Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας
- The BFG
- The Big Friendly Giant
- 2016
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Έπος, Εποχής, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Τέρατα, Φαντασίας
- 30 Ιουνίου 2016
Ο BFG (Big Friendly Giant/Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας) διαφέρει από τους άλλους γίγαντες της Χώρας των Γιγάντων. Με τεράστια αυτιά και υπερευαισθησία στην οσμή, είναι αξιαγάπητα χαζούλης και συνήθως κλεισμένος στον εαυτό του. Από την άλλη, γίγαντες σαν τον Bloodbottler και τον Fleshlumpeater είναι διπλάσια ψηλοί και διπλάσια τρομακτικοί, γνωστοί πως τρώνε και ανθρώπους, έτσι ο BFG προτιμά τον Snozzcumber και τον Frobscottle. Όταν μια μικρή 10χρονη κοπέλα, η Σόφι, καταφτάνει σε αυτή τη χώρα από το Λονδίνο, τρομάζει από τον μυστηριώδη γίγαντα που την παίρνει στη σπηλιά του, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί ότι ο BFG είναι ευγενικός και χαριτωμένος. Και μια και δεν έχει γνωρίσει ξανά κάτι παρόμοιο, είναι γεμάτη ερωτήσεις.
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Κύριοι Ρόλοι:
Mark Rylance … Runt ‘BFG’
Ruby Barnhill … Sophie
Penelope Wilton … βασίλισσα Elizabeth II
Jemaine Clement … Fleshlumpeater
Rebecca Hall … Mary
Rafe Spall … Κος Tibbs
Bill Hader … Bloodbottler
Adam Godley … Manhugger
Olafur Darri Olafsson … Maidmasher
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Melissa Mathison
Παραγωγή: Frank Marshall, Sam Mercer, Steven Spielberg
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Janusz Kaminski
Μοντάζ: Michael Kahn
Σκηνικά: Rick Carter, Robert Stromberg
Κοστούμια: Joanna Johnston
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The BFG
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας
- Διεθνής Τίτλος: Roald Dahl’s The BFG
- Εναλλακτικός Τίτλος: The Big Friendly Giant
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The BFG του Roald Dahl.
Παραλειπόμενα
- Οι παραγωγοί Frank Marshall και Kathleen Kennedy σχεδίαζαν ήδη από το 1991 μια δαπανηρή διασκευή του The BFG (έκδοση του 1982), με την Paramount Pictures να έχει συμφωνήσει. Το 1998 γράφτηκε ένα αρχικό σενάριο και κατά νου ήταν ο Robin Williams για πρωταγωνιστής. Το σχέδιο «ξύπνησε» το 2011 από την DreamWorks που ανακοίνωσε πως πήρε τα δικαιώματα του βιβλίου. Τον Απρίλιο του 2014, ανακοινώθηκε το όνομα του Steven Spielberg στη σκηνοθεσία, ενώ ως τότε ακούγονταν αυτό του John Madden (ο οποίος παρέμεινε στην παραγωγή). Το 2015, η Walt Disney Studios οικειοποιήθηκε το φιλμ και άμεσα είχαμε την πρώτη συνεργασία του μεγάλου στούντιο με τον Spielberg.
- Αυτή είναι η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Roald Dahl, μια και προϋπήρχε μια ταινία κινουμένων σχεδίων του 1989 από τον Brian Cosgrove. Η ταινία εκείνη όμως δεν είχε καμία τύχη, καταλήγοντας κατευθείαν στην τηλεόραση και το βίντεο. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα με τίτλο Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας.
- Ο Spielberg προσέγγισε για τον κεντρικό motion-capture ρόλο τον Rylance καθώς γυρίζαν το Η Γέφυρα των Κατασκόπων.
- Έσχατη σεναριακή δουλειά για τη Melissa Mathison, υποψήφια για Όσκαρ με το Ε.Τ. ο Εξωγήινος.
- Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο φεστιβάλ Κανών, εκτός συναγωνισμού.
- Με υψηλό κόστος 140 εκατομμυρίων δολαρίων, το φιλμ έβγαλε από τα ταμεία 195,2, αφήνοντας ανικανοποίητο το στούντιο. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι εισπράξεις ήταν απογοητευτικές, υπολογίζοντας ότι η Disney έχασε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας τα έξοδα προώθησης.
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 15/7/2017
Όταν έχεις μια ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι βέβαιο ότι αποφεύγεις κάθε είδους ερασιτεχνισμό και τεχνικά λάθη. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, μόνο αυτό απολαμβάνεις αληθινά από τη μεταφορά του βιβλίου του Ρόαλντ Νταλ. Ο Σπίλμπεργκ αρδάζει την ευκαιρία να αφήσει πίσω την ωριμότητα του, και να ασπαστεί ένα αλά Ντίσνεϊ ύφος, το οποίο θα λατρέψουν οι μικρές ηλικίες, αλλά μπορεί να φανεί ακόμα κι αβάστακτο στις μεγαλύτερες. Οι τελευταίες, από τη μεριά τους, θα θυμηθούν θεματικά τον δημιουργό του «E.T. the Extra-Terrestrial», αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει, με θετικό σημάδι το καιρών ότι το ψηφιακό κομμάτι του φιλμ είναι αρτιότατο. Ακόμα κι έτσι, χωρίς τη σκοτεινιά που θα μας τραβούσε αληθινά, θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα το όλο θέαμα, αν προς το φινάλε δεν ξεπέφταμε σε κάτι που μοιάζει με φάρσα. Όπως και να ‘χει, ας το δούμε ως ένα ανάλαφρο διάλειμμα του αγαπημένου μας δημιουργού.
Βαθμολογία: