Ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η καινούρια παγκόσμια τάξη πραγμάτων προσφέρει δουλειά σε μια ομάδα μισθοφόρων δολοφόνων που δέχονται να συνεργαστούν με όποιον τους δώσει τα περισσότερα. Αυτοί οι επαγγελματίες, γνωστοί ως Ρόνιν, επιστρατεύονται στη Γαλλία από έναν μυστήριο πελάτη για μια, φαινομενικά, υπόθεση ρουτίνας: να κλέψουν μια τσάντα. Αυτή η απλή αποστολή όμως αποδεικνύεται εκρηκτική, καθώς στην πορεία αποκαλύπτεται ότι κι άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί προσπαθούν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη τσάντα. Τα μέλη των Ρόνιν πρέπει λοιπόν να κάνουν κάτι που δεν έχουν ξανακάνει στο παρελθόν: να εμπιστευθούν ο ένας τον άλλον.
Σκηνοθεσία:
John Frankenheimer
Κύριοι Ρόλοι:
Robert De Niro … Sam
Jean Reno … Vincent
Natascha McElhone … Deirdre
Sean Bean … Spence
Stellan Skarsgard … Gregor
Jonathan Pryce … Seamus O’Rourke
Skipp Sudduth … Larry
Michael Lonsdale … Jean-Pierre
Katarina Witt … Natacha Kirilova
Feodor Atkine … Mikhi
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: J.D. Zeik, David Mamet
Στόρι: J.D. Zeik
Παραγωγή: Frank Mancuso Jr.
Μουσική: Elia Cmiral
Φωτογραφία: Robert Fraisse
Μοντάζ: Antony Gibbs
Σκηνικά: Michael Z. Hanan
Κοστούμια: May Routh
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Ronin
- Ελληνικός Τίτλος: Ρόνιν
Παραλειπόμενα
- Ο David Mamet προσλήφθηκε για να ξαναγράψει το σενάριο, κυρίως για την επέκταση του ρόλου του De Niro. Αυτό ακολουθήθηκε από δήλωση του Frankenheimer, που έλεγε ότι δεν γυρίστηκε ούτε μία γραμμή από το αρχικό σενάριο του J.D. Zeik. Αργότερα αναγνώρισε τη δουλειά του Zeik, αλλά όταν η ένωση σεναριογράφων αποφάσισε να μπουν και τα δύο ονόματα στο σενάριο, ο Mamet επέμεινε να αναγραφεί με το ψευδώνυμο Richard Weisz, μια και είχε ως κανόνα να υπογράφει πάντα μόνος του τις σεναριακές του δουλειές.
- Στο Παρίσι υπήρχε νόμος που απαγόρευε τους μεγάλους θορύβους κατά τα γυρίσματα ταινιών. Αυτό παρακάμφθηκε για τη συγκεκριμένη ταινία, κάτι που ευνόησε το γεγονός ότι στη Γαλλία ήθελαν επιτέλους να γυριστεί ξανά μια αμερικανική ταινία, αφού μετά τον συγκεκριμένο νόμο κανείς δεν το έπραττε.
- Ο Frankenheimer γύρισε δύο εκδοχές για το φινάλε. Αυτή που δεν επιλέχτηκε υπάρχει στο Home Cinema.
- 80 αυτοκίνητα καταστράφηκαν κατά την παραγωγή. Για την τελική σκηνή, χρειάστηκαν 300 κασκαντέρ οδηγοί.