Η ιστορία περιγράφει τον πόλεμο μέσα από τα μάτια μιας ομάδας οπλιτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την ιστορική ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία, με μια πολύ δύσκολη αποστολή: να βρουν και να διασώσουν το στρατιώτη Ράιαν, τον μοναδικό ζωντανό γιο από μια οικογένεια που έχει χάσει στον πόλεμο άλλους τρεις γιους, και το επιτελείο αποφάσισε πως πρέπει τουλάχιστον εκείνος να επιστρέψει στην πατρίδα.

Σκηνοθεσία:

Steven Spielberg

Κύριοι Ρόλοι:

Tom Hanks … λοχαγός John H. Miller

Tom Sizemore … λοχίας Mike Horvath

Edward Burns … Richard Reiben

Barry Pepper … Daniel Jackson

Adam Goldberg … Stanley Mellish

Matt Damon … James Ryan

Vin Diesel … Adrian Caparzo

Giovanni Ribisi … Irwin Wade

Jeremy Davies … δεκανέας Timothy Upham

Ted Danson … λοχαγός Fred Hamill

Paul Giamatti … λοχίας William Hill

Dennis Farina … αντισυνταγματάρχης Walter Anderson

Nathan Fillion … James F. Ryan

Leland Orser … υπολοχαγός DeWindt

Harve Presnell … στρατηγός George Marshall

Amanda Boxer … Margaret Ryan

Harrison Young … James Ryan (γηραιός)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Robert Rodat

Παραγωγή: Ian Bryce, Mark Gordon, Gary Levinsohn, Steven Spielberg

Μουσική: John Williams

Φωτογραφία: Janusz Kaminski

Μοντάζ: Michael Kahn

Σκηνικά: Thomas E. Sanders

Κοστούμια: Joanna Johnston

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Saving Private Ryan
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Η Μεγαλύτερη Ημέρα του Πολέμου (1962)

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μοντάζ, ήχου και ηχητικών εφέ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, πρώτο αντρικό ρόλο (Tom Hanks), αυθεντικό σενάριο, μουσική, σκηνικά και μακιγιάζ.
  • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα) και σκηνοθεσίας. Υποψήφιο για πρώτο αντρικό ρόλο (Tom Hanks) σε δράμα, σενάριο και μουσική.
  • Βραβείο Bafta ήχου και ειδικών εφέ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, πρώτο αντρικό ρόλο (Tom Hanks), μουσική, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά και μακιγιάζ.
  • Καλύτερη ταινία από την Ένωση Παραγωγών Αμερικής.

Παραλειπόμενα

  • Η ιδέα για το επιμέρους στόρι προέρχεται από την αληθινή περίπτωση των αδελφών Niland. Ο σεναριογράφος ξεχώρισε την περίπτωση τους διαβάζοντας το 1994, μετά από προτροπή της συζύγου του, το βιβλίο D-Day: June 6, 1944: The Climactic Battle of World War II του ιστορικού Stephen Ambrose.
  • Ο παραγωγός Mark Gordon πήγε το σενάριο το 1996 στην Paramount, η οποία το αγκάλιασε άμεσα. Ακόμα πιο άμεση ήταν η ανάληψη του από τον Spielberg, που εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένος με τον σχηματισμό της νέας του εταιρίας, της DreamWorks, που μπήκε κι αυτή στην παραγωγή.
  • Το καστ πέρασε εκπαίδευση από 10ήμερη με τον Dale Dye, βετεράνο πεζοναύτη, αλλά και χρόνια ηθοποιό. Στην ταινία έχει κι αυτός έναν μικρό ρόλο αξιωματικού.
  • Οι σκηνές της απόβασης γυρίστηκαν στη νοτιοδυτική ακτή της Ιρλανδίας, κοντά στο χωριό Curracloe της επαρχίας του Wexford.
  • Μαζί με τον Hanks, οι βασικοί υποψήφιοι για τον κεντρικό ρόλο ήταν οι Harrison Ford και Mel Gibson.
  • Μόνο για την περίφημη 27λεπτη σκηνή της απόβασης δαπανήθηκαν 12 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτή συμμετείχαν 1.500 κομπάρσοι, κάποιοι από τους οποίους άνηκαν στις εφεδρείες του ιρλανδικού στρατού.
  • Ο Spielberg επέλεξε τον Matt Damon επειδή ήθελε έναν άγνωστο ηθοποιό. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι μέχρι να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Damon θα είχε πάρει Όσκαρ για τον Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ και θα είχε γίνει στιγμιαία διάσημος. Ο Neil Patrick Harris ήταν κι αυτός υποψήφιος για τον ρόλο.
  • Το φιλμ κόστισε 70 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισπράξεις όμως δικαίωσαν την παραγωγή που δεν φοβήθηκε να χαρακτηριστεί ως R, και έφτασαν στα 482,3. Ήταν η δεύτερη πλέον εμπορική ταινία της χρονιάς παγκοσμίως, αλλά η πιο εμπορική στις ΗΠΑ.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 12/1/2019

Μια ταινία που έφερε τα πάνω-κάτω στον τρόπο που πλέον κινηματογραφούνται οι μάχες, με τέτοια ένταση και ρεαλισμό που αγγίζει τα όρια ενός θρίλερ. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αφήνει για τα καλά πίσω το παιδί που είχε μέσα του, και βλέπει τον πόλεμο όπως αυτός είναι: ένα παροξυντικό αιματοκύλισμα. Καμία ωραιοποίηση, εκτός φυσικά κι αν κάποιος είναι λάτρης των σπλάτερ και βρίσκει ένα τέτοιο θέαμα αρεστό… Πλάι όμως σε αυτό, η μεγάλη διάρκεια δίνει την ευκαιρία να αναπτυχτεί και το επιμέρους στόρι, που περνάει το ουμανιστικό μήνυμα ότι κάθε ζωή έχει την αξία της. Ένα μήνυμα που βέβαια προμοτάρει και ο αμερικανικός στρατός, αλλά δεν παύει να έχει την υψηλή του αξία στην πράξη. Άψογη τεχνική επιμέλεια, από τη φωτογραφία ως την ηχοληψία, στρατευμένες και πειστικές ερμηνείες με τον Τομ Χανκς στο επίκεντρο, και μια ταινία που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

28 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *