Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία είναι πλέον γεγονός και ο ένας μετά τον άλλον, οι πλανήτες υποτάσσονται στη δόλια δύναμη της. Επιτομή της ισχύς της είναι η κατασκευή ενός υπερσταθμού, του Άστρου του Θανάτου, ένας ολόκληρος τεχνητός πλανήτης που θα στεγάσει τα κέντρα εξουσίας της, όπως και το μυστικό της υπερόπλο. Οι Επαναστάτες όμως δεν μένουν αμέτοχοι, μιας και μια ομάδα μαχητών ετοιμάζεται να πετύχει το ακατόρθωτο: να κλέψουν τα σχέδια κατασκευής του Άστρου του Θανάτου, με κάθε κόστος, πριν είναι πολύ αργά.

Σκηνοθεσία:

Gareth Edwards

Κύριοι Ρόλοι:

Felicity Jones … Jyn Erso

Diego Luna … Cassian Andor

Ben Mendelsohn … Orson Krennic

Donnie Yen … Chirrut Imwe

Mads Mikkelsen … Galen Erso

Alan Tudyk … K-2SO

Riz Ahmed … Bodhi Rook

Wen Jiang … Baze Malbus

Forest Whitaker … Saw Gerrera

Guy Henry … κυβερνήτης Moff Tarkin

Jimmy Smits … Bail Organa

Alistair Petrie … στρατηγός Davits Draven

Genevieve O’Reilly … Mon Mothma

James Earl Jones … Darth Vader (φωνή)

Anthony Daniels … C-3PO

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Chris Weitz, Tony Gilroy

Στόρι: John Knoll, Gary Whitta

Παραγωγή: Simon Emanuel, Kathleen Kennedy, Allison Shearmur

Μουσική: Michael Giacchino

Φωτογραφία: Greig Fraser

Μοντάζ: John Gilroy, Colin Goudie, Jabez Olssen

Σκηνικά: Doug Chiang, Neil Lamont

Κοστούμια: David Crossman, Glyn Dillon

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Rogue One

Ελληνικός Τίτλος: Rogue One: A Star Wars Story

Εναλλακτικός Τίτλος: Rogue One: A Star Wars Story [προώθησης]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Ο Πόλεμος των Άστρων (1977)

Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980)

Η Επιστροφή των Τζεντάι (1983)

Star Wars: Επεισόδιο Ι – Η Αόρατη Απειλή (1999)

Star Wars: Επεισόδιο ΙI – Η Επίθεση των Κλώνων (2002)

Star Wars: Επεισόδιο ΙII – Η Εκδίκηση των Σιθ (2005)

Star Wars: Ο Πόλεμος των Κλώνων (2008)

Star Wars: Επεισόδιο 7 – Η Δύναμη Ξυπνάει (2015)

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi (2017)

Solo: A Star Wars Story (2018)

Star Wars: Skywalker – Η Άνοδος (2019)

Σεναριακή Πηγή

 • Χαρακτήρες franchise: Star Wars του George Lucas.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ ειδικών εφέ και ηχητικών εφέ.
 • Υποψήφιο για Bafta ειδικών εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεων.

Παραλειπόμενα

 • Spin-off της διάσημης διαστημικής εποποιίας (πρώτο της σειράς Star Wars: Anthology Series της Disney), που τοποθετείται χρονικά πριν τα γεγονότα του Ο Πόλεμος των Άστρων (1977) και πέντε χρόνια μετά αυτά της σειράς κινουμένων σχεδίων Star Wars Rebels.
 • Υποψήφιοι για ρόλους ήταν: Joel Edgerton, Dominic West, Mark Strong, Taylor Kitsch, Joel Kinnaman, Sam Worthington, Charlie Hunnam και Gerard Butler (από άντρες), και Tatiana Maslany, Rooney Mara και Kate Mara (για τον πρώτο γυναικείο).
 • Η ταινία είναι τρισδιάστατη.
 • Έγινε η τρίτη πιο εμπορική ταινία της μακράς σειράς, με εισπράξεις 1,056 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τελικό της μπάτζετ ήταν 265 εκατομμύρια.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι τη μουσική θα την υπόγραφε ο Alexandre Desplat. Όπως ειπώθηκε έπειτα, η καθυστέρηση στα γυρίσματα ανάγκασε τον συνθέτη να αποσυρθεί.
 • Ο Michael Giacchino είχε στη διάθεση του μονάχα 4μιση βδομάδες για να τελειώσει τη δουλειά. Ενσωμάτωσε αυτήν πολύ υλικό από το αυθεντικό του John Williams.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 15/12/2016

Λαμβάνοντας χώρα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης ταινίας της σειράς «Star Wars», το «Rogue One» είναι το πρώτο φιλμ που εκτυλίσσεται σε αυτό τον κόσμο, αλλά δεν ανήκει επισήμως στην αυθεντική επταλογία (που θα γίνει εννιαλογία σε λίγα χρόνια). Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την Jyn Erso, η οποία προσεγγίζεται από τις δυνάμεις της Συμμαχίας των Επαναστατών ενάντια στην Αυτοκρατορία, λόγω του ότι είναι κόρη του Galen Erso, ενός εφευρέτη που δουλεύει για το υπάρχον καθεστώς και σύμφωνα με μια διαρροή σχεδιάζει ένα νέο καταστροφικό όπλο ικανό να αφανίσει ολόκληρους πλανήτες. Έχοντας την καθοδήγηση του κάπτεν Cassian Andor, θα δημιουργηθεί μια ομάδα με απώτερο σκοπό να βρει και να κλέψει τα σχέδια του όπλου αυτού προκειμένου να αποκτήσει η Συμμαχία πρόσβαση στα αδύνατα σημεία της κατασκευής του και να το καταστρέψει.

Μια κι εδώ έχουμε μια εξαιρετικά φιλόδοξη απόπειρα να γυριστεί μια ταινία που θα στέκεται από μόνη της, αυτοτελής στο σύμπαν του George Lucas παρά την άμεση σύνδεσή της με το «A New Hope», κάποιες απουσίες είναι ηχηρές (η πιο εμφανής ίσως αυτή του John Williams στο σάουντρακ-αναλαμβάνει ο Michael Giacchino) για όσους θα περίμεναν ένα φιλμ περισσότερο βασισμένο στις δόξες του παρελθόντος. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι λειτουργικό γιατί προσπαθεί να ξεχωρίσει σε ύφος και προθέσεις από τους προκατόχους του. Υπάρχουν βέβαια κάποια προβλήματα, όπως μια υπερβολικά σύνθετη πλοκή που ξετυλίγεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο πρώτο μισό της ταινίας και χωρίς τις απαραίτητες ανάπαυλες για να απορροφηθεί καλύτερα από τη σκέψη, ή το γεγονός πως ακριβώς επειδή η ιστορία είναι πολύπλοκη αυτό λειτουργεί εις βάρος της ανάπτυξης των χαρακτήρων, στους οποίους δεν δίνεται αρκετός χώρος για να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, αυτό που μετράει είναι πως πρόκειται για ένα φιλμ άκρως ψυχαγωγικό, με καλοδουλεμένες σεκάνς δράσης (ο Gareth Edwards παρά τη μέτρια προϋπηρεσία του αποδεικνύεται εδώ μια σωστή επιλογή ειδικά στο συγκεκριμένο τομέα) που σέβεται τον θεατή του, είτε αυτός είναι φαν του σύμπαντος του «Star Wars», είτε άβγαλτος σε σχέση με αυτό το κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Επειδή αναπόφευκτα γίνεται και μια σύγκριση με το περσινό «Η Δύναμη Ξυπνάει» που ήταν ένα εξαιρετικό μπλοκμπάστερ εκτελώντας μια δοκιμασμένη συνταγή, το «Rogue One» είναι ξεκάθαρα διαφορετικό, πιο ενηλικιωμένο και «σκοτεινό» (διόλου τυχαίο ότι την υπογραφή του έχει βάλει στο σενάριο ο Tony Gilroy των ταινιών της σειράς «Bourne» που χαρακτηρίζονταν από γκρίζες ηθικά περιοχές). Έχουμε κι εδώ για ηρωίδα μια γυναίκα αντί για άρρενα πρωταγωνιστή, μόνο που εδώ συνοδεύεται κι από ένα έντονα τραυματικό παρελθόν, περισσότερο από την εγκατάλειψη που βίωσε η Rey μικρή. Ο αντίστοιχος χαρακτήρας του Poe Dameron, που παραλληλιζόταν εμφανέστατα με τον Han Solo των παλιών ταινιών, εδώ βρίσκει την αναλογία του στον Cassian Andor, έναν αντιήρωα που αρκετές φορές μέσα στο έργο προχωρά σε πράξεις που καθόλου δεν θα άρμοζαν σε ένα καθαρά θετικό πρότυπο όπως οι προαναφερόμενοι κύριοι. Μέχρι και αλλαγή στον τύπο ρομπότ που θα λειτουργεί ως κωμική ανάπαυλα υπάρχει, με τη μετάβαση να γίνεται από το πιο σλάπστικ χιούμορ των C3PO και R2D2 σε ένα περισσότερο κυνικό και πικρόχολο που εκπροσωπεί ο νέος χαρακτήρας του K-2SO.

Ακριβώς όμως επειδή ο τόνος έχει αλλάξει, λείπει κι αυτός ο άκρως γοητευτικός παιδικός ενθουσιασμός που τόσο υπέροχα έκανε αντίστιξη με τις πιο σκοτεινές στιγμές των ταινιών της παλιάς τριλογίας και του «Η Δύναμη Ξυπνάει» (τα πρίκουελ είναι μια άλλη ιστορία) και αυτό είναι που κάνει την ταινία να χάνει εντέλει στη σύγκριση παρά το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένη με μεράκι και προσοχή. Προσθέστε στη συνταγή και μερικούς άκρως ζουμερούς, πολύχρωμους χαρακτήρες όπως τον Chirrut του Donnie Yen κι ένα εκπληκτικό, γεμάτο καθηλωτικές στιγμές και συγκινήσεις τελευταίο ημίωρο, και κάπως έτσι εξασφαλίζεται πως αυτό το «ξέμπαρκο» παιδί της ανθολογίας του George Lucas, παρά τα όποια μειονεκτήματά του, εντέλει αποτιμάται με θετικό πρόσημο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.