Σρεκ
- Shrek
- 2001
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή, Παρωδία, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 07 Σεπτεμβρίου 2001
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν ερημικό βάλτο, ζούσε ένας καλόκαρδος δράκος των παραμυθιών, ο Σρεκ. Η πολύτιμη γαλήνη του θα διακοπεί απότομα όταν εμφανιστούν στην περιοχή του διάφοροι χαρακτήρες άλλων παραμυθιών, καθώς ο σατανικός λόρδος Φαρκάντ τους έχει διώξει από τη χώρα του Ντάλοκ, προκειμένου να είναι όλα βαρετά, όσο και ο ίδιος. Για να σώσει λοιπόν τα σπίτια τους -αλλά και το δικό του-, ο Σρεκ συναντά τον Φαρκάντ και οι δυο τους κάνουν την εξής συμφωνία: προκειμένου ο Φαρκάντ να ξαναδεχτεί πίσω στο Ντάλοκ όλους τους ήρωες των παραμυθιών, ο Σρεκ πρέπει πρώτα να βρει την πριγκίπισσα Φιόνα, που επρόκειτο να γίνει σύζυγος του Φαρκάντ, εάν πρώτα δεν την είχε απαγάγει ένας τρομερός δράκος. Στην επικίνδυνη αυτή αποστολή, ο Σρεκ θα έχει ως βοηθό του τον Ντόνκι έναν πανέξυπνο, αλλά υπερβολικά φλύαρο γάιδαρο, που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για τον Σρεκ, εκτός από το… να σωπάσει.
Σκηνοθεσία:
Andrew Adamson
Vicky Jenson
Κύριοι Ρόλοι:
Mike Myers … Shrek (φωνή)
Cameron Diaz … πριγκίπισσα Fiona (φωνή)
Eddie Murphy … ο γάιδαρος (φωνή)
John Lithgow … λόρδος Farquaad (φωνή)
Vincent Cassel … μεσιέ Robin Hood (φωνή)
Chris Miller … Geppetto/μαγικός καθρέπτης (φωνή)
Cody Cameron … Pinnochio/τα τρία γουρουνάκια (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S.H. Schulman
Παραγωγή: Jeffrey Katzenberg, Aron Warner, John H. Williams
Μουσική: Harry Gregson-Williams, John Powell
Μοντάζ: Sim Evan-Jones
Σκηνικά: James Hegedus
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Shrek
- Ελληνικός Τίτλος: Σρεκ
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Σρεκ 2 (2004)
- Σρεκ ο Τρίτος (2007)
- Σρεκ κι Εμείς Καλύτερα (2010)
- Γάτος Σπιρουνάτος (2011)
- Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (2022)
Σεναριακή Πηγή
- Βιβλίο: Shrek! του William Steig.
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Υποψήφιο για διασκευασμένο σενάριο.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ).
- Βραβείο Bafta σεναρίου. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Eddie Murphy), μουσική, ήχο και ειδικά εφέ.
- Καλύτερη ταινία στα Annie, τα βραβεία των κινουμένων σχεδίων.
- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
- Ο Steven Spielberg είχε πάρει τα δικαιώματα του βιβλίου από το 1991. Σχεδίαζε να κάνει μια ταινία παραδοσιακού σχεδίου, αλλά ο παραγωγός John H. Williams τον έπεισε να αφήσει το σχέδιο για τη νεοϊδρυθείσα DreamWorks.
- Ο Chris Farley είχε ηχογραφήσει σχεδόν όλους του διάλογους του Σρεκ, αλλά έφυγε από τη ζωή, κι αναγκαστικά αντικαταστάθηκε από τον Mike Myers.
- Το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει motion-capture, αλλά οι δοκιμές δεν ήταν όπως έπρεπε, και προσλήφθηκε η Pacific Data Images να ολοκληρώσει το ψηφιακό σχέδιο.
- Πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μετά τον Πίτερ Παν του 1953 που διαγωνίστηκε στις Κάνες.
- Τις πολύ καλές κριτικές διαδέχτηκε η επιτυχία στο box-office, με έσοδα 484,4 εκατομμύρια δολάρια, έναντι κόστους των 60.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Τάσος Μασμανίδης (Σρεκ), Λυκούργος Μαρκούδης (Γάιδαρος), Μαρία Ζερβού (Φιόνα), Τάσος Κωστής (λόρδος Φάρκουαντ), Γιάννης Στεφόπουλος (μαγικός καθρέπτης), Σπύρος Μπιμπίλας (Μπισκοτάκης/γουρουνάκι/διάφοροι), Χρήστος Συριώτης (Πινόκιο/τυφλό ποντίκι/γουρουνάκι/διάφοροι), Κωνσταντίνος Τσάκωνας (τυφλό ποντίκι), Θανάσης Κουρλαμπάς (τυφλό ποντίκι/διάφοροι), Τηλέμαχος Κρεβάικας (Ρομπέν των Δασών), Ντίνος Σούτης, Κατερίνα Γκίργκις, Σταύρος Μαυρίδης, Σούλα Διακάτου, Βίκυ Κάουλα, Σταμάτης Τσάκωνας. Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Μασμανίδης. Μετάφραση: Τζην Ρης.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Το σάουντρακ αποτελείται από κλασικές επιτυχίες, διασκευασμένες όμως από νέους καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι Smash Mouth ερμηνεύουν το I’m a Believer του Neil Diamond, και ο Rufus Wainwright το Hallelujah του Leonard Cohen.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 8/10/2001
Επιτέλους, μια κωμωδία κινουμένων σχεδίων που αποσκοπεί σε ενήλικο κοινό, χωρίς να απαξιώνει ποτέ την ανήλικη συμμετοχή. Το εντυπωσιακό ψηφιακό σχέδιο πλάθει έναν φανταστικό κι ανατρεπτικό κόσμο, όπου τα παραμύθια γίνονται βορά ανεκδότων -πάντα πετυχημένων- ενώ καμία σύμβαση του είδους δεν μένει παρωδικά αλώβητη. Οι ήρωες είναι ένας προς ένας προσεκτικά σχεδιασμένοι, τόσο σε επίπεδο οπτικό όσο και σεναριακό, καταφέρνοντας να εκμεταλλεύονται ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το τμήμα κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, που όμως με άφθονο ταλέντο και θράσος βρίσκει εκείνο το κομβικό σημείο να κάνει ένα φιλμ ισόποσα για μικρούς και μεγάλους, ψυχαγωγώντας ταυτόχρονα και τον σινεφίλ. Είναι κι από τις ταινίες που σε ωθούν να σκάψεις περί κρυφών μηνυμάτων (ιδίως λόγω των μικρών λεπτομερειών που προείπαμε), αλλά σκάβοντας ανακαλύπτεις εντέλει το αυτονόητο: πρόκειται για αγνή ψυχαγωγία πίσω από ένα προσωπείο φαινομενικά εξωφρενικό, αλλά παρόλα αυτά τρυφερό. Κι αν μοιάζει ότι παραβαίνει κανόνες, πιο εύκολα σκέφτεται κανείς ότι είχε έρθει η ώρα για τους γνωστούς κανόνες να «ανακατωθούν» λιγάκι, μια και η έλευση του ψηφιακού σχεδίου συναντά μια γενιά που δεν ικανοποιείται πλέον με τα «παραδοσιακά» προϊόντα (όπου εδώ είναι διόλου τυχαία στο επίκεντρο του σαρκασμού). Η επανάσταση έτσι κι αλλιώς είχε γίνει προ πολλού, απλά δεν είχε βρει ανταπόκριση στις μεγάλου μήκους κινούμενες ταινίες, σαν να φοβόντουσαν οι παραγωγοί να ρισκάρουν τα χρήματα τους σε κάτι τέτοιο.
Είτε γενικά το δεις έτσι, είτε το εκλάβεις αλλιώς, είναι τουλάχιστον ξεκαρδιστικά απολαυστικό, κρατάει με ευλάβεια τις ισορροπίες ανάμεσα στο θράσος και την πλάκα, ενώ προτείνεται στους πάντες.
Βαθμολογία: