Καλωσήρθατε σε μια σκληρή, διεφθαρμένη και σκοτεινή πόλη. Για κάποιους αυτή η πόλη είναι το σπίτι τους. Κατεστραμμένοι άνθρωποι κάθε είδους, κακοποιοί, απελπισμένοι εκδικητές, ήρωες που οι ιστορίες τους πλέκονται στους ίδιους δρόμους. Ο σκληροτράχηλος Μαρβ προσπαθεί να βρει τον δολοφόνο της αγαπημένης του. Ο Ντουάιτ είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους φίλους του από τις Σειρήνες. Και ο Τζον, ο μόνος έντιμος αστυνομικός στη βρώμικη πόλη, τις τελευταίες στιγμές της καριέρας του, πραγματοποιεί μια καθοριστική αποστολή, να σώσει ένα 11χρονο κοριτσάκι.

Σκηνοθεσία:

Frank Miller

Robert Rodriguez

Quentin Tarantino (γκεστ)

Κύριοι Ρόλοι:

Mickey Rourke … Marv

Bruce Willis … John Hartigan

Clive Owen … Dwight McCarthy

Jessica Alba … Nancy Callahan

Jaime King … Goldie/Wendy

Benicio Del Toro … Jack ‘Jackie Boy’ Rafferty

Rosario Dawson … Gail

Makenzie Vega … Nancy Callahan (11 ετών)

Josh Hartnett … ο πωλητής

Carla Gugino … Lucille

Elijah Wood … Kevin

Rutger Hauer … καρδινάλιος Roark

Michael Clarke Duncan … Manute

Alexis Bledel … Becky

Devon Aoki … Miho

Brittany Murphy … Shellie

Nick Stahl … Roark Jr.

Powers Boothe … γερουσιαστής Roark

Michael Madsen … Bob

Nick Offerman … Shlubb

Tommy Flanagan … Brian

Nicky Katt … Stuka

Marley Shelton … η πελάτισσα

Frank Miller … ο ιερέας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Frank Miller, Robert Rodriguez

Παραγωγή: Elizabeth Avellan

Μουσική: John Debney, Graeme Revell, Robert Rodriguez

Φωτογραφία: Robert Rodriguez

Μοντάζ: Robert Rodriguez

Σκηνικά: Rob Simons

Κοστούμια: Nina Proctor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Sin City
  • Ελληνικός Τίτλος: Αμαρτωλή Πόλη
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Frank Miller’s Sin City
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Αμαρτωλή Πόλη του Φρανκ Μίλερ

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικς: Sin City του Frank Miller.

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Τεχνικό βραβείο.

Παραλειπόμενα

  • Η εισαγωγή τιτλοφορείται The Customer is Always Right, ενώ τα άλλα κεφάλαια: The Hard Goodbye, The Big Fat Kill και That Yellow Bastard.
  • Το περισσότερο υλικό βγήκε από το πρώτο, το τρίτο και το τέταρτο μέρος της κόμικ σειράς του Frank Miller.
  • Πολλές σκηνές είχαν ήδη γυριστεί πριν καν υπογράψουν οι ηθοποιοί. Έτσι, γυρίστηκαν με κασκαντέρ, ενώ οι ηθοποιοί προστέθηκαν ψηφιακά.
  • Ο Quentin Tarantino σκηνοθέτησε μονάχα μία σκηνή, αυτή που τιτλοφορήθηκε ως drive-to-the-pits, με τους χαρακτήρες των Ντουάιτ και Τζακ. Σε όλο το υπόλοιπο φιλμ, Miller και Rodriguez εργάστηκαν ως ομάδα, κι όχι ανά σκηνές κάποιος μόνος του.
  • Η Ένωση Σκηνοθετών Αμερικής δεν άφηνε δύο ονόματα να πάρουν το συγκεκριμένο κρέντιτ, αφού δεν αποτελούσαν κάποια καταχωρημένη ομάδα, ειδικά επειδή ο Miller δεν είχε ξανά σκηνοθετήσει. Αρχικά, ο Rodriguez δήλωσε πως ο Miller πρέπει να είναι αυτός που θα πάρει την τιμή, αλλά ο τελευταίος δεν το δέχονταν. Έτσι, ως έσχατη λύση, ο Rodriguez αποχώρησε από την Ένωση, ώστε να μπουν και τα δύο ονόματα δίχως πρόβλημα.
  • Παρότι υπάρχει και στις τρεις ιστορίες, η Brittany Murphy εργάστηκε για τα γυρίσματα μόλις μία ημέρα.
  • Ο Tarantino εργάστηκε μόνο για ένα δολάριο! Αυτό αφορούσε μια προσωπική του ιστορία με τον Rodriguez, που είχε εργαστεί για τη μουσική Kill Bill: Vol. 2 πάλι για ένα δολάριο. Κυρίως, ο Tarantino ήθελε να δοκιμάσει τις HD κάμερες σε γύρισμα ψηφιακού υλικού.
  • Ο Johnny Depp ήταν η πρώτη επιλογή για τον Τζάκι Μπόι, αλλά δεν μπορούσε να παίξει.
  • Η Jessica Alba γύρισε στριπτιτζάδικα για να μάθει περισσότερα για τον ρόλο της, αλλά όπως είπε δεν βοηθήθηκε ιδιαίτερα, μια και οι κοπέλες εκεί σκέφτονταν μονάχα να βγάλουν το φιλοδώρημα.
  • Αρχικός Τζούνιορ ήταν ο Leonardo DiCaprio, αλλά εντέλει απέφυγε να συμμετάσχει.
  • Υποψήφιοι για διάφορους ρόλους ήταν οι: Adrien Brody, Jessica Simpson, Anthony Michael Hall, Uma Thurman, Sarah Jessica Parker, Ashley Judd, Carrie-Anne Moss, Naomi Watts, Kate Bosworth και Matt Dillon.
  • Με κόστος 40 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ έβγαλε 158,8.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Rodriguez ζήτησε πρώτα από τον Hans Zimmer να γράψει τη μουσική, αλλά εκείνος ήταν απασχολημένος με το Batman Begins. Του αντιπρότεινε όμως εκείνος τους φίλους του, John Debney και Graeme Revell.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/1/2009

Ο Φρανκ Μίλερ διασκευάζει ένα δικό του διάσημο και υπερβίαιο κόμικ, κατασκευάζοντας μια καλτ επιτυχία, αγαπημένη ταινία για πάρα πολύ κόσμο. Το σημαντικότερο που μπορεί κανείς να επισημάνει είναι η ουσιαστική ανάπλαση των σελίδων του κόμικ, αφού κάθε σκηνή μοιάζει περισσότερο με εξπρεσιονιστικές σελίδες που ζωντανεύουν, παρά με ταινία. Γίνεται λεπτομερής χρήση των χρωμάτων του κόμικ, και οι χαρακτήρες μοιάζουν και ερμηνεύονται σαν γραφικοί.

Όμως, πέρα από την αρχική έκπληξη, η ταινία ανήκει αλλά δεν ξεπερνά το σινεμά του Ταραντίνο, που καθόλου τυχαία συμμετείχε σκηνοθετώντας μια σκηνή δράσης. Η νουάρ αίσθηση υποδαυλίζεται εν μέσω μιας εξτραβαγκάνζας, κι όχι από τη μεγαλειώδη απλότητα των φωτοσκιάσεων. Σε αυτόν τον -κατά τα άλλα- γοητευτικά ζοφερό κόσμο αναπτύσσονται διάφορες ιστορίες, κάπως άνισες μεταξύ τους. Κορυφαία στιγμή η ιστορία με τον Μίκι Ρουρκ, που έχει ενσωματωθεί κυριολεκτικά με τον γραφικό του χαρακτήρα. Από την άλλη, η Τζέσικα Άλμπα κάνει ένα αστραφτερό πέρασμα και πλέον κοσμεί -δικαίως- πολλά νεανικά δωμάτια. Για το υπόλοιπο all-star-cast, δεν έχει κανείς να πει κακά λόγια, αλλά το σενάριο δεν τους βοηθάει να γράψουν ιστορία. Εξαιρετική η δουλειά σύσσωμου του τεχνικού επιτελείου και, λογικά, επιτομή η βοήθεια του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, αφού αν κρίνουμε από το επόμενο κινηματογραφικό τόλμημα του Φρανκ Μίλερ (The Spirit), μάλλον την είχε υπερβολική ανάγκη.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

34 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *