Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου
- The Adventures of Tintin
- The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
- 2011
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Μυστηρίου, Οικογενειακή, Περιπέτεια
- 03 Νοεμβρίου 2011
Ο Τεντέν, ένας ριψοκίνδυνος νεαρός δημοσιογράφος που διψά για περιπέτεια, θα βρεθεί στο στόχαστρο του μυστηριώδους, αποφασισμένου για όλα συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν, όταν από καθαρή σύμπτωση θα πέσει στα χέρια του μια ρέπλικα του «Μονόκερου», ενός φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα. Εν αγνοία του Τεντέν, στα σπλάχνα της κρύβεται μια περγαμηνή που αποτελεί το πρώτο από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του ανεκτίμητου θησαυρού του Κόκκινου Ράκαμ, ενός θρυλικού κουρσάρου που σκορπούσε τον τρόμο στην εποχή του. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο διαβολικός Σακχαρίν, ο οποίος θα επιχειρήσει να βγάλει από τη μέση τον Τεντέν, γεγονός που θα οδηγήσει τον τελευταίο σε μια ανεπανάληπτη όσο και ριψοκίνδυνη περιπλάνηση στα πέρατα του κόσμου, με μοναδική συντροφιά του τον θαλασσοδαρμένο φίλο του Καπετάνιο Χάντοκ και τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα πανέξυπνο λευκό φοξ τεριέ.
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Κύριοι Ρόλοι:
Jamie Bell … Tintin (φωνή)
Andy Serkis … κάπτεν Haddock/Σερ Francis Haddock (φωνή)
Daniel Craig … Ivanovich Ivanovitch ‘Red Rackham’ Sakharine (φωνή)
Simon Pegg … επιθεωρητής Thompson (φωνή)
Nick Frost … επιθεωρητής Thompson (φωνή)
Toby Jones … Aristides Silk (φωνή)
Daniel Mays … Allan (φωνή)
Mackenzie Crook … Tom (φωνή)
Gad Elmaleh … Omar ben Salaad (φωνή)
Tony Curran … αστυνόμος Delcourt (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish
Παραγωγή: Peter Jackson, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Janusz Kaminski
Μοντάζ: Michael Kahn
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Adventures of Tintin
- Ελληνικός Τίτλος: Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου
- Εναλλακτικός Τίτλος: The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
Σεναριακή Πηγή
- Σειρά κόμικ: The Adventures of Tintin του Herge.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής.
- Χρυσή Σφαίρα ταινία κινουμένων σχεδίων.
- Υποψήφιο για Bafta ταινίας κινουμένων σχεδίων και ειδικών εφέ.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό) και Motion Capture
- Η ταινία γυρίστηκε με την τεχνική του motion capture και προβλήθηκε και τρισδιάστατα. Δηλαδή οι ηθοποιοί ερμήνευσαν κανονικά τους ρόλους, αλλά υποκαταστάθηκαν από ψηφιακό κινούμενο σχέδιο, όπως και στο Beowulf.
- Βασίζεται στη σειρά κόμικ του βέλγου Herge και συγκεκριμένα περισσότερο στα τεύχη Το Μυστικό του Μονόκερου (1943) και Ο Κάβουρας με τις Χρυσές Δαγκάνες (1941).
- Ο Steven Spielberg έχει αγοράσει τα πλήρη δικαιώματα της σειράς αμέσως μετά τον θάνατο του βέλγου σχεδιαστή το 1983. Επειδή όμως ένιωθε πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή να το φτιάξει, άνοιξε ξανά τα χαρτιά του το 2002.
- Μεγάλο θέμα έγινε πάνω στη χρηματοδότηση του ονείρου του Steven Spielberg. Η Universal αρνήθηκε το μεγάλο μπάτζετ και η ταινία απειλούνταν να τιναχτεί στον αέρα. Τελικά τη λύση την έδωσε η Paramount, η οποία έριξε στο τραπέζι 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβε τη διανομή την ταινίας στις ΗΠΑ. Επόμενος σύμμαχος ήταν η Sony. Όλο αυτό κόστισε δύο χρόνια από την έναρξη της ταινίας στις αίθουσες, που κανονικά είχε προγραμματιστεί για το 2008.
- Αρχική επιλογή για τον ρόλο του Τεντέν ήταν ο Thomas Sangster. Όμως, άλλες του υποχρεώσεις, και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των γυρισμάτων, τον έκαναν να αποχωρίσει και ανέλαβε ο Jamie Bell. Ο νεαρός ηθοποιός είχε δουλέψει με τον Peter Jackson στο Κινγκ Κονγκ. Η εταιρία εφέ του Peter Jackson, η Weta Digital, είναι υπεύθυνη για τα ειδικά εφέ.
- Ο Spielberg αγνοούσε τον Τεντέν, ώσπου γράφτηκαν οι πρώτες κριτικές για τους Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού (1981). Κάποιος κριτικός σύγκρινε τον Ιντιάνα Τζόουνς με τον Τεντέν και η απλή περιέργεια έγινε φανατική λατρεία. Η γραμματέας του του έφερε τις γαλλικές εκδόσεις, αφού αυτές βρήκε, αλλά κι αυτές έφταναν. Όμως, λέγεται και ότι από τότε έγινε μεγάλος φαν του σκηνοθέτη ο Herge.
- Το κόστος έφτασε στα 135 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και τα κέρδη στα 374. Είχε γίνει έτσι η εμπορικότερη ταινία κινουμένων σχεδίων της Paramount.
- Άμεσα υπήρξε αναφορά για σίκουελ, βασισμένο αυτή τη φορά στα τεύχη Οι 7 Κρυστάλλινες Μπάλες και Αιχμάλωτοι του Ήλιου. Αργότερα ο σεναριογράφος Anthony Horowitz το πήρε ακόμα μακρύτερα, λέγοντας ότι θα υπάρξει άλλο σίκουελ πριν από αυτό, με τον Peter Jackson να λέει ότι θα το σκηνοθετήσει μετά τα Χόμπιτ. Η τελευταία αναφορά ήταν τον Μάρτη του 2018, που απλά επιβεβαίωνε την πρόθεση του Jackson και του Spielberg για τη συνέχεια του franchise.
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων για τον John Williams.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 3/11/2011
Θα μπορούσα να μιλήσω ως λάτρης από μικρό παιδί των κόμικ του Τεντέν. Αυτό θα με έκανε αυστηρό και θα με παρουσίαζε απογοητευμένο, αλλά δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει έναν καλλιτέχνη να ακολουθεί πιστά έναν άλλον όταν δανείζεται υλικό του. Και πάλι δεν θα δηλώσω απόλυτα ενθουσιασμένος, αλλά πώς να αψηφήσεις τον βασιλιά των σύγχρονων υπερπαραγωγών όταν κάνει τη δουλειά του όπως αυτός γνωρίζει. Με την επιστροφή του Spielberg, θυμηθήκαμε τι θα πει σφιχτή και καλά δομημένη αφήγηση, άρτιοι χρόνοι και κόμικ χαρακτήρες που δεν σε ενοχλούν με την ανάλαφρη πλαστικότητα τους.
Σούπερ η δράση, σούπερ η εξέλιξη της πλοκής, αλλά αυτό που με κρατάει πίσω είναι η χρήση του «capture» κινουμένου σχεδίου σε δράση, κάνοντας το απίστευτο, εύκολο. Μέχρι τώρα, το είχαμε δει από τον Zemeckis σε πιο παραμυθένιες εκδοχές κι όχι σε κάτι ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς και Χάρι Πότερ. Εδώ ήθελα να ξεγελαστώ με αληθινά πρόσωπα, τα οποία θα γινόντουσαν πιο οικία στον θεατή. Πέρα κάθε προσδοκίας ο σχεδιασμός των background, αλλά κι αυτό απλά χρυσώνει ένα πανάκριβο χάπι. Ας αφήσουμε, όμως, τις «λιγοψυχίες», έχουμε ένα υπερθέαμα που καλύπτει όλες μας τις ανάγκες για ψυχαγωγία και ξεχειλίζει από αγνότητα, σήμα κατατεθέν του δημιουργού του κι επιτακτική ανάγκη για τον ψυχισμό μεγάλων και μικρών.
Βαθμολογία: