Μια φορά και έναν καιρό στη χώρα του πέρα, πέρα μακριά, βρέθηκαν ο τερατόμορφος Σρεκ και η σαν… τα μούτρα του, Φιόνα. Μετά από τον ευτυχισμένο μήνα του μέλιτος, ανταποκρίνονται στην επίσημη πρόσκληση της βασιλικού ζεύγους-γονέων της Φιόνα, έχοντας πάντα την ενοχλητική συντροφιά του φλύαρου γαϊδάρου. Όμως, το βασιλικό ζεύγος αγνοεί τη νέα εμφάνιση της θυγατέρας τους, όπως και την εμφάνιση του γαμπρού, ενώ δυναμικά στο παιχνίδι θα μπουν μια δόλια νονά νεράιδα, το καμάρι της και ένας ισπανόφωνος παπουτσωμένος γάτος.

Σκηνοθεσία:

Andrew Adamson

Kelly Asbury

Conrad Vernon

Κύριοι Ρόλοι:

Mike Myers … Shrek (φωνή)

Cameron Diaz … πριγκίπισσα Fiona (φωνή)

Eddie Murphy … ο γάιδαρος (φωνή)

Antonio Banderas … Puss in Boots (φωνή)

Jennifer Saunders … νονά νεράιδα (φωνή)

Rupert Everett … πρίγκιπας Charming (φωνή)

Julie Andrews … βασίλισσα Lillian (φωνή)

John Cleese … βασιλιάς Harold (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andrew Adamson, Joe Stillman, J. David Stem, David N. Weiss

Στόρι: Andrew Adamson

Παραγωγή: David Lipman, Aron Warner, John H. Williams

Μουσική: Harry Gregson-Williams

Μοντάζ: Mike Andrews, Sim Evan-Jones

Σκηνικά: Guillaume Aretos

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Shrek 2
  • Ελληνικός Τίτλος: Σρεκ 2

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο (χαρακτήρες): Shrek! του William Steig.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού (Accidentally In Love).
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (Accidentally In Love).
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Ο σχεδιασμός ξεκίνησε ήδη από το 2001 και την έξοδο του πρώτου μέρους, και μετά από διαφωνίες με τους παραγωγούς, οι αρχικοί σεναριογράφοι απομακρύνθηκαν, εκτός από τον Joe Stillman. Η νέα ιστορία είχε ως επίκεντρο το κλασικό Μάντεψε Ποιος Θα ‘ρθει το Βράδυ (1967), ενώ μπήκαν σε χρήση νέες τεχνικές σχεδίου, ειδικά για τον Σπιρουνάτο Γάτο.
  • Mike Myers, Eddie Murphy και Cameron Diaz πληρώθηκαν από 10 εκατομμύρια δολάρια έκαστος, ενώ για το πρώτο μέρος είχαν πάρει από 350 χιλιάδες.
  • Σπάζοντας το ρεκόρ ανοίγματος για ταινία κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, το φιλμ έφτασε τα έσοδα του στα 919,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και έγινε η εμπορικότερη της χρονιάς. Το κόστος της ήταν στα 150.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιάννης Στεφόπουλος (Σρεκ), Μαρία Ζερβού (Φιόνα), Τηλέμαχος Κρεβάικας (Γάτος Σπιρουνάτος), Λυκούργος Μαρκούδης (Γάιδαρος), Σία Κοσκινά (καλή νεράιδα), Χρήστος Συριώτης (πρίγκηπας Γλυκούλης/Πινόκιο), Τάσος Κωστής (βασιλιάς Χάρολντ), Πέρη Ποράβου (βασίλισσα Λίλιαν), Ντίνος Σούτης (Ντόρις), Αντώνης Πάλλης (Λύκος), Σταύρος Μαυρίδης και Ηλίας Πλακίδης (τα τρία γουρουνάκια), Μανώλης Γιούργος (Μόνγκο), Κατερίνα Γκίργκις (Τζόαν Ρίβερς), Σπύρος Μπιμπίλας (Μπίσκο), Χάρης Γρηγορόπουλος, Άλκης Ζερβός, Ξένια Ζερβού, Στέλιος Καλαθάς, Βούλα Κώστα, Μαρία Ξενουδάκη, Αγγελική Χατζόγλου, Κάρολος Χρηστίδης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Κάρολος Χρηστίδης. Στοίχοι: Άννα Ιωαννίδου.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η ροκ μπάντα των Counting Crows ερμηνεύει το Accidentally in Love, που έφτασε ως το νούμερο 39 του αμερικανικού billboard.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 23/10/2004

Για τα παιδιά: απολαυστικό καρτούν, με απόλυτο σεβασμό στην αίσθηση του χιούμορ κι ένα, προς παραδειγματισμό, σίκουελ που δεν αναιρεί αλλά συμπληρώνει το πρωτότυπο. Οι νέοι ήρωες, ειδικά ο Αντόνιο Μπαντέρας-γατούλης, είναι απολαυστικοί και η απομυθοποίηση των παραμυθιών πετυχαίνεται μετά προσοχής κι όχι με αναίδεια.

Για τους γονείς: αφού πλέον αφήνετε την τηλεόραση να αναλάβει τον ρόλο του παραμυθά, αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για τα παιδιά σας. Θα συγκινηθείτε από την επιλογή των μουσικών κομματιών που ποικίλουν από φάνκι ντίσκο έως νοσταλγική ποπ και γκραντζ καταστάσεις. Θα παρομοιάσετε, ίσως, την περίπτωση σας με τις όποιες κακές ή καλές μνήμες έχετε από την εποχή της έναρξης του έρωτά σας και ίσως ανανεώσετε μέσω αυτών την αγάπη σας.

Για τους σινεφίλ-επαναστάτες: επιφανειακά ίσως φαντάζει δύσκολο να διαχωρίσεις το ένα μέρος από το άλλο, και ίσως δυσκολότερο ακόμα να παραδεχτείς πως σε μια χολιγουντιανή παραγωγή κινουμένων σχεδίων κρύβονται ακτιβιστικοί κώδικες αντίστασης. Ίσως απλά να το υποψιαστήκατε ακούγοντας έναν πειρατή να παίζει Νικ Κέιβ στο πιάνο, και μια τραβεστί σερβιτόρα να φέρει τα χαρακτηριστικά του Λάρι Κινγκ. Ο πόλεμος κακού-καλού πολύ σοφά εικονοποιείται στην αντιπαράθεση ενός κάτοικου των βάλτων και μιας αστραφτερής νεράιδας, που στην πραγματικότητα εκμεταλλεύεται την αφέλεια του κόσμου και τον ακμάζοντα πλούτο της για να κινεί τα νήματα. Όλα αυτά, μέσα σε μία πόλη που μικρογραφεί το Μπέβερλι Χιλς, και υπονοεί γύρω της ολόκληρη τη βαλτώδη αμερικανική επικράτεια.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *