle of the Ninth της Rosemary Sutcliff.
Παραλειπόμενα
- Το μυθιστόρημα του 1954 από τη Rosemary Sutcliff έχει ως βάση το ιστορικό μυστήριο που αφορά την εξαφάνιση μιας ρωμαϊκής λεγεώνας στην Καληδονία (η τότε ονομασία της Σκωτίας), και την αρχαιολογική ανακάλυψη ενός λαβάρου που όμως πλέον δεν συνδέεται με τα γεγονότα. Το βιβλίο είχε γίνει πρώτα μίνι σειρά με τίτλο The Eagle of the Ninth το 1977, με πρωταγωνιστή τον Anthony Higgins.
- Όσα γυρίσματα αφορούν σκωτσέζικο έδαφος έγιναν στη Σκωτία, αλλά αυτά της Αγγλίας έλαβαν χώρα στην Ουγγαρία.
- Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να είναι ιστορικά ακριβής στις λεπτομέρειες, χωρίς όμως να μπορεί να αποφύγει κάποιους επιμέρους αναχρονισμούς. Ένας εξ αυτών αφορά τη γλώσσα που μιλάνε οι Πίκτες, που δεν θα μπορούσαν να είναι τα γαελικά των Κελτών.
- Οι Ρωμαίοι ερμηνεύονται από αμερικανούς ηθοποιούς ή βρετανούς με αμερικανική προφορά, και οι ντόπιοι εχθροί τους από Βρετανούς. Αυτό για τον σκηνοθέτη ήταν μια ανατροπή-απάντηση επί των αντίστοιχων χολιγουντιανών ταινιών.
- Άμεσα συγγενικό είναι το Σιωπηλός Εχθρός (2010) του Neil Marshall, μια και έχει ως θέμα του την εξαφάνιση της ενάτης λεγεώνας.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 2/10/2011
Το όνομα του Κέβιν Μακντόναλντ προδιέθετε για κάτι επάξιο αυτού που ξεκίνησε το «Μονομάχος» το 2000. Ο σκωτσέζος όμως σκηνοθέτης προσπαθεί να κάνει ποιότητα ταυτόχρονα με δράση και δεν του βγαίνει σε κανένα σημείο. Η ταινία καταλήγει να απευθύνεται σε νεανικό κοινό, αφού μονάχα αυτό θα εκτιμήσει τους θεαματικούς “ινδιανο-κέλτες” και τη σεναριακή λιτότητα που αρμόζει μονάχα σε καθαρή περιπέτεια. Γενικά, είναι ένα έργο που στηρίζεται στο φαίνεσθαι, ενώ υπονοεί τόσο βαθιά το «είναι» που θέλει αρχαιολογική σκαπάνη για να το ανακαλύψεις.
Οι καλές προθέσεις του δημιουργού παρέμειναν στο γεγονός πως θέλει το θέαμα του να μυρίζει ρεαλισμό, βάζοντας και τους ντόπιους να μιλούν γαελικά. Το θετικό αυτό στοιχείο γυρίζει μπούμερανγκ, αφού ο ρεαλισμός του Μακντόναλντ σημαίνει πολύ περπάτημα στα όμορφα, παρά ταύτα, βουνά της Σκωτίας και διαλόγους που δεν σημαίνουν τίποτα. Πολύ γρήγορα, είναι φανερή η μικρή δυναμική της ταινίας κι αρχίζει να κουράζει η έλλειψη θεαματικής ή διαλογικής ουσίας. Νοηματικά, θα σας μείνει μονάχα το ντεμοντέ ζήτημα της πολεμικής αρετής, σε μια εποχή που πασχίζουμε να την αναθεωρήσουμε.
Βαθμολογία: