
Το Χρονικό της Νάρνια: Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα
- The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
- The Chronicles of Narnia
- 2005
- ΗΠΑ, Μ. Βρετανία
- Αγγλικά, Γερμανικά
- Έπος, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 22 Δεκεμβρίου 2005
Η Νάρνια είναι μια χώρα παγωμένη, μια στοιχειωμένη γη που περιμένει κάποιον να της λύσει τα μάγια για να ξανάρθει η άνοιξη. Κάτοικοί της, θηρία με ανθρώπινη λαλιά, νάνοι, γίγαντες, κένταυροι, κάστορες και πλάσματα που δεν χωράει ο νους του ανθρώπου. Η λευκή μάγισσα κυβερνάει ανενόχλητη για πολλά χρόνια, παγώνοντας κάθε μορφή ζωής. Μοναδικός της αντίπαλος, μια προφητεία που λέει ότι δύο αγόρια και δύο κορίτσια θα διώξουν για πάντα το Κακό από την παγωμένη γη. Όταν, λοιπόν, τέσσερα παιδιά ανοίξουν την πόρτα της ντουλάπας που οδηγεί στη Νάρνια, η πιο μαγική, φανταστική αναμέτρηση θα ξεκινήσει.
Σκηνοθεσία:
Andrew Adamson
Κύριοι Ρόλοι:
William Moseley … Peter Pevensie
Anna Popplewell … Susan Pevensie
Skandar Keynes … Edmund Pevensie
Georgie Henley … Lucy Pevensie
Liam Neeson … Aslan (φωνή)
Tilda Swinton … Jadis
James McAvoy … Κος Tumnus
Ray Winstone … Κος Beaver (φωνή)
Dawn French … Κα Beaver (φωνή)
Kiran Shah … Ginarrbrik
Jim Broadbent … καθηγητής Digory Kirke
Elizabeth Hawthorne … Κα Macready
James Cosmo … Father Christmas
Michael Madsen … Maugrim (φωνή)
Rupert Everett … Κος Fox (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely
Παραγωγή: Mark Johnson, Philip Steuer
Μουσική: Harry Gregson-Williams
Φωτογραφία: Donald McAlpine
Μοντάζ: Sim Evan-Jones, Jim May
Σκηνικά: Roger Ford
Κοστούμια: Isis Mussenden
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
- Ελληνικός Τίτλος: Το Χρονικό της Νάρνια: Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The Chronicles of Narnia
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (2008)
- Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης της Αυγής (2010)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Lion, the Witch and the Wardrobe του C. S. Lewis.
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ μακιγιάζ. Υποψήφιο για ήχο και ειδικά εφέ.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα μουσικής και τραγουδιού (Wunderkind)
- Βραβείο Bafta μακιγιάζ/κομμώσεων. Υποψήφιο για κοστούμια και ειδικά εφέ.
Παραλειπόμενα
- Κατά τη διάρκεια των 1990, οι παραγωγοί Frank Marshall και Kathleen Kennedy σχεδίαζαν να βγάλουν τη σειρά βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Αλλά δεν έβρισκαν ένα κατάλληλο σημείο στη Βρετανία για γυρίσματα, ενώ κι ο θετός γιος του συγγραφέα, ο Douglas Gresham, ήταν αντίθετος στη θέληση τους να κάνουν μια μοντέρνα διασκευή. Ήταν η επιτυχία του πρώτου Χάρι Πότερ που άνοιξε την προοπτική για μια παραγωγή τέτοιου μεγέθους στην Αγγλία.
- Ο Guillermo del Toro αρνήθηκε να το σκηνοθετήσει (όταν το σχέδιο ήταν ακόμα στην Paramount, πριν αναλάβει η Walt Disney Pictures), καθώς ήταν απασχολημένος με τον Λαβύρινθο του Πάνα.
- Πρώτη “ζωντανή” σκηνοθεσία για τον Andrew Adamson, μετά τα δύο πρώτα Σρεκ που τον έκαναν διάσημο.
- Αρχικά ήταν ο Brian Cox που θα δάνειζε τη φωνή του στον Άσλαν, αλλά ο σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη.
- Μονάχα η Tilda Swinton ήταν μια προδιαγεγραμμένη επιλογή για το καστ. Ξεκινώντας από το 2002, ο Andrew Adamson είδε 2.500 κασέτες από οντισιόν, συνάντησε 1800 παιδιά, ενώ με τα “τελικά” 400 ήρθε ακόμα πιο κοντά μέχρι και την τελική του επιλογή.
- Η εταιρία ειδικών εφέ Weta Workshop, του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, είδε τη Νάρνια ως μια λιγότερη σκοτεινή χώρα από τη Μέση Γη, παίρνοντας ως πρότυπο τον διάσημο πίνακα Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων του Hieronymus Bosch. Λόγω της Weta, τα κύρια γυρίσματα έγιναν στη Νέα Ζηλανδία, αλλά ολοκληρώθηκαν σε Τσεχία, Σλοβενία και Πολωνία.
- Ήταν η τρίτη εμπορικότερη ταινία στον πλανήτη για το 2003. Με 180 εκατομμύρια δολάρια κόστος, εισέπραξε από τις αίθουσες 745. Επιπροσθέτως έβγαλε 353,5 από τις πωλήσεις του DVD μόνο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, 4 εκατομμύρια κόπιες πουλήθηκαν την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Νίκη Χατζημηνά (Λούσι), Πάρις Σκαρτσολιάς (Έντμουντ), Γιώργος Ματαράγκας (Πίτερ), Ευαγγελία Κουλαμά (Σούζαν), Καλλιόπη Ευαγγελίδου (Λευκή Μάγισσα), Πέτρος Σπυρόπουλος (Κος Τούμνους), Άλκης Ζερβός (καθηγητής Κερκ), Μανώλης Γιούργος (Μπαρμπα-Χριστούγεννας), Πέρη Ποράβου (Κα Μακρίντι), Κωνσταντίνος Τσάκωνας (Ασλάν), Νατάσα Ασίκη (Κα Κάστορα), Κώστας Μπακάλης (Κος Κάστορας), Ακίνδυνος Γκίκας (Κος Αλεπού), Ντίνος Σούτης (Μόγκριμ), Μαρία Κατσαρού, Αλέξανδρος Κοντογιάννης, Δημήτρης Κώτσαρης, Σταύρος Μαυρίδης, Κώστας Μπερικόπουλος, Βίκυ Πετρίδη, Κώστας Πέτρου, Ανδρέας Ρήγας, Δημήτρης Σπάθης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη. Μετάφραση: Δήμητρα Γικοδήμου.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Υπάρχουν τρία αυθεντικά τραγούδια στην ταινία. Αυτό που συνάντησε επιτυχία ήταν το Wunderkind με την Alanis Morissette. Τα άλλα δύο είναι το Can’t Take It In με την Imogen Heap, και το Winter Light από τον Tim Finn.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 14/12/2009
Η Warner εξαπέλυσε τη σειρά βιβλίων του Σ.Σ. Λούις ως αντίβαρο του Χάρι Πότερ, ή ως νέο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», στην πιο αισιόδοξη πλευρά του εγχειρήματος. Τα βιβλία αυτά περιέχουν μεγάλη δόση μαγείας και γράφτηκαν ως αντίβαρο του πολέμου των «μεγάλων», σαν ένας πόλεμος φαντασίας για τα παιδιά. Σαν υπόθεση όλα αυτά παράγουν θαύματα, αλλά το μεγάλο λάθος έγινε στην επιλογή του σκηνοθέτη. Ο Άντριου Άνταμσον, των δύο πρώτων «Shrek», δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο μιας τέτοιας υπερπαραγωγής, και το τεράστιο σκηνικό φαντάζει μικρό. Η φαντασία περιορίζεται σε αυτονόητα γεγονότα και δεν λειτουργεί καθόλου από πλευρά δράσης. Οι ψηφιακοί ήρωες δεν δένουν ποτέ με τους ζωντανούς, και ειδικά στη σκηνή της μάχης δεν ευχαριστιέται κανένας. Δέος προκαλεί μονάχα η παρουσία της Τίλντα Σουίντον, μια παραφορά στη «Βασίλισσα του Χιονιού». Ευτυχώς, η συνέχεια ήταν κατά πολύ πιο προσεγμένη, χωρίς να μιλάμε κι ότι εδώ ως παραγωγή δεν έχουμε ένα ικανοποιητικά “ακριβό” επίπεδο, που τουλάχιστον τις μικρότερες ηλικίες θα τις αφήσει με μια όμορφη επίγευση.
Βαθμολογία: