Μαλλιά Κουβάρια
- Tangled
- 2010
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Μιούζικαλ, Οικογενειακή, Περιπέτεια
- 06 Ιανουαρίου 2011
Ένας καταζητούμενος αλλά και γοητευτικός ληστής, ο Φλιν Ράιντερ, κρύβεται σε έναν μυστηριώδη πύργο και γίνεται όμηρος της Ραπουνζέλ, μιας όμορφης και δυναμικής κοπέλας με 20 μέτρα μαγικά μαλλιά. Η χρυσομαλλούσα δεσμοφύλακας του Φλιν ψάχνει τρόπο να βγει από τον πύργο που είναι απομονωμένη για χρόνια και κάνει μια συμφωνία με τον όμορφο κλέφτη. Το απίθανο δίδυμο οργανώνει μια συναρπαστική απόδραση με τη βοήθεια ενός ξεχωριστού αλόγου, ενός υπερπροστατευτικού χαμαιλέοντα και μιας άξεστης συμμορίας.
Σκηνοθεσία:
Nathan Greno
Byron Howard
Κύριοι Ρόλοι:
Mandy Moore … Rapunzel (φωνή)
Zachary Levi … Flynn Rider (φωνή)
Donna Murphy … Gothel (φωνή)
Ron Perlman … Stabbington (φωνή)
Jeffrey Tambor … μεγαλομύτης (φωνή)
Brad Garrett … γαντζοχέρης (φωνή)
Richard Kiel … Vlad (φωνή)
M.C. Gainey … φρούραρχος (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Dan Fogelman
Παραγωγή: Roy Conli
Μουσική: Alan Menken
Μοντάζ: Tim Mertens
Σκηνικά: Douglas Rogers
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Tangled
- Ελληνικός Τίτλος: Μαλλιά Κουβάρια
Σεναριακή Πηγή
- Παραμύθι: Rapunzel των Jacob Grimm, Wilhelm Grimm.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού (I See the Light).
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού (I See the Light).
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό) και παραδοσιακό σχέδιο (βοηθητικό).
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
- Η ταινία είχε και επετειακή αξία, ως η 50η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney.
- Τα 6 χρόνια που χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί, ανέβασαν τον προϋπολογισμό στα 260 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας την ταινία την πλέον ακριβή ταινία κινουμένων σχεδίων που υπήρξε ποτέ. Οι εισπράξεις βέβαια δεν ήταν αμελητέες, μιλώντας για 591,8 εκατομμύρια δολάρια.
- Η Disney δεν εγκατέλειψε ούτε εδώ το παραδοσιακό σχέδιο, μια και υπάρχει διασκορπισμένο στην ταινία, παράλληλα με το ψηφιακό. Το περίτεχνο ύφος του σχεδίου ολοκλήρωσε η τεχνική non-photorealistic rendering, ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση πίνακα.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Ιωάννα Παππά (Ραπουνζέλ), Παναγιώτης Μπουγιούρης (Φλιν Ράιντερ), Άλκηστις Πρωτοψάλτη (μητέρα Γκόθελ), Νίκος Ιωαννίδης (αδελφοί Σουγιά), Ντίνος Σούτης (αρχηγός φρουράς), Γιώργος Ζαχαρόπουλος (Μυταράς), Μανώλης Γιούργος (Γάντζος), Βασίλης Αξιώτης (Σούρας), Κώστας Σεραφειμίδης (Βλαντ), Νάσια Αχλαδιώτου (μικρή Ραπουνζέλ), Χρήστος Συριώτης, Δημήτρης Δημόπουλος, Χαρά Ζησιμάτου, Ανδρέας Ρήγας, Χρήστος Θάνος. Τραγούδι: Ρένα Μόρφη (Ραπουνζέλ), Αλέξανδρος Λουζιώτης (Γάντζος). Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη. Μετάφραση: Ρένα Βασταρδή. Στίχοι: Μυρτώ Κοντοβά.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Στην ταινία ακούγονται 11 αυθεντικά τραγούδια, από τα οποία ξεχώρισε το I See the Light, ερμηνευμένο από τους Mandy Moore και Zachary Levi. Κέρδισε και το Grammy τραγουδιού σε σάουντρακ.
- Στους τίτλους τέλους ακούγεται το Something That I Want των Grace Potter and the Nocturnals, που είναι και το μόνο που δεν τραγουδιέται από τους ηθοποιούς. Με τη φωνή της Fanny Lu, το τραγούδι απέκτησε και ισπανόφωνη εκδοχή, ως Algo Quiero Querer.
- Ο Alan Menken δήλωσε πως ανέμιξε μεσαιωνική μουσική με φολκ-ροκ της δεκαετίας των 1960.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 29/12/2010
Δύο στα δύο για την Disney, και η εταιρία του ποντικού μοιάζει να επανέρχεται για τα καλά. Κυριότερη αιτία για αυτή την ολική επαναφορά είναι η εμπιστοσύνη σε αυτό που έκανε την εταιρία μεγάλη: τα παραμύθια. Μάλιστα, διανύουμε την τρίτη καλή περίοδο της Disney και, χαρακτηριστικά, κάθε περίοδο από αυτές ανεβάζει τον πήχη της αλλοίωσης του παραμυθιού ένα σκαλί απάνω. Μαζί, ανεβάζει και την επικινδυνότητα για τα περί ποιότητας, αλλά να που τα καταφέρνει και τώρα, αλλάζοντας τα φώτα στο παραμύθι της Ραπουντζέλ. Ένα σας λέω. Είναι τρελό, είναι συγκινητικό, είναι περιπετειώδες, είναι ένα πλήρες πακέτο διασκέδασης για όλες τις ηλικίες, κερδίζοντας τις μεγαλύτερες με τη γοητεία του. Αυτό μετράει: είναι αδιαμφισβήτητα γοητευτικό.
Εξαιρετική η δουλειά πάνω στο κινούμενο σχέδιο που είναι μια μίξη ψηφιακού και παραδοσιακού σχεδίου. Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σκοτεινές, ενθουσιάζει με την παραμυθένια του ακρίβεια. Σε αυτό κινούνται καλοστημένοι χαρακτήρες, πλασμένοι να μη χαλάσουν τόσο τη χιουμοριστική όσο και τη συνολική εικόνα της ιστορίας. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι επικίνδυνα και πλαστικά όμορφο, αλλά το χιούμορ τούς αποδεσμεύει και τους αφήνει να χαρούν μια σπάνια χημεία. Έχουμε κι όμορφη μουσική και τραγουδάκια, πάντα με την οσκαρική λογική, και το πακέτο ολοκληρώθηκε. Αν αναζητάτε το γιατί η ταινία δεν ξεχωρίζει πέρα του τιμητικού «καλή», είναι γιατί το σενάριο έχει έξυπνες λεπτομέρειες, αλλά τη γνωστή τετριμμένη πλοκή που έχουμε δει τόσες και τόσες φορές. Μην ψάξετε να βρείτε τους αδελφούς Grim μέσα σε κάτι που είναι Μαλλιά Κουβάρια κι όχι Ραπουντζέλ, αλλά γελάστε, ενθουσιαστείτε, συγκινηθείτε. Εδώ είναι Χόλιγουντ, αλλά από την καλή πλευρά του λόφου…
Βαθμολογία: