Η Άνι Πόρτερ αποφασίζει να κάνει μια ρομαντική κρουαζιέρα με τον φίλο της, τον αστυνομικό Άλεξ Σόου. Ένας όμως από τους επιβάτες, ο ευφυής στα κομπιούτερ Γκάιγκερ, ακινητοποιεί το πλοίο και σκοτώνει τον καπετάνιο, με σκοπό τη ληστεία διαμαντιών. Τώρα είναι στο χέρι της Άνι και του Άλεξ να τα βάλουν με τον Γκάιγκερ, και να φέρουν το πλοίο με ασφάλεια στη στεριά.

Σκηνοθεσία:

Jan de Bont

Κύριοι Ρόλοι:

Sandra Bullock … Annie Porter

Jason Patric … αστυνομικός Alex Shaw

Willem Dafoe … John Geiger

Temuera Morrison … Juliano

Colleen Camp … Debbie

Lois Chiles … Celeste

Bo Svenson … καπετάνιος Pollard

Joe Morton … υπαστυνόμος Herb ‘Mac’ McMahon

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Randall McCormick, Jeff Nathanson

Στόρι: Jan de Bont, Randall McCormick

Παραγωγή: Jan de Bont, Steve Perry, Michael Peyser

Μουσική: Mark Mancina

Φωτογραφία: Jack N. Green

Μοντάζ: Alan Cody

Σκηνικά: Bill Kenney, Joseph C. Nemec III

Κοστούμια: Louise Frogley

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Speed 2: Cruise Control
  • Ελληνικός Τίτλος: Speed 2: Κρουαζιέρα με τον Κίνδυνο

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο (χαρακτήρες): Speed του Graham Yost.

Παραλειπόμενα

  • Ο De Bont είχε την ιδέα για το φιλμ μετά από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη για ένα κρουαζιερόπλοιο που έπεφτε πάνω σε νησί.
  • Ενώ η παραγωγή ήθελε την επιστροφή του Keanu Reeves στον κεντρικό ρόλο, η άρνηση του (δεν του άρεσε το σενάριο, αλλά ήθελε να αποφύγει και ακόμα μια ταινία δράσης) ανάγκασε στην πρόσληψη του Jason Patric. Πριν την τελική επιλογή, υποψήφιοι ήταν οι: Simon Baker Denny, Jon Bon Jovi, Patrick Muldoon, Johnathon Schaech, Christian Slater, και Billy Zane. Η προσωπική πρόταση της Bullock ήταν ο Matthew McConaughey, αλλά εκείνος αρνήθηκε τη συμμετοχή του.
  • Ούτε όμως η Bullock συμφώνησε εξαρχής, αφού χρειάστηκε πρώτα να δεσμευτεί το στούντιο ότι θα στηρίξει οικονομικά το Κύματα Αγάπης.
  • Ο Gary Oldman προσπέρασε τον ρόλο του Γκάιγκερ, προτιμώντας το Air Force One.
  • Από τα 160 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε η ταινία, το ένα τέταρτο πήγε μόνο στην τελική σεκάνς της σύγκρουσης. Αυτό είχε θέσει νέο ρεκόρ πολυέξοδης σκηνής.
  • Κι ενώ το κόστος υπολογίστηκε στα 160, τα έσοδα των 164,5 κατέστησαν το φιλμ ως εμπορική αποτυχία, και έκοψαν τη φόρα του franchise.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το σκορ του Mark Mancina βγήκε σε κυκλοφορία μόλις 13 χρόνια μετά την έξοδο της ταινίας.
  • Το σάουντρακ επιμένει σε ρέγκε ρυθμούς, με τους UB40 να ερμηνεύουν ζωντανά το Tell Me Is It True. Σε σινγκλ βγήκαν έπειτα και τα ακόλουθα: My Dream (Shaggy), Make Tonight Beautiful (Tamia), Never Give Up (Common Sense) και Speed TK Re-mix (TK).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 7/8/2016

Η άρνηση του Κιάνου Ριβς να παίξει στο σίκουελ, και η ενδιάμεση από το πρώτο «Speed» άνοδος σε αστέρι πρώτου μεγέθους της Σάντρα Μπούλοκ γέννησαν μια ταινία δράσης χωρίς ήρωα δράσης. Το δεύτερο αυτό μέρος της πετυχημένης ταινίας του 1994 στερείται λόγους ύπαρξης, φανερώνοντας ένα τεράστιο κενό στο επίκεντρο της πλοκής. Η Σάντρα Μπούλοκ ως πρώτη ηρωίδα σε τέτοιου είδους ταινία και ο Τζέισον Πάτρικ στο πλάι της είναι υπερβολικά λίγοι για να στηρίξουν ένα blockbuster. Τελειώνοντας μάλιστα το φιλμ, σου έχει μείνει η μόνη «μέγα» σκηνή της σύγκρουσης του φινάλε και τίποτα άλλο. Χαμένος χρόνος που αναλώνεται ανάμεσα σε άνευρη περιπέτεια, χλιαρά αστεία τύπου «Die Hard» κι έναν Γουίλεμ Νταφόε που δεν πείθει ότι ήθελε να παίξει. Πάντως, η Μπούλοκ είναι αλήθεια ότι τα δίνει όλα, απλά το φιλμ δεν σώζονταν εξαρχής.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *