Ο Άρης κι ο Στέλιος, δυο νέοι που τους ενώνει μια στενή φιλία, κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή τους. Μετακομίζουν σε ένα άγονο κι απομακρυσμένο από τον κόσμο σημείο της Κρήτης, και στήνουν ένα θερμοκήπιο. Οι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, κάνοντας τη δουλειά να μοιάζει με παιχνίδι και τη ζωή να κυλάει ανέμελα. Η άφιξη μιας Γερμανίδας, της Κόρντοβα, φέρνει αναστάτωση, ξυπνάει τον ερωτικό πόθο και προκαλεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Η Κόρντοβα ανάμεσα στους δύο φίλους βρίσκει τον ιδανικό άντρα. Εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν πειρασμό. Εκείνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Μια δυνατή φιλία δοκιμάζεται, τρεις ζωές μπλέκονται σε έναν ερωτικό ιστό κάτω απ’ τον κατακόκκινο ουρανό.

Σκηνοθεσία:

Λάγια Γιούργου

Κύριοι Ρόλοι:

Ορφέας Αυγουστίδης … Άρης

Αποστόλης Τότσικας … Στέλιος

Pihla Viitala … Cordova

Ευσταθία Τσαπαρέλη … Αγγελική

Αγγελική Λεμονή … Αθηνά

Λαέρτης Βασιλείου … Βάσος

Αργύρης Θανάσουλας … παπα-Νεκτάριος

Altin Huta … Salih

Αντώνης Βλησίδης … Τζίμυ

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Λάγια Γιούργου

Παραγωγή: Λάγια Γιούργου

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Φωτογραφία: Τάσος Ζαφειρόπουλος

Μοντάζ: Ανδρέας Γιαννακόπουλος, Δώρα Μασκλαβάνου, Γιάννης Σακαρίδης

Σκηνικά: Καλλιόπη Ζαφειροπούλου

Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Κόκκινος Ουρανός
  • Διεθνής Τίτλος: Red Sky

Παραλειπόμενα

  • Πρώτη και μοναδική εμφάνιση σε ελληνική ταινία για τη φινλανδή σταρ Pihla Viitala.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 2/4/2011

Δυο φίλοι, ο Άρης (Ορφέας Αυγουστίδης) και ο Στέλιος (Αποστόλης Τότσικας), έχουν ένα θερμοκήπιο μπανάνας στη νότια Κρήτη και ζουν ήσυχα, αμέριμνα ώσπου ο ερχομός της ισπανικής καταγωγής γερμανίδας Κόρντοβα (Pihla Viitala) δημιουργεί ένα επικίνδυνο για την φιλία τους ιψενικό τρίγωνο.

Η Λάγια Γιούργου αφηγείται σωστά, διευθύνει τους ηθοποιούς της σωστά αλλά δεν ξεφεύγει από το προφανές πρώτο επίπεδο της ιστορίας της. Η Κόρντοβα θέλει και τους δυο γιατί ο ένας προσφέρει την ζωώδη ορμή και ο άλλος το συναίσθημα και το όνειρο. Ανάμεσά τους, η αντιπαλότητα δεν ξεπερνάει, επίσης, την στοιχειώδη αντρική κόντρα. Ύστερα, η παρουσία των δυο Αλβανών βοηθών αφήνεται ανεκμετάλλευτη. Θα μπορούσε π.χ. να γραφτεί ένα σενάριο πάνω στα διαφορετικά επίπεδα του «survival». Οι Έλληνες διεκδικούν την ισχύ μέσα από το ερωτικό, τη στιγμή που οι Αλβανοί διεκδικούν απλά το ζην. Εκεί θα παιζόταν μια δραματική ειρωνεία, αν υπήρχε μια δευτερεύουσα αλλά και σημαίνουσα πλοκή. Το επεισόδιο με την πώληση μπανάνας πάει κάπως προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά μένει μετέωρο. Ή πάλι θα μπορούσε να δείξει ένα συμβιβασμό πάνω στον οποίο θα ταλανίζονταν το τρίγωνο. Πάντως, η τελική σεκάνς καταφέρνει να κλείσει την ιστορία σε ένα ύφος «ματαιότητας», χωρίς μελόδραμα (αν και με άνισα πλάνα, άλλα σωστά, άλλα αμήχανα), που κάπως διασώζει το όλο εγχείρημα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *