Στο Παραμυθένιο Νησί, τα φανταστικά συμβάντα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η Χιονάτη φεύγει από το Άσπρο Κάστρο αναζητώντας τον χαμένο της πατέρα, τον Βασιλιά, και βρίσκει ένα ζευγάρι μαγικά γοβάκια που τη μετατρέπουν σε μια εντελώς καινούργια εκδοχή του εαυτού της. Στην αναζήτησή της, η «γοβούλα» ανακαλύπτει ένα σπίτι στο οποίο ζουν επτά πρίγκιπες, που κάποιος τους έχει μεταμορφώσει σε επτά πράσινους νάνους. Οι νάνοι αποφασίζουν να τη βοηθήσουν μια και είναι η μοναδική τους ελπίδα να σπάσουν την κατάρα. Εν τω μεταξύ, η μοχθηρή βασίλισσα Ρετζίνα, η οποία ονειρεύεται να αποκτήσει αιώνια ομορφιά, αρχίζει να καταδιώκει τη γοβούλα ώστε να της πάρει τα μαγικά γοβάκια…

Σκηνοθεσία:

Sung-ho Hong

Moo-Hyun Jang (βοηθητικός)

Young Sik Uhm (βοηθητικός)

Κύριοι Ρόλοι:

Chloe Grace Moretz … πριγκίπισσα Snow White/Red Shoes (φωνή)

Sam Claflin … Merlin (φωνή)

Gina Gershon … βασίλισσα Regina (φωνή)

Patrick Warburton … ο μαγικός καθρέπτης (φωνή)

Jim Rash … πρίγκιπας Average (φωνή)

Simon Kassianides … Arthur (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Sung-ho Hong

Στόρι: WoongSub Ahn, WooChul Jung, ChangWon Kim, WooSuk Yang

Παραγωγή: Sujin Hwang, HyungSoon Kim

Μουσική: Geoff Zanelli

Μοντάζ: Jessica Rojas Ambinder, Young Sik Uhm, Stan Webb

Σκηνικά: ChiYeol Jung, SeoKi Lee

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Red Shoes and the Seven Dwarfs
  • Ελληνικός Τίτλος: Τα Κόκκινα Γοβάκια και οι Επτά Νάνοι
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Snow White and the Red Shoes [Μεγ. Βρετανία]

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Σε κάποιες χώρες κυκλοφόρησε τρισδιάστατο.
  • Η αρχική του προώθηση κατηγορήθηκε ως ρατσιστική επί των εύσωμων ανθρώπων, και η εταιρία παραγωγής τη διέκοψε, αφού πρώτα απολογήθηκε στο κοινό. Η Chloe Moretz όμως υπερασπίστηκε την ταινία, λέγοντας ότι προωθεί μόνο θετικά μηνύματα.
  • Στη λογική του Σρεκ, ανακατεύονται στοιχεία από πολλά παραμύθια, αν και στο επίκεντρο είναι η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι των αδελφών Grimm, και τα Κόκκινα Παπούτσια του Hans Christian Andersen.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Νεφέλη Κυριακίδη (Χιονάτη), Γιώργος Ματαράγκας (Μέρλιν), Γιώργος Φλωράτος (Άρθουρ), Μιχάλης Γλυνιαδάκης (Χανς), Ντίνος Σιούτης (ο Καθρέφτης), Αλέξανδρος Κομπόγιωργας (ο πρίγκιπας), Ήβη Σοφιανού (Ρεγγίνα). Σκηνοθετική επιμέλεια/μετάφραση: Νεφέλη Κυριακίδη.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η Jordyn Kane ερμηνεύει για την ταινία το This Is Me και το Start of Something Right, ενώ ο Giuseppe Izzo ακούγεται στο Something So Beautiful.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 7/8/2021

Η ακόμα μία αναλώσιμη συγκεκριμένη περίπτωση συνοψίζεται με ένα μικρούλικο «κρίμα». Μην απογοητεύεστε τελείως, όμως, μικρούλι είπαμε…

Για εκτός Χόλιγουντ κινούμενο σχέδιο, έχει ένα εξτρά «απωανατολικό» μεράκι στον σχεδιασμό, που μας κλείνει το μάτι στο ότι οι Νοτιοκορεάτες δεν είναι μία περίπτωση όπως όλες τις άλλες, ακόμα και σε έναν τομέα όπως αυτόν που δεν έχουν ακόμα κατακτήσει. Επίσης, υπάρχει ένα μόνιμο κέφι στο όλο στόρι, που μπορεί να παραπέμπει σε μία ακόμα ανακύκλωση του Σρεκ και της Disney, αλλά είναι καλοδεχούμενο σε μια προσπάθεια να αγγίξει κι ένα κοινό λίγο πιο μεγάλο ηλικιακά, που οι απαιτήσεις του είναι λογικά απλά να μη βαρεθεί πλάι στο πιο αγαπημένο του πρόσωπο στον πλανήτη που δεν περνάει το ένα μέτρο ύψος! Τέλος, οι χαρακτήρες δεν είναι σίγουρα ο «Αδάμ και η Εύα» της πρωτοτυπίας, αλλά διατηρούν το βλέμμα σου επί της οθόνης (παρεμπιπτόντως, κουκλίτσα η Χιονάτη και στις δύο της εκδοχές!).

Αυτά όμως δεν χρειάζονται πάνω από 10-15 λεπτά διάρκειας για να τα έχεις παρατηρήσει ήδη στην ολότητα τους. Αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα είναι πως η παραγωγή πόνταρε εξαρχής μόνο σε αυτά, αφήνοντας τα υπόλοιπα στον αυτόματο πιλότο της χολιγουντιανής συνταγής. Με μια πλοκή που πηγαίνει βήμα προς βήμα εκεί που σου έχει γίνει υποσυνείδητο βίωμα να αναμένεις ότι θα πάει (θα μου πείτε, γιατί δεν λέω απλά τη λέξη «κλισέ» να τελειώνω…), με το χιούμορ να μην εμπεριέχει κι αυτό περαιτέρω εκπλήξεις διαμορφώνοντας από νωρίς τα στάνταρ του, και με τους χαρακτήρες να παγώνουν στην αρχική μας εντύπωση, είναι μοιραίο πως η ελπίδα για κάτι το αληθινά ξεχωριστό χάνεται πριν καν φτάσουμε στα μισά του δρόμου.

Παρόλα αυτά, αλλά κι αποδεχόμενοι πως δεν θα δούμε την αυγή της ψηφιακής επανάστασης της Νότιας Κορέας, έχουμε ένα σύνολο που διατηρεί το κέφι του και τη ροή του, έστω και σε μία τέλεια ευθεία. Αν όμως δούμε και σε ακόμα μία ταινία κάποιον πέρα από τον Αρθούρο να βγάζει το εξκάλιμπερ από τον βράχο, θα επακολουθήσουν μηνήσεις…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *