Η Ρέι ξεκινάει τη δύσκολη εκπαίδευση πάνω στα αρχαία μυστήρια της Δύναμης, στο πλάι του ερημίτη Τζεντάι Λουκ Σκάιγουοκερ. Ο τελευταίος αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τα πάντα για αυτήν, ενώ και η Ρέι πασχίζει να επαναφέρει στη μάχη τον Λουκ. Την ίδια ώρα, οι επαναστατικές δυνάμεις βάλλονται οργανωμένα κατά του στόλου του Πρώτου Τάγματος, βρισκόμενοι σε δεινή θέση, κι ενώ εκκρεμεί μαζική επίθεση του στόλου για την κατάκτηση του γαλαξία.

Σκηνοθεσία:

Rian Johnson

Κύριοι Ρόλοι:

Daisy Ridley … Rey

Adam Driver … Kylo Ren

Mark Hamill … Luke Skywalker/Dobbu Scay (φωνή)

Carrie Fisher … στρατηγός Leia Organa

John Boyega … Finn

Oscar Isaac … Poe Dameron

Andy Serkis … Snoke

Lupita Nyong’o … Maz Kanata

Domhnall Gleeson … στρατηγός Hux

Anthony Daniels … C-3PO

Gwendoline Christie … λοχαγός Phasma

Kelly Marie Tran … Rose Tico

Laura Dern … αντιναύαρχος Amilyn Holdo

Benicio Del Toro … DJ

Frank Oz … Yoda (φωνή)

Joonas Suotamo … Chewbacca

Jimmy Vee … R2-D2

Tim Rose … ναύαρχος Ackbar

Warwick Davis … Wodibin

Justin Theroux … ‘Master Codebreaker’

Lily Cole … Lovey

Veronica Ngo … Paige Tico

Hermione Corfield … Tallissan ‘Tallie’ Lintra

Noah Segan … Starck

Joseph Gordon-Levitt … Slowen Lo (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rian Johnson

Παραγωγή: Ram Bergman, Kathleen Kennedy

Μουσική: John Williams

Φωτογραφία: Steve Yedlin

Μοντάζ: Bob Ducsay

Σκηνικά: Rick Heinrichs

Κοστούμια: Michael Kaplan

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi
  • Ελληνικός Τίτλος: Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi
  • Διεθνής Τίτλος: Star Wars: The Last Jedi
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Star Wars: Episode VIII

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Χαρακτήρες franchise: Star Wars του George Lucas.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ειδικών εφέ, ηχητικών εφέ, ήχου και μουσικής.
  • Υποψήφιο για Bafta ήχου και ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Τον Αύγουστο του 2014 επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Rian Johnson στη σκηνοθετική καρέκλα, αλλά και στο σενάριο. Για τη συγγραφή εμπνεύστηκε ιδέες από ταινίες όπως τα: Ατσαλένιοι Αετοί, Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι, Γκάνγκα Ντιν, Σαχάρα, Three Outlaw Samurai (ιαπωνική του 1964) και Letter Never Sent (σοβιετική περιπέτεια του 1960). Μάλιστα, η συγγραφή ξεκίνησε πριν τελειώσει αυτή του Η Δύναμη Ξυπνάει, κάτι που ο Johnson δήλωσε πως του έφερνε δυσκολίες.
  • Ο Joaquin Phoenix απέρριψε τον ρόλο του DJ, κι αυτός πήγε στον Benicio del Toro.
  • Gina Rodriguez, Tatiana Maslany και Olivia Cooke βρίσκονταν στη λίστα της Disney για διάφορους ρόλους.
  • Οι φήμες ήθελαν τους Frank Oz, Ewan McGregor και Hayden Christensen να εμφανίζονται εκ νέου ως Yoda, Obi-Wan Kenobi και Anakin Skywalker αντίστοιχα (ως φαντάσματα, βέβαια). Φήμες επίσης ήθελαν την επιστροφή του Billy Dee Williams ως Lando Calrissian. Εντέλει, μόνο ο Yoda επέστρεψε (όχι ψηφιακά όπως στην ενδιάμεση τριλογία, αλλά με την παραδοσιακή μαριονέτα), κάτι και αποκρύπτονταν πριν την πρεμιέρα της ταινίας για να μη χαλάσει η έκπληξη.
  • Ενώ η παραγωγή ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Mark Hamill δήλωσε δημόσια πως δεν ενέκρινε τον τρόπο που τον σκηνοθετούσε ο Johnson. Αργότερα δήλωσε πως μετάνιωσε που μίλησε για αυτό δημοσίως, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λάθος το είχε ξανακάνει μιλώντας για τον George Lucas κατά τα γυρίσματα του Η Επιστροφή των Τζεντάι.
  • Ο Gareth Edwards, σκηνοθέτης του Rogue One, έχει ένα πέρασμα ως στρατιώτης της επανάστασης. Κάμεο έχουν και οι Edgar Wright, Joe Cornish και Hugh Skinner, ενώ αυτό του Tom Hardy κόπηκε στο μοντάζ. Τα πιο “τρανταχτά” όμως κάμεο ανήκουν στον πρίγκιπα William, τον πρίγκιπα Harry και τον βετεράνο μουσικό Gary Barlow, όλοι τους ως stormtroopers.
  • Εκτός από τα Pinewood Studios στη Βρετανία, γυρίσματα έγιναν και σε Βολιβία, Κροατία, Ιρλανδία και ΗΠΑ.
  • Ο σχεδιαστής παραγωγής Rick Heinrichs είχε πει πως το αρχικό σενάριο προέβλεπε 160 σκηνικά, ένας αριθμός διπλάσιος από ό,τι λογικά αναμένονταν. Ο Johnson όμως κατάφερε να κατεβάσει το νούμερο αυτό στα 125, που απασχόλησαν 14 διαφορετικά πλατό των Pinewood.
  • Σύμφωνα με τον σχεδιαστή των πλασμάτων Neal Scanlan, η συγκεκριμένη ταινία είχε τα περισσότερα πρακτικά εφέ από κάθε άλλη της σειράς. Κατασκευάστηκαν 180 με 200 πλάσματα δίχως καμία χρήση ψηφιακού εφέ, με κάποια από αυτά να χάνονται στο μοντάζ.
  • Το βασιλικό ταχυδρομείο της Βρετανίας έκοψε μια σειρά από 8 συλλεκτικά γραμματόσημα με θέματα από την ταινία. Μια σειρά ακόμα έβγαλε το εθνικό ταχυδρομείο της Αυστραλίας.
  • Αρχικά υπολογίζονταν να γίνει η πρεμιέρα τον Μάιο του 2017, αλλά η Disney προτίμησε να μην το διασταυρώσει με το Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Εκδίκηση του Σαλαζάρ.
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Με προϋπολογισμό 317 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ ξετίναξε τα ταμεία με συνολικά κέρδη 1,333 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό έθεσε την ταινία στην κορυφή της ετήσιας λίστας, αλλά και της δεύτερης συνολικά στο franchise.
  • Η Kelly Marie Tran αναγκάστηκε να σβήσει τους λογαριασμούς της στα social-media, αφού έπεσε θύμα σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων σχετικά με τον ρόλο της στην ταινία. Αυτό δεν την εμπόδισε από το να γίνει η πρώτη γυναίκα μαύρη ηθοποιός με κεντρικό ρόλο στη σειρά.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο John Williams χρησιμοποίησε μικρές παρεμβολές από το διάσημο βραζιλιάνικο τραγούδι Aquarela do Brasil του Ary Barroso (ως αναφορά στο Μπραζίλ του Terry Gilliam), αλλά κι από ένα παλιότερο του θέμα για την ταινία Μια Σφαίρα, Ένα Αντίο (1973).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 20/4/2018

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, ο «Πόλεμος των Άστρων», ένα franchise τεσσάρων δεκαετιών, μια χαρά κρατεί. Και όπως πάει, όχι μονάχα θα κερδίσει τις καρδιές και νέων φαν, αλλά θα φτάσει χρονικά να αφηγείται τις ιστορίες των μακρινών απογόνων των Σκάιγουοκερ! Ο Rian Johnson, ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά σε μια τέτοιου όγκου ταινία, που όπως καταλαβαίνετε πρώτο λόγο έχουν οι παραγωγοί. Συνεχίζει το ύφος του προηγούμενου κεφαλαίου, κρατάει ισορροπίες ανάμεσα στην ανάπτυξη της μυθολογίας και τη δράση, φιλμάρει καλά ώστε να μη φαίνεται σχεδόν πουθενά το ψηφιακό χέρι, κινηματογραφεί έξοχα αυτά τα πανέμορφα δημιουργήματα που απαρτίζουν το σύμπαν της σειράς. Ελέγχεται όμως κι αυτός, για την αλά «Μαίρη Πόπινς» σκηνή με τη Λέια, την πτώση κάποια στιγμή πριν τη μέση του ρυθμού, και δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να του επιρρίψουμε το βασικό σφάλμα του φιλμ: την τόσο μεγάλη προσήλωση, στα όρια λατρείας, στην ορίτζιναλ τριλογία.

Όσο όμορφα κι αν αισθάνεται ένας «γηραιός» φαν των τριών πρώτων «Πολέμων», δεν είναι τόσο θεμιτό να μας στερείται το ολόφρεσκο. Κι αυτό λείπει πολύ από τη συγκεκριμένη ταινία, ακόμα περισσότερο κι από την προηγούμενη, κοπιάροντας σκηνές πρώτα από την «Επιστροφή των Τζεντάι» κι έπειτα από το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται». Άποψη μου είναι ότι αν μια ταινία του franchise επιθυμεί να αφήσει την προσωπική της ιστορία, πρέπει κατά πολύ λιγότερο να κοιτάει πίσω και περισσότερο να πλάθει. Τελειώνοντας τη θέαση, αισθάνθηκα κάπως διφορούμενα λόγω αυτού. Από τη μία χάρηκα που συνδέεται το τώρα μου με το τότε μου, αλλά από την άλλη ένιωσα να έχω λιγότερα από όσα θα επιθυμούσα στα χέρια μου από τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Εύκολα κάποιος, βέβαια, θα μπορούσε ως προς αυτό να με αντικρούσει, και από τη σκοπιά του ίσως να είχε όλα τα δίκια μαζί του. Έτσι, αυτό που ουσιαστικά μένει είναι ότι έχουμε στα χέρια μας ακόμα ένα δυνατό κεφάλαιο «Πολέμου», το οποίο δεν ρίχνει επ’ ουδενί την όρεξη για το επόμενο… και το επόμενο…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *