Ο Ρόκυ Μπαλμπόα έχει νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών Απόλο Κριντ, κι έχει γίνει θρύλος στον κόσμο της πυγμαχίας. Όλοι περιμένουν τη ρεβάνς του μεγάλου αγώνα, αλλά ο Ρόκυ δηλώνει ότι σταματάει την πυγμαχία. Παντρεύεται την αγαπημένη του, Άντριαν, και προσπαθεί να ζήσει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Αλλά οι σειρήνες του ρινγκ τον καλούν αδιάκοπα. Τελικά, ο Ρόκυ δεν θα αντέξει στον πειρασμό και θ’ αρχίσει να ετοιμάζεται για τη ρεβάνς.

Σκηνοθεσία:

Sylvester Stallone

Κύριοι Ρόλοι:

Sylvester Stallone … Robert ‘Rocky’ Balboa, Sr.

Talia Shire … Adrianna ‘Adrian’ Pennino-Balboa

Burt Young … Paulie Pennino

Carl Weathers … Apollo Creed

Burgess Meredith … Mickey Goldmill

Tony Burton … Tony ‘Duke’ Evers

Sylvia Meals … Mary Anne Creed

Joe Spinell … Tony Gazzo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Sylvester Stallone

Παραγωγή: Robert Chartoff, Irwin Winkler

Μουσική: Bill Conti

Φωτογραφία: Bill Butler

Μοντάζ: Stanford C. Allen

Σκηνικά: Richard Berger

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Rocky II
  • Ελληνικός Τίτλος: Ρόκυ Νο 2
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ρόκι Νο 2

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Χαρακτήρες franchiseRocky του Sylvester Stallone.

Παραλειπόμενα

  • Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου Ρόκυ, οι παραγωγοί ανυπομονούσαν για το σίκουελ. Ο Stallone έγραψε και πάλι το σενάριο, με αρχικό τίτλο Rocky II: Redemption, αλλά ο John G. Avildsen προτίμησε το Πυρετός το Σαββατόβραδο. Ο Stallone ήθελε κι αυτή τη θέση, και έπραξε ομοίως με όσα έκανε για να πάρει τον ρόλο στην ορίτζιναλ ταινία, προωθώντας τον εαυτό του. Η United Artists όμως ήταν διστακτική, μια και η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του σταρ τους, το Βίαιοι Δρόμοι (1978), δεν είχε επιτυχία. Παρόλα αυτά, αναγνώρισαν το μέρος της επιτυχίας που αναλογούσε στον Stallone για την πρώτη ταινία, και πήρε τη θέση.
  • Καθώς προετοιμάζονταν για τη σκηνή του φινάλε, ο Stallone τραυμάτισε τον δεξί θωρακικό του μυ, και αναγκάστηκε να μπει για εγχείρηση. Κι επειδή έπειτα δεν μπορούσε να παλέψει με το δεξί του χέρι, προσάρμοσε το σενάριο για τη χρήση του αριστερού του.
  • Ο χαρακτήρας της Talia Shire παρακολουθεί από την τηλεόραση τον μεγάλο αγώνα, επειδή ήταν απασχολημένη με άλλη ταινία, και δεν μπορούσε τη συγκεκριμένη στιγμή να βρίσκεται εκεί που έπρεπε. Οι σκηνές της γυρίστηκαν κάποιους μήνες μετά, κι ενώ τα γυρίσματα του φιλμ τελείωναν.
  • Στη σκηνή που τρέχει ο Ρόκυ στη Φιλαδέλφεια, επιστρατεύτηκαν περίπου 800 μαθητές σχολείου.
  • Τον Ρόκυ Μπαλμπόα Τζούνιορ “ερμηνεύει” ο αληθινός γιος του Stallone, Seargeoh Stallone.
  • Στο αρχικό σενάριο, ο Chuck Wepner, ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Ρόκυ, είχε έναν ρόλο προπονητή. η άρνηση του να συμμετέχει έβγαλε τον ρόλο από το σενάριο.
  • Υψηλή και πάλι η κίνηση στα ταμεία, παρότι καλλιτεχνικά δεν επαναλήφθηκε η επιτυχία. Τα κέρδη έφτασαν στα 200,2 εκατομμύρια δολάρια, με κόστος 7.
  • Το director’s cut διαρκεί 142 λεπτά.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 17/9/2014

Ο δεύτερος Ρόκυ έπρεπε να δώσει στο κοινό αυτό που επιθυμούσε. Έπρεπε να δώσει στο Ρόκυ τη νίκη απέναντι στον Απόλλο. Γυρίστηκε με μοναδικό σκοπό να δώσει τη ζώνη του πρωταθλητή πυγμαχίας στον αγαπημένο μποξέρ του κινηματογραφικού κοινού και χωρίς να έχει κάτι καινούριο να πει, λειτουργεί αρκετά καλά σαν σύνολο.

Το μοτίβο που ακολουθεί κι εδώ ο Σταλόνε, σκηνοθετικά, σεναριακά αλλά κι ερμηνευτικά, είναι ακριβώς το ίδιο με την πρώτη ταινία, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα τελευταία λεπτά του πρώτου φιλμ στην αρχή του δεύτερου, δείχνοντάς μας την κατάληξη του αγώνα με τον Απόλλο Κριντ και συνεχίζοντας την ταινία από εκείνο ακριβώς το σημείο. Ο Σταλόνε βάζει τον ήρωά του να προσπαθεί να ζήσει πλέον μακριά από την πυγμαχία, παντρεμένος με τη γυναίκα της ζωής του και αναζητώντας μια δουλειά για να ζήσει, αφού τα φώτα της δημοσιότητας φύγουν από πάνω του. Δεν έφτασε όμως στην κορυφή κι όταν ο Κριντ τον προκαλεί ξανά, έχει μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία δεν θέλει να αφήσει, σε αντίθεση με τα «θέλω» της Άντριαν.

Το κομβικό σημείο του φιλ, είναι η Άντριαν. Γίνεται ολοφάνερη πλέον η επίδραση που έχει πάνω στον Ρόκυ. Ο Ρόκυ είναι ένας αγωνιστής που θέλει όμως τη στήριξη κάποιου, και αυτός ο κάποιος είναι πάντα η Άντριαν. Η Άντριαν μοιάζει να είναι η πηγή της δύναμης του, η πηγή της θέλησης για διάκριση, για μάχη, που έχει μέσα του ο Ρόκυ, γι` αυτό πάντα θα επιμένω ότι η ιστορία του Ρόκυ είναι πάνω απ` όλα μια ιστορία αγάπης, που περιγράφεται με έναν πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο. Οι πιο συγκινητικές, ανθρώπινες και δυνατές σκηνές του φιλμ είναι αυτές που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Άντριαν. Ο μονόλογος του Σταλόνε πάνω από το κρεβάτι του νοσοκομείου, ο μονόλογος του Μπέρτζες Μέρεντιθ (Μίκυ) στην εκκλησία και η στιγμή που η Άντριαν ξυπνά από το κώμα και δίνει στον Ρόκυ αυτό που χρειάζεται (τη στήριξή της) για να σταθεί ξανά στα πόδια του είναι οι τρεις σημαντικότερες στιγμές του δεύτερου Ρόκυ.

Τι άλλο έχουμε; Έχουμε τα κλασικά πλέον training-montage (δύο φορές) και τελική αναμέτρηση, όπως ο Άβιλντσεν τα φαντάστηκε κι οπτικοποίησε στην πρώτη ταινία και ο Σταλόνε εδώ απλώς τα κοπιάρει, προσθέτοντας μερικά πιτσιρίκια να τον ακολουθούν την ώρα που τρέχει στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, ενώ ο τελικός αγώνας είναι φανερά πιο προσεγμένος και πιο λεπτομερειακά χορογραφημένος.

Τόσο οπτικά όσο και σεναριακά, το Ρόκυ 2 δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από το πρώτο φιλμ. Προσπαθεί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά μέχρι το τελευταίο μισάωρο και ίσως αυτό είναι και το μεγαλύτερο ρίσκο του φιλμ, καθώς βουτά ξανά στη μιζέρια της καθημερινότητας των ηρώων του. Πετυχαίνει όμως έτσι να μεταδώσει στο θεατή τη δίψα του Ρόκυ για διάκριση, δείχνοντάς του από πρώτο χέρι όλους αυτούς τους λόγους που τον οδηγούν στην αναμέτρηση με τον Απόλλο, δίνοντας επική διάσταση στη νίκη του Ρόκυ.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *