Προκειμένου να απολαύσουν την οδύνη της εμπειρίας του φόνου, δύο νεαροί στραγγαλίζουν έναν συμμαθητή τους, κρύβοντας τη σορό μέσα σε ένα μπαούλο το οποίο την ίδια μέρα χρησιμοποιούν ως τραπεζαρία για το πάρτι που διοργανώνουν. Καλεσμένοι είναι ο πατέρας του θύματος, η αρραβωνιαστικιά του, ο πρώην φίλος της και ένας παλιός καθηγητής τους, την ευφυία του οποίου οι δολοφόνοι θαυμάζουν και θέλουν να προκαλέσουν.

Σκηνοθεσία:

Alfred Hitchcock

Κύριοι Ρόλοι:

James Stewart … Rupert Cadell

John Dall … Brandon Shaw

Farley Granger … Phillip Morgan

Joan Chandler … Janet Walker

Cedric Hardwicke … Henry Kentley

Constance Collier … Anita Atwater

Douglas Dick … Kenneth Lawrence

Edith Evanson … Κα Wilson

Dick Hogan … David Kentley

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Arthur Laurents

Στόρι: Hume Cronyn

Παραγωγή: Sidney Bernstein, Alfred Hitchcock

Μουσική: David Buttolph

Φωτογραφία: William V. Skall, Joseph A. Valentine

Μοντάζ: William H. Ziegler

Σκηνικά: Perry Ferguson

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Rope

Ελληνικός Τίτλος: Ο Βρόχος

Εναλλακτικός Τίτλος: Alfred Hitchcock’s Rope

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Η Θηλιά [επανέκδοσης]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σύντροφοι του Κακού (1959)

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: Rope του Patrick Hamilton.

Παραλειπόμενα

  • Ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε σε δέκα λήψεις. Ο Hitchcock εξαντλούσε το όριο που μπορούσε να τραβήξει η κάμερα, και μοντάροντας ενδιάμεσα σε ένα αντικείμενο που ξανάνοιγε στο άλλο πλάνο, όλα ήταν σαν ένα απέραντο μονοπλάνο. Την έμπνευση για αυτά τα μονοπλάνα την είχε από την τηλεοπτική εκδοχή του Rope του 1939 από το BBC.
  • Η ταινία διαρκεί 80 λεπτά, αλλά ο πραγματικός της χρόνος είναι λίγο πάνω από 100. Αυτό το κατάφερε ο μαιτρ με το να επιταχύνει στιγμιότυπα όπως το δείπνο ή την κίνηση του ήλιου.
  • Πρώτη Technicolor ταινία για τον Hitchcock.
  • Το θεατρικό λέγεται ότι δανείστηκε την έμπνευση του από την αληθινή ιστορία των Nathan Leopold και Richard Loeb, που το 1924 δολοφόνησαν τον συμφοιτητή τους, Bobby Franks. Αυτό είναι το επίκεντρο και της ταινίας Σύντροφοι του Κακού (1959) του Richard Fleischer.
  • Το κινητό μπαγκράουντ του σκηνικού (με τη Νέα Υόρκη), γνωστό ως cyclorama, είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ για γύρισμα σε στούντιο δωματίου.
  • Το κάμεο του μαιτρ είναι στους τίτλους αρχής, με τον ίδιο απλά να περπατάει στο πεζοδρόμιο, που είναι και το μόνο εξωτερικό πλάνο του φιλμ. Όπως όμως αναλύει ο Arthur Laurents στο ντοκιμαντέρ Rope Unleashed, στο 55ο λεπτό, μια νέον επιγραφή στο μπαγκράουντ δείχνει τον Hitchcock που διαφημίζει το μυθοπλαστικό προϊόν Reduco, από την ταινία Στον Ίσκιο του Θανάτου (1944).

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.