Σε ένα απομονωμένο νησί του Ειρηνικού ωκεανού, το Τάνα, καλυμμένο με δάσος υπό συχνές βροχοπτώσεις και με το κυρίαρχο ενεργό ηφαίστειο να απειλεί συνεχώς, ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων θα αλλάξει τη μοίρα των δύο τοπικών φυλών για πάντα. Η Γουάγουα, έτοιμη για την τελετή που θα την κάνει γυναίκα, είναι ερωτευμένη με τον εγγονό του αρχηγού της φυλής. Αλλά ως μέρος του κατευνασμού τοπικών διαφορών, λογοδίνεται με έναν άντρα από άλλη φυλή. Τώρα, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο καλό της φυλής της και της καρδιά της.

Σκηνοθεσία:

Martin Butler

Bentley Dean

Κύριοι Ρόλοι:

Marie Wawa … Wawa

Mungau Dain … Dain

Marceline Rofit … Selin

Charlie Kahla … αρχηγός Charlie

Lingai Kowia … ο πατέρας

Linette Yowayin … η μητέρα

Albi Nangia … ο παππούς και σαμάνος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Martin Butler, John Collee, Bentley Dean

Παραγωγή: Martin Butler, Bentley Dean, Carolyn Johnson

Μουσική: Antony Partos

Φωτογραφία: Bentley Dean

Μοντάζ: Tania Nehme

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Tanna

Ελληνικός Τίτλος: Tanna

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (Αυστραλία).
  • Βραβείο μουσικής στα εθνικά βραβεία της Αυστραλίας. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, φωτογραφία και ήχο.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας και φωτογραφίας για το τμήμα Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής στο φεστιβάλ Βενετίας.

Παραλειπόμενα

  • Πρόκειται για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξολοκλήρου στο ανεξάρτητο νησιωτικό σύμπλεγμα Βανουάτου.
  • Παρότι οι ομοιότητες με το Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι χαρακτηριστικές, πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε μια αντίστοιχη αληθινή.
  • Οι ρόλοι ανήκουν κυρίως σε αληθινούς κάτοικους της νήσου Τάνα, παίζοντας τον ρόλο που κατείχαν και στην πραγματικότητα, με τον Mungau Dain να παίρνει τον κεντρικό αντρικό ρόλο επειδή θεωρούνταν ο πιο όμορφος του χωριού.
  • Ο Mungau Dain είχε τραγικό φινάλε, αφού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24ων ετών, το 2109. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 7/6/2017

Εύστοχα παραπλανητικής ψευδοντοκιματεριστικης αισθητικής, το Tanna ενώ μοιάζει να πάσχει στη σεναριακή διαλογική εκβάθυνση, κερδίζει στη σκιαγράφηση των ηθών, εξαιτίας κυρίως της άφθαρτης, καθόλου σχηματικής και σαφώς πηγαίας «εσωτερικής» ερμηνείας των ιθαγενών του αρχιπελάγους του Βανουάτου. Αποτινάσσοντας οποιαδήποτε μορφή επιτήδευσης, οι δύο Αυστραλοί σκηνοθέτες καταρρίπτουν τον κλασικό μύθο αγάπης και τον αναδιαμορφώνουν, εξιστορώντας μία γλυκόπικρη ιστορία, που πίσω από τα προφανή, κρύβει τους σημαντικότερους συμβολισμούς.

Με τρόπαια, μεταξύ άλλων, δύο βραβεία στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας και φτάνοντας μέχρι τις υποψηφιότητες για τα όσκαρ, το Tanna αποτελεί σαφώς την πιο καίρια ηθογραφία της περασμένης χρονιάς. Πίσω από τα πρόσωπα των δύο ερωτευμένων νεαρών, οι οποίοι τρέχουν να κρυφτούν από ένα αβέβαιο μέλλον που δεν επέλεξαν, κενό από προσωπικές επιλογές και αληθινό συναίσθημα, σκιαγραφείται ένας κόσμος που μοιάζει μικρός να χωρέσει στα αναλογούντα τετραγωνικά γης. Στο φιλμ συναντάμε ανθρώπους που καταπατούν περιουσίες και αλλοιώνουν συνειδήσεις στο όνομα μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και από την άλλη ανθρώπους που προσπαθούν απελπισμένα να διασώσουν προσωπικές αξίες και παραδόσεις, τη μοναδική πηγή της δικής τους ατομικής εξέλιξης.

Το Tanna είναι μία ταινία που δεν σου κεντρίζει αμέσως την προσοχή, για πολλούς και διάφορους, ίσως αισθητικής εξοικείωσης, λόγους. Παρόλα αυτά είναι ένα φιλμ που ανταποδίδει την παρακολούθησή του, γιατί είναι ένα βαθιά ερωτικό κοινωνικό παραμύθι. Ένα παραμύθι αγνό, βασισμένο στην αγάπη για τη φύση, τον άνθρωπο, μα κυρίως τον συνάνθρωπο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *