
Το Παιχνίδι του Κυρίου Ρίπλεϊ
- Ripley's Game
- Il Gioco di Ripley
- 2002
- Ιταλία, Μ. Βρετανία
- Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά
- Αστυνομική, Γκανγκστερική, Δραματικό Θρίλερ, Θρίλερ
- 09 Μαΐου 2003
Αφού έχει μαζέψει με τις ραδιουργίες του αρκετά χρήματα που του αρκούν για μια πολυτελή ζωή, ο Τομ Ρίπλεϊ, λάτρης όλων των όμορφων πραγμάτων στη ζωή, ζει σε μια βίλα κάπου στην ιταλική επαρχεία. Μια αφελής προσβολή ενός γείτονά του που πάσχει από λευχαιμία, θα τον κάνει να ενεργοποιήσει τα κόλπα του που θα εμπλέξουν αυτόν και τον άτυχο γείτονα σε έναν νέο κύκλο φόνων που αφορά και τη μαφία.
Σκηνοθεσία:
Liliana Cavani
Κύριοι Ρόλοι:
John Malkovich … Tom Ripley
Dougray Scott … Jonathan Trevanny
Ray Winstone … Reeves
Lena Headey … Sarah Trevanny
Chiara Caselli … Luisa Harari
Sam Blitz … Matthew Trevanny
Paolo Paoloni … Franco
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Charles McKeown, Liliana Cavani
Παραγωγή: Simon Bosanquet, Ileen Maisel, Riccardo Tozzi
Μουσική: Ennio Morricone
Φωτογραφία: Alfio Contini
Μοντάζ: Jon Harris
Σκηνικά: Francesco Frigeri
Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου, Raffaella Fantasia, Alberto Verso
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Ripley’s Game
- Ελληνικός Τίτλος: Το Παιχνίδι του Κυρίου Ρίπλεϊ
- Εναλλακτικός Τίτλος: Il Gioco di Ripley [ιταλικά]
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Γυμνοί στον Ήλιο (1960)
- Ένας Αμερικανός Φίλος (1977)
- Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ (1999)
- Η Επιστροφή του Κύριου Ρίπλεϊ (2005)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Ripley’s Game της Patricia Highsmith.
Παραλειπόμενα
- Ήταν η επιστροφή της Liliana Cavani στα κινηματογραφικά πλατό μετά από 9 έτη.
- Παρότι ακολουθεί τα γεγονότα του Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ (1999) αλλά και ακολουθείται από αυτά του Η Επιστροφή του Κύριου Ρίπλεϊ (2005), κινηματογραφικά δεν συνδέονται οι τρεις ταινίες.
- Το ίδιο βιβλίο είχε διασκευαστεί πρώτα από τον Wim Wenders το 1977 ως Ένας Αμερικανός Φίλος. Κι όμως τα γεγονότα του μυθιστορήματος λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, δηλαδή ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ιταλία.
- Οικονομικά προβλήματα προκάλεσαν τη φυγή της Liliana Cavani πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, μια κι έπρεπε να σκηνοθετήσει μια όπερα στη Σκάλα του Μιλάνου. Ο John Malkovich ανέλαβε να ολοκληρώσει το 1/3 της ταινίας που υπολήπτονταν, κάνοντας έτσι το ανεπίσημο σκηνοθετικό του ντεμπούτο (κάτι που έπραξε άμεσα μέσα στο ίδιο έτος με το Ο Χορευτής του Πάνω Ορόφου). Ο Malkovich είχε αργότερα δηλώσει πως είχε έρθει πολύ κοντά στο να σκηνοθετήσει το Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να πάρει τα δικαιώματα του βιβλίου.
- Ενώ το φιλμ κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια, τα έσοδα περιορίστηκαν στα 6,2.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 5/1/2005
Η Λιλιάνα Καβάνι είναι μια σκηνοθέτιδα με ιστορία που ξεκινά από τα 1960 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Ο Θυρωρός της Νύχτας. Η σκηνοθετική της γραμμή είναι η απέριττα λιτή, ευρωπαϊκή και παρόλα τα χρόνια που πέρασαν, την επιλέγει και σε αυτή της την ταινία. Όμως, όλα θα λειτουργούσαν αν ο κεντρικός χαρακτήρας της Πατρίσια Χάισμιθ διατηρούσε τη γοητεία που μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν (Γυμνοί στον Ήλιο, Ένας Αμερικανός Φίλος και Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ).
Κατά μέρος φταίει η εστετίστικη προσέγγιση του Τζον Μάλκοβιτς, που δεν ταιριάζει με το φαινομενικά ευάλωτο αλλά και υποδόρια ψυχασθενικό τού σεναριακού του ρόλου, αλλά και δεν παραπέμπει άμεσα στον τόσο ραδιούργο ήρωα που έχει υπάρξει (παραπέμπει περισσότερο σε αριστοκράτη που «παίζει»). Τα γεγονότα κυλούν βατά και οι εκπλήξεις δεν έρχονται ποτέ, με αποκορύφωμα τις τελευταίες σκηνές, που θυμίζουν χαμηλότερης εμβέλειας παραγωγή. Τελικά μένει ο θαυμασμός για μια σκηνοθετική γραμμή, που οδεύει να εκλείψει στις επιταγές του μοντερνισμού, και επιμέρους σκηνές (όπως ο πολλαπλός φόνος στο τρένο) που την αποθεώνουν. Εν κατακλείδι ήταν και κάπως άστοχη η όλη συγκεκριμένη μεταφορά του Ripley’s Game, αφού ήδη το 1977 ο Βιμ Βέντερς είχε μεγαλουργήσει με αυτό στο Ένας Αμερικανός Φίλος.
Βαθμολογία: