Ο Κωστής δεν είναι ένας συνηθισμένος σαραντάρης. Εσωστρεφής και μοναχικός, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις κι ενήλικες δεσμεύσεις, βρίσκεται λίγο μετά τα 40 του στην Αντίπαρο για να αναλάβει, ως γιατρός, την τοπική κλινική. Ο χειμώνας στο νησί περνά ήσυχα, δίχως πολλές εκπλήξεις κι ανατρεπτικές συγκινήσεις, όμως πολύ σύντομα έρχεται το καλοκαίρι και όλα αλλάζουν. Η χειμωνιάτικη ρουτίνα δίνει τη θέση της σε ένα μωσαϊκό χρωμάτων κι αισθήσεων, και η οργασμική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί διονυσιακές ψευδαισθήσεις. Η καθημερινότητα του Κωστή δεν θ` αργήσει να ανατραπεί βίαια, από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών κι όμορφων τουριστών θα εισβάλει απροσδόκητα στη μέχρι πρότινος συνηθισμένη του ζωή. Ανάμεσά τους ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα την 19χρονη Άννα, όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι γεμάτο σοκαριστικές εκπλήξεις κι επικίνδυνες ακρότητες.

Σκηνοθεσία:

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Κύριοι Ρόλοι:

Μάκης Παπαδημητρίου … Δρ Κωστής Μακρίδης

Έλλη Τρίγγου … Άννα Αναγνώστου

Χαρά Κότσαλη … Alin

Milou Van Groesen … Mila

Dimi Hart … Jason

Marcus Collen … Morten

Γιάννης Τσορτέκης … Τάκης

Μαρία Καλλιμάνη … Τζίνα

Παύλος Ορκόπουλος … ο δήμαρχος

Γιάννης Οικονομίδης … Τζόνι

Νίκος Τριανταφυλλίδης … Μάκης

Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου … τουρίστρια

Σύλλας Τζουμέρκας … Ορέστης

Αχιλλέας Κυριακίδης … γιατρός

Αργύρης Πανταζάρας … τύπος στο κλαμπ

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας

Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Μουσική: Γιάννης Βεσλεμές

Φωτογραφία: Χρήστος Καραμάνης

Μοντάζ: Ναπολέων Στρατογιαννάκης

Σκηνικά: Αλίκη Κούβακα

Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Suntan
  • Διεθνής Τίτλος: Suntan

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο καλύτερης ταινίας διεθνούς τμήματος του φεστιβάλ Εδιμβούργου.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου (Μάκης Παπαδημητρίου), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Έλλη Τρίγγου) και φωτογραφίας στα βραβεία Ίρις. Υποψήφιο για δεύτερο αντρικό ρόλο (Γιάννης Τσορτέκης), μοντάζ, μουσική, ήχο και μακιγιάζ.

Παραλειπόμενα

  • Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
  • Γυρισμένο εξολοκλήρου στην Αντίπαρο.
  • Κινηματογραφικό ντεμπούτο για την Έλλη Τρίγγου.
  • Έκοψε 30.000 εισιτήρια στη χώρα μας, αλλά παίρνοντας διανομή και σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Δανία, συγκέντρωσε κέρδη 157 χιλιάδων δολαρίων.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 31/3/2016

Τόσο στο Bank Bang, από κωμικής πλευράς, όσο και στο Wasted Youth, από δημιουργικής, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος είχε αποδείξει ότι είναι από τους δημιουργούς, στους οποίους το ελληνικό σινεμά μπορεί να πατήσει. Στην τρίτη του δουλειά, κάπου σαν να παντρεύει και τις δύο πρώτες του ταινίες, αλλά χωρίς να κάνει ούτε κωμωδία, ούτε καθαρό δράμα. Για την ακρίβεια, δεν παράγει ουδένα είδος. Σαν να προσαρμόζει το στόρι του στην καθαρή πραγματικότητα. Φαντάζει υπερβολή σε αρκετά σημεία όλο αυτό, αλλά ποτέ δεν είναι. Το φιλμ είναι αφοπλιστικά ειλικρινές και ατόφια ζωντανό. Αν υπάρχει κάτι που το υποβιβάζει, είναι ότι δεν ανεβάζει τόσο ψηλά τον πήχη του ως κείμενο, ακριβώς για να μην αλλοιώσει αυτό που θέλει να δείξει, όπως ακριβώς θέλει να το δείξει. Υπάρχει σπουδαία τεχνική, αλλά το έργο πατάει σε μια «φλατ» σεναριακή αφήγηση, αποφεύγοντας να αυτο-αναλωθεί, όσο κι αν αυτό του κοστίζει.

Αυτό το «φλατ» ταιριάζει πολύ στον Μάκη Παπαδημητρίου, για τον οποίο δεν έχω τις καλύτερες εντυπώσεις όταν χρησιμοποιείται σε εμπορικές ταινίες, αλλά είναι αληθινά εύπλαστος όταν συμπεριλαμβάνεται σε πλάνα και σινεφιλικές επιταγές. Εδώ φαντάζει να παίζει με ό,τι έχει και δεν έχει, δίχως ο σκηνοθέτης να του προσφέρει ποτέ ερμηνευτικά ξεσπάσματα.

Ο Παπαδημητρόπουλος χτίζει πάνω του ένα σωρό συμβολισμούς, μοιάζοντας ικανός να απέδιδε εξίσου καλά το θέμα του αν η ταινία του ήταν βωβή. Εμπλέκει ένα επικίνδυνο δημιουργικά θέμα στην ιστορία του, τον έρωτα, αλλά κι εκεί έχει να πει κάτι, παρότι το ίδιο θέμα εδώ και καιρό κλείνει επικίνδυνα στο τετριμμένο σχόλιο. Δείτε το φιλμ με όρεξη για παρατήρηση και κέφι να αφεθείτε σε ένα καλοκαιρινό «παραμύθι», το οποίο θα μπορούσατε να ζήσετε αυτούσιο όπως παρουσιάζεται. Όχι σαν τουρίστας, αλλά ως συμμέτοχος καταστάσεων.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *