Ένας ταπεινός βρετανός επιχειρηματίας, ο Γκρέβιλ Γουίν, θα επιστρατευτεί για να λάβει μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις όλων των εποχών. Για λογαριασμό της βρετανικής MI-6 κι μιας πράκτορα της ΣΙΑ, θα γίνει κρυφά συνέταιρος με έναν σοβιετικό αξιωματούχο, με απώτερο σκοπό να αποσπάσει κρίσιμες πληροφορίες που θα χρειαστούν για να αποτραπεί μια ενδεχομένη πυρηνική αντιπαράθεση, κατά την εποχή της κρίσης της Κούβας.

Σκηνοθεσία:

Dominic Cooke

Κύριοι Ρόλοι:

Benedict Cumberbatch … Greville Wynne

Rachel Brosnahan … Emily Donovan

Jessie Buckley … Sheila Wynne

Merab Ninidze … συνταγματάρχης Oleg Penkovsky

Angus Wright … Dickie Franks

Kirill Pirogov … Gribanov

Anton Lesser … Bertrand

Zeljko Ivanek … διευθυντής της ΣΙΑ

Ondrej Maly … Mitrokhin

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tom O’Connor

Παραγωγή: Adam Ackland, Rory Aitken, Ben Browning, Ben Pugh

Μουσική: Abel Korzeniowski

Φωτογραφία: Sean Bobbitt

Μοντάζ: Tariq Anwar, Gareth C. Scales

Σκηνικά: Suzie Davies

Κοστούμια: Keith Madden

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Courier
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Ironbark

Παραλειπόμενα

  • Κατά την ανακοίνωση του το 2018, το φιλμ είχε τον τίτλο Ironbark. Με αυτόν τον τίτλο έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance, αλλά άμεσα άλλαξε για την έξοδο στις αίθουσες, η οποία και καθυστέρησε αρκετά λόγω της πανδημίας.
  • Ο Greville Maynard Wynne (1919-1990) έχει οπτικοποιηθεί και στο παρελθόν, αλλά για λογαριασμό της μικρής οθόνης. Το 1985 ήταν ο David Calder που τον ερμήνευσε για το σίριαλ Wynne and Penkovsky του BBC, ενώ το 2007 ήταν η σειρά του Peter Lindford για το ντοκιουντράμα Nuclear Secrets και πάλι του BBC.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 24/4/2021

Είναι σπάνιο φαινόμενο για έναν σκηνοθέτη τη σήμερον ημέρα, να ψάξει και να ανακαλύψει τα σωστά «συστατικά» μιας ταινίας κατασκοπείας, και να δομήσει, με ορόσημο τον Ψυχρό πόλεμο, μια πετυχημένη συνταγή. Ποικίλες σκηνοθετικές απόπειρες (βλ. Red Sparrow του Francis Lawrence καθώς κι επιπλέον το φιλμ Anna του Luc Besson) μας έχουνε κατά καιρούς απογοητεύσει, όντας τρόπον τινά επιφανειακές, με περισσότερες σκηνές δράσεις και τόση έρευνα και πλοκή, ώστε να προσομοιάζουν όχι σε αυθεντικές κατασκοπικές ταινίες αλλά περισσότερο… σε action-films! Το γεγονός λοιπόν του ότι o Dominic Cooke ξέρει να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας του το πραγματικό σασπένς, μέσω των ανατροπών, ζωντανό, είναι από μόνο του ικανό να καταστήσει τη σκηνοθετική του δημιουργία ως γνήσια κατασκοπευτική!

Συνεπώς, το φιλμ ονόματι The Courier του Dominic Cooke  άνετα σε βάζει στο πνεύμα του πώς λειτουργούσε ο σκοτεινός κόσμος των μυστικών υπηρεσιών, στην περίοδο οπότε οι 13 θερμές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, όπως είναι αλλιώς γνωστή η λεγόμενη «Κρίση των πυραύλων της Κούβας» (το θέμα δηλαδή που πραγματεύεται η ταινία), λίγο έμεινε να οδηγήσουν τις δύο υπερδυνάμεις σε πυρηνικό πόλεμο. Να σημειωθεί επί του παρόντος εδώ, πως παρόλο που η ταινία υποτίθεται πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η κρίση των πυραύλων της Κούβας υπήρξε ένα καλά κρυμμένο μυστικό, τα αληθινά γεγονότα του οποίου δεν γνωρίζουμε με ακριβή στοιχεία, αλλά σύμφωνα μ’ ό,τι έχει γράψει η ιστορία, η οποία ιστορία γράφεται συνήθως από τους εκάστοτε νικητές (έστω και σε διπλωματικό επίπεδο)…

Όλα τα προκείμενα δεν υπονομεύουν επ’ ουδενί  τη συνολική αξία της ταινίας, καθότι ένα κατασκοπευτικό φιλμ αναγκαστικά δομείται ιδωμένο από την εκάστοτε οπτική. Και η οπτική αυτή είναι αδιαμφισβήτητα οι υποθέσεις του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου Tom O’ Connor. Υποθέσεις που (περι)πλέκονται τόσο αριστοτεχνικά, που δύνανται ίσως να μας φέρουν αρκετά κοντά στο πνεύμα της πραγματικότητας… έστω και κατά το ήμισυ.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.