Στο αρχαίο Ισραήλ, ο Σολομώντας αναλαμβάνει βασιλιάς στη θέση του πατέρα του, Δαβίδ. Όμως, οι εχθροί είναι πολλοί εντός κι εκτός του βασιλείου, ενώ μια απρόσμενη συμμαχία θα σημαδέψει την καρδιά του. Αυτή είναι η βασίλισσα του Σαβά, η ηγέτιδα των δώδεκα φυλών.

Σκηνοθεσία:

King Vidor

Κύριοι Ρόλοι:

Yul Brynner … βασιλιάς Solomon

Gina Lollobrigida … βασίλισσα Sheba

Marisa Pavan … Abishag

David Farrar … φαραώ Siamun

George Sanders … Adonijah

John Crawford … Joab

Harry Andrews … Baltor

Finlay Currie … βασιλιάς David

Laurence Naismith … Hezrai

Jack Gwillim … Josiah

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Anthony Veiller, Paul Dudley, George Bruce

Στόρι: Crane Wilbur

Παραγωγή: Tyrone Power, Ted Richmond

Μουσική: Mario Nascimbene

Φωτογραφία: Freddie Young

Μοντάζ: Otto Ludwig

Σκηνικά: Richard Day, Luis Perez Espinosa, Alfred Sweeney

Κοστούμια: Ralph Jester

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Solomon and Sheba
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Σολομών και η Βασίλισσα του Σαβά

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Η Βασίλισσα του Σαβά (1921)
  • Η Βασίλισσα του Σαβά (1952)

Παραλειπόμενα

  • Ήταν το 1953 όταν ο παραγωγός Edward Small ανακοίνωσε πως ήθελε να κάνει την ταινία. Το 1955 υπέγραψε η Gina Lollobrigida, και τον επόμενο χρόνο η United Artists συμφώνησε να αναλάβει τη διανομή. Αλλά ο Small έβαλε το 75% του μπάτζετ, με το στούντιο να καλύπτει μόνο το 25.
  • Ο Tyrone Power απέρριψε αρχικά τον κεντρικό ρόλο, κάτι που έκανε κι ο Yul Brynner. ‘Έπειτα όμως ο Power συμφώνησε στη συμμετοχή του, όταν είδε μια νέα εκδοχή του σεναρίου. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν, και έφτασαν στα 2/3 τους, όταν ήταν να γίνει μια σκηνή μονομαχίας ανάμεσα στον Power και τον George Sanders. Τότε ο πρωταγωνιστής πέταξε κάτω το σπαθί του, και δήλωσε πως ένας πόνος στο αριστερό χέρι τον εμπόδιζε να συνεχίσει. Κι ενώ τον πήγαν στο καμαρίνι του, από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς ο διάσημος ηθοποιός κατέληξε να φύγει από τη ζωή. Η παραγωγή έπαψε άμεσα, και ξεκίνησε μια μεγάλη περιπέτεια που κατέληξε με τον Yul Brynner να συμφωνεί να αναλάβει αυτός τον ρόλο (πρώτα όμως αρνήθηκε ο Robert Taylor), ακόμα κι αν ήταν δεσμευμένος με άλλη ταινία (Σπάρτακος). Κάποιες έτοιμες σκηνές φυσικά κρατήθηκαν από τα αρχικά γυρίσματα, κι ο Power αχνοφαίνεται σε κάποια μακρινά πλάνα.
  • Πρώτη ζωντανή ταινία που γυρίστηκε σε Super Technirama 70.
  • Μετά από αυτό το φιλμ, η Ισπανία έγινε συχνός τόπος γυρισμάτων για το Χόλιγουντ.
  • Εδώ έκλεισε την κινηματογραφική του καριέρα ο King Vidor.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 29/4/2013

Βιβλικό έπος, κατά τη μόδα που επικρατούσε στη δεκαετία του 1950, που αποτελεί το κύκνειο άσμα του Κινγκ Βίντορ. Εννοείται, με ίντριγκες, τελετές και πολέμους που δεν υπάρχουν στη Βίβλο στο σχετικό χωρίο, είναι μια ακριβή χολιγουντιανή παραγωγή, με σκηνές που συναγωνίζονται τα θεάματα του Σεσίλ ντε Μιλ και βέβαια με μια εκτυφλωτική Τζίνα Λολομπρίντζιτα στον ρόλο. Κρίμα που ο Τάιρον Πάουερ πέθανε στα γυρίσματα και αναγκάστηκαν να ξαναγυρίσουν τις περισσότερες σκηνές, αυτή τη φορά με τον Γιούλ Μπρίνερ ως Σολομώντα, που σε αυτό το φιλμ είναι τόσο δύσκαμπτος, που η ερωτική χημεία με τη βασίλισσα πάει περίπατο. Ωστόσο, μένει η γοητεία της οπτικής υπερβολής, των κοστουμιών, του βιβλικού εξωτισμού που ακόμη και τώρα απολαμβάνουμε όπως τα κειμήλια, τις αντίκες.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *