Ο Πίτερ Πάρκερ ζει στη Νέα Υόρκη και κάνει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή: πηγαίνει στο σχολείο με τον κολλητό του, Χάρι Όσμπορν, και είναι ερωτευμένος με τη Μαίρη Κέιτ Γουάτσον. Όλα όμως αλλάζουν, όταν τον τσιμπάει μια γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη. Τότε ανακαλύπτει ότι έχει αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις. Με τις νέες του ικανότητες, ο Πίτερ ορκίζεται να πολεμήσει το έγκλημα και την αδικία. Μεγαλύτερος εχθρός του θα αποδειχθεί ο πατέρας του καλύτερού του φίλου, ο Νόρμαν Όσμπορν, ο κακός Green Goblin. Η μάχη καλού και κακού ανάμεσα στον Spider-Man και τον Green Goblin θα είναι σκληρή και μέχρι τελικής πτώσης.

Σκηνοθεσία:

Sam Raimi

Κύριοι Ρόλοι:

Tobey Maguire … Peter Parker/Spider-Man

Willem Dafoe … Norman Osborn/Green Goblin

Kirsten Dunst … Mary Jane Watson

James Franco … Harry Osborn

Cliff Robertson … Ben Parker

Rosemary Harris … May Parker

J.K. Simmons … J. Jonah Jameson

Joe Manganiello … Flash Thompson

Bill Nunn … Joseph ‘Robbie’ Robertson

Elizabeth Banks … Betty Brant

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: David Koepp

Παραγωγή: Ian Bryce, Laura Ziskin

Μουσική: Danny Elfman

Φωτογραφία: Don Burgess

Μοντάζ: Arthur Coburn, Bob Murawski

Σκηνικά: Neil Spisak

Κοστούμια: James Acheson

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Spider-Man

Ελληνικός Τίτλος: Spider-Man

Εναλλακτικός Τίτλος: Spiderman

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Spider-Man 2 (2004)

Spider-Man 3 (2007)

The Amazing Spider-Man (2012)

The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Spider-Man: Η Επιστροφή στον Τόπο του (2017)

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (2018)

Spider-Man: Μακριά από τον Τόπο του (2019)

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικ: The Amazing Spider-Man των Stan Lee, Steve Ditko.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ήχου και ειδικών εφέ.
  • Υποψήφιο για Bafta ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία ετοιμάζονταν το 2001 να βγει στις αίθουσες, όταν κατά την ολοκλήρωση του μοντάζ έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Αρκετά όμως πλάνα του έργου ήταν γυρισμένα εκεί, και υπήρχε μεγάλο θέμα να συμπεριληφθούν στην ταινία. Έτσι, με ψηφιακό τρόπο, η παραγωγή άλλαξε οτιδήποτε είχε να κάνει με αναφορά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αποσύρθηκαν μάλιστα και οι αφίσες που είχαν προλάβει να βγουν, και οι οποίες καθρέφτιζαν μέσα από τα μάτια του ήρωα του Δίδυμους Πύργους.
  • Το 1999, η Sony Pictures πήρε από τη Metro-Goldwyn-Mayer όλα όσα αφορούσαν τον άνθρωποι αράχνη, κρατώντας ως χρήσιμο υλικό μονάχα ένα 45σέλιδο που είχε δουλευτεί από τον James Cameron. Αργότερα, όμως, ανακοίνωσαν ότι ούτε θα προσλάβουν τον δημοφιλή σκηνοθέτη για την ταινία, ούτε όμως θα κάνουν χρήση και του κειμένου του (παρότι εντέλει αυτό έγινε). Έτσι εμφανίστηκαν πολλά ονόματα (Roland Emmerich, Tony Scott, Chris Columbus, Ang Lee, David Fincher, Jan de Bont και M. Night Shyamalan) ως πιθανοί σκηνοθέτες, μέχρι το 2000 που κατέληξαν στον Sam Raimi, ο οποίος και δήλωνε φαν του υπερήρωα από μικρός και ότι ήθελε με πάθος να κάνει αυτή την ταινία.
  • Ο Tobey Maguire ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη. Πριν από αυτόν, το στούντιο είχε κοιτάξει και προς τους: Leonardo DiCaprio (η πρώτη επιλογή του James Cameron), Freddie Prinze, Jr, Chris Klein, Wes Bentley, Heath Ledger, Scott Speedman, Jay Rodan, και James Franco. Για τον ρόλο του κακού, υποψηφίου ήταν οι: Nicolas Cage, John Malkovich και Jim Carrey. Η δε Alicia Witt ήταν η πρώτη επιλογή του Raimi για τη Μαίρη Τζέιν.
  • 821,7 εκατομμύρια δολάρια έβγαλε η ταινία από τα ταμεία, ως η πλέον εμπορική της χρονιάς της, ενώ κόστισε 139.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το Hero είναι το τραγούδι της ταινίας, σε ερμηνεία Chad Kroeger και Josey Scott.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/1/2009

Σαράντα χρόνια από την παρουσία του σε κόμικ και μετά από δέκα χρόνια στο post production, ο «Σπάιντερ-Μαν» ευτυχεί με τα χαρακτηριστικά του Τόμπι Μαγκουάιρ, που του χαρίζει μια εν δυνάμει νεανική φρεσκάδα που τη χρειαζόταν για να αναδειχτεί. Όμως, ο «αντίπαλος» Γουίλεμ Νταφόε αποδεικνύεται απλή καρικατούρα και η δράση φτωχή (μπορεί να μην ήταν τόσο, αν δεν είχαμε το θέμα του “ψηφιακού” ψαλιδίσματος), παρά την ουσιαστική συμβολή των ειδικών εφέ, που έχει πλούσια στην διάθεσή της η παραγωγή. Ο Σαμ Ράιμι, έχοντας την εμπειρία του «Darkman», φαίνεται διχασμένος στο να αναλύσει τον μύθο του καθημερινού έφηβου που έχει στα χέρια του μια ευχή-κατάρα, και στο να παραδώσει μια θεαματική περιπέτεια στο «πεινασμένο» κοινό. Το ότι ο Ράιμι είχε καλύτερες προθέσεις από αυτές τις κάπως “τσαπατσούλικες” που φανερώνει εδώ, φάνηκε στα επόμενα δύο μέρη, όπου ευτυχώς χτίζει ένα πιο σοβαρό ψυχολογικό υπόβαθρο για τον ήρωα του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.