Rushmore: Ο Αρχάριος
- Rushmore
- 1998
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Λατινικά
- Αισθηματική, Δραμεντί, Κωμωδία, Νεανική
- 24 Ιουνίου 1999
Ο Μαξ Φίσερ είναι ο χειρότερος μαθητής του σχολείου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχει πολλά ταλέντα, καθώς καταφέρνει να είναι την ίδια στιγμή συντάκτης της σχολικής εφημερίδας, πρόεδρος της γαλλικής και γερμανικής Λέσχης, της σκακιστικής λέσχης, της λέσχης της αστρονομίας, αρχηγός της ομάδας ξιφασκίας και σκηνοθέτης μιας θεατρικής ομάδας την οποία έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Μέσα σε όλα αυτά, ο Μαξ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ενυδρείο για να κατακτήσει τη γυναίκα που αγαπά, έχοντας ως βοηθό τον πλούσιο φίλο του, Χέρμαν Μπλουμ. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει, καθώς ο Χέρμαν φαίνεται να ερωτεύεται κι αυτός την ίδια γυναίκα.
Σκηνοθεσία:
Wes Anderson
Κύριοι Ρόλοι:
Jason Schwartzman … Max Fischer
Bill Murray … Herman Blume
Olivia Williams … Rosemary Cross
Seymour Cassel … Bert Fischer
Brian Cox … Δρ Nelson Guggenheim
Mason Gamble … Dirk Calloway
Sara Tanaka … Margaret Yang
Connie Nielsen … Κος Calloway
Luke Wilson … Δρ Peter Flynn
Kumar Pallana … Κος LittleJeans
Andrew Wilson … προπονητής Beck
Marietta Marich … Κα Guggenheim
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Wes Anderson, Owen Wilson
Παραγωγή: Barry Mendel, Paul Schiff
Μουσική: Mark Mothersbaugh
Φωτογραφία: Robert D. Yeoman
Μοντάζ: David Moritz
Σκηνικά: David Wasco
Κοστούμια: Karen Patch
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Rushmore
- Ελληνικός Τίτλος: Rushmore: Ο Αρχάριος
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ο Αρχάριος
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου αντρικού ρόλου (Bill Murray).
Παραλειπόμενα
- Τα έσοδα της ταινίας ήταν μετριότατα, αλλά με αυτό το φιλμ εκτοξεύθηκαν οι καριέρες του Wes Anderson και του Jason Schwartzman, ενώ χάρισε στον Bill Murray μια δεύτερη και σημαντικότερη καριέρα, αυτή τη φορά στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Έκτοτε ο ηθοποιός δεν θα λείψει από καμία ταινία του Anderson.
- Wes Anderson και Owen Wilson χρησιμοποίησαν προσωπικά στοιχεία από τα νιάτα τους δημιουργώντας τον Μαξ. Ο μεν Wilson είχε κι αυτός αποβληθεί στο λύκειο, ενώ ο Anderson είχε έλλειψη ενδιαφέροντος για ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ είχε ερωτευτεί μια μεγαλύτερη του γυναίκα. Αμφότεροι είχαν επίσης βιώσει την εμπειρία ενός προπαρασκευαστικού για το κολέγιο ιδρύματος σαν αυτό της ταινίας. Το δε σενάριο το είχαν ξεκινήσει πριν ασχοληθούν με το Bottle Rocket του 1996.
- Αρχικά το φιλμ ήταν να το παράγει η New Line Cinema, αλλά το μπάτζετ που έδινε στους δημιουργούς δεν ήταν ικανοποιητικό. Βγάζοντας το σε δημοπρασία, κατάφεραν και τράβηξαν το ενδιαφέρον του αφεντικού των Walt Disney Studios, που τους έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για το γύρισμα, και το διένειμε μέσω της Touchstone Pictures.
- Ο ρόλος του κύριου Μπλουμ είχε γραφτεί με τον Bill Murray κατά νου, αν και οι δύο σεναριογράφοι φοβούνταν ότι δεν θα κατάφερναν ούτε καν να το διαβάσει. Έτυχε όμως ο ατζέντης του ηθοποιού να είναι φαν του Bottle Rocket, και ώθησε τον πελάτη του να του ρίξει μια ματιά. Ο Murray ενθουσιάστηκε τόσο με αυτό, που συμφώνησε στη συνεργασία και μάλιστα με τον κατώτατο μισθό.
- Πριν βρεθεί ο κατάλληλος Μαξ, δοκιμάστηκαν περίπου 1.800 νέοι από ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλη Βρετανία, κι ενώ υποψήφιος ήταν και ο Macaulay Culkin. Η τελική επιλογή επιτεύχθηκε μόλις έναν μήνα πριν τα γυρίσματα, μέσω της Sofia Coppola, ξαδέλφης του Schwartzman. Κι ενώ ο Anderson οραματίζονταν κάτι σε 15χρονο Mick Jagger, είδε στον τελείως άπειρο από ηθοποιία Schwartzman μια εκδοχή αλά έφηβο Dustin Hoffman που του έκανε.
- Ο Owen Wilson είναι ο εκλιπών Edward Appleby, αλλά η εμφάνιση του περιορίζεται μόνο σε μια φωτογραφία.
- Ντεμπούτο σε μικρό ρόλο για την Alexis Bledel. Φυσικά, ως μαθήτρια.
- Όταν η Disney αρνήθηκε να πληρώσει 75 χιλιάδες δολάρια για μια σκηνή πτήσης με ελικόπτερο, ο Murray έδωσε στον σκηνοθέτη μια λευκή επιταγή για να την κάνει. Παρόλα αυτά, η σκηνή δεν γυρίστηκε ποτέ.
- Ο Anderson κατονόμασε ως κύριες επιρροές του το Τσάιναταουν ως προς την εικόνα, και τον Πρωτάρη με το Χάρολντ και Μοντ επί του θέματος. Στην τεχνική είναι διακριτά και αρκετά στοιχεία από τη Νουβέλ Βαγκ.
- Η ταινία έκανε πρεμιέρα τέλη του 1998 μόνο σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, ώστε να είναι στη διάθεση των Όσκαρ. Εκείνα όμως δεν την τίμησαν, παρά τις υψηλότατες κριτικές.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η αρχική ιδέα ήταν να ακούγονται μόνο τραγούδια των The Kinks, μια και ταίριαζαν κατά τον σκηνοθέτη με τον κεντρικό χαρακτήρα. Εντέλει αυτό εγκαταλείφθηκε, και από το θρυλικό βρετανικό γκρουπ ακούγεται μόνο το Nothin’ in the World Can Stop Me Worryin’ ‘Bout That Girl.