
Η Κλέφτρα των Βιβλίων
- The Book Thief
- 2013
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Γερμανικά
- Δραματική, Εποχής, Πολεμικό Δράμα
- 23 Ιανουαρίου 2014
Η ιστορία της μικρής Λίζελ, ένα ξεχωριστό κορίτσι με αστείρευτο κουράγιο, που δίνεται για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια, στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την υποστήριξη της νέας της οικογένειας και την προτροπή του Μαξ, ενός νεαρού εβραίου πρόσφυγα που η οικογένειά κρύβει στο σπίτι της, η Λίζελ μαθαίνει σιγά-σιγά να διαβάζει. Για τη Λίζελ και τον Μαξ, η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας γίνεται ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί.
Σκηνοθεσία:
Brian Percival
Κύριοι Ρόλοι:
Sophie Nelisse … Liesel Meminger
Ben Schnetzer … Max Vandenburg
Geoffrey Rush … Hans Hubermann
Emily Watson … Rosa Hubermann
Nico Liersch … Rudy Steiner
Heike Makatsch … η μητέρα της Liesel
Barbara Auer … Ilsa Hermann
Roger Allam … ο θάνατος (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Michael Petroni
Παραγωγή: Ken Blancato, Karen Rosenfelt
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Florian Ballhaus
Μοντάζ: John Wilson
Σκηνικά: Simon Elliott
Κοστούμια: Anna B. Sheppard
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Book Thief
- Ελληνικός Τίτλος: Η Κλέφτρα των Βιβλίων
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Book Thief του Markus Zusak.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα μουσικής.
- Υποψήφιο για Bafta μουσικής.
Παραλειπόμενα
- Η αναζήτησης της ηθοποιού για τη μικρή Λίζελ έλαβε χώρα ανά τον κόσμο. Η καναδή Sophie Nelisse που επιλέχτηκε δεν είχε παίξει ξανά σε αγγλόφωνη ταινία.
- Πρώτη χολιγουντιανή ταινία για τον βρετανό Brian Percival.
- Ο ρόλος του αφηγητή-θανάτου είναι μικρότερος από ό,τι στο βιβλίο.
- Παρότι είναι γυρισμένο στα αγγλικά, το Ναι και το Όχι ακούγονται ως Ja και Nein.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Πρώτη κινηματογραφική δουλειά για τον John Williams από το 2005 μακριά από τον Steven Spielberg.
Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου
Έκδοση Κειμένου: 23/1/2014
Στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μικρή Λίζελ απομακρύνεται από την κομμουνίστρια μητέρα της και δίνεται σε ανάδοχους γονείς για υιοθεσία. Κάτω από τις φτερούγες της νέας της οικογένειας βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα και τον παραλογισμό του πολέμου, βρίσκοντας καταφύγιο στα γράμματα καθώς μαθαίνει σιγά σιγά ανάγνωση και γραφή. Σε μια περίοδο που τα βιβλία ρίχνονταν στην πυρά, η Λίζελ θα ρισκάρει τη ζωή της για να ικανοποιήσει τη δίψα της για μάθηση και το πάθος της για τη λογοτεχνία. Παράλληλα, μέσα από τα αθώα παιδικά της μάτια ξεδιπλώνονται τραγικές αλλά και ξένοιαστες στιγμές, οι οποίες θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά της και τη μετέπειτα πορεία της.
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ-σέλερ του Μάρκους Ζούσακ από τον τηλεοπτικό σκηνοθέτη Brian Percival, η οποία έμελλε περισσότερο να μοιάζει με ένα παραμύθι παρά με ένα πολεμικό δράμα. Για την ακρίβεια, φαίνεται να είναι κομμένη και ραμμένη για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται, καθώς η ταινία είναι κατάλληλη για άτομα 13 ετών και άνω. Ως εκ τούτου, το στοιχείο του ρεαλισμού λείπει εσκεμμένα από την ταινία, η οποία ωστόσο παρουσιάζει πολλά ιστορικά γεγονότα, ιδωμένα όμως από μια πιο ανώδυνη ματιά.
Οι χαρισματικοί Τζέφρι Ρας και Έμιλι Γουάτσον συμβάλλουν δυναμικά στην επιτυχία της ταινίας υποδυόμενοι τους ανάδοχους γονείς, δύο ρόλους που σεναριακά έχουν δομηθεί σωστά, ενώ εύστοχη φαίνεται να είναι η επιλογή του υπόλοιπου καστ και φυσικά της μικρής πρωταγωνίστριας Σόφι Νέλις που είχε ξεχωρίσει στον Εξαιρετικό Κύριο Λαζάρ. Στα θετικά και η καλλιτεχνική διεύθυνση, η φωτογραφία και η υποψήφια για Όσκαρ μουσική του Τζον Γουίλιαμς που συμβάλλουν αρμονικά στη διαμόρφωση της συνολικής ατμόσφαιρας της ταινίας. Στα αρνητικά, τα αναπόφευκτα κλισέ που επιφυλάσσει μια τέτοιου είδους προσέγγιση, τα οποία μπορεί να κουράσουν, καθώς και το διασκευασμένο σενάριο που πιθανόν να απογοητεύσει τους φανατικούς θαυμαστές του μυθιστορήματος.
Μια ταινία με αγνές προθέσεις, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εισαγωγή στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος για τους νεαρότερους, έχοντας για όπλο μια δυνατή ιστορία, χαρισματικές ερμηνείες και μια καλή παραγωγή.
Βαθμολογία: