Prince of Persia: The Sands of Time
- Prince of Persia: The Sands of Time
- Prince of Persia
- 2010
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Δράσης, Εποχής, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 20 Μαΐου 2010
Στα βάθη της μαγευτικής Περσίας, ένας κατατρεγμένος πρίγκιπας ενώνει τις δυνάμεις του, χωρίς τη θέληση του, με μια μυστηριώδη πριγκίπισσα ενάντια στις δυνάμεις του σκότους. Πρέπει μαζί να προστατέψουν ένα αρχαίο στιλέτο που έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει την Άμμο του Χρόνου, ένα δώρο από τους θεούς που μπορεί να αναστρέψει τον χρόνο και να επιτρέψει σε όποιον το έχει στην κατοχή του να γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου.
Σκηνοθεσία:
Mike Newell
Κύριοι Ρόλοι:
Jake Gyllenhaal … πρίγκιπας Dastan
Gemma Arterton … πριγκίπισσα Tamina
Ben Kingsley … πρίγκιπας Nizam
Alfred Molina … σεΐχης Amar
Richard Coyle … πρίγκιπας Tus
Toby Kebbell … πρίγκιπας Garsiv
Ronald Pickup … βασιλιάς Sharaman
Reece Ritchie … Bis
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Boaz Yakin, Doug Miro, Carlo Bernard
Στόρι: Jordan Mechner
Παραγωγή: Jerry Bruckheimer
Μουσική: Harry Gregson-Williams
Φωτογραφία: John Seale
Μοντάζ: Mick Audsley, Michael Kahn, Martin Walsh
Σκηνικά: Wolf Kroeger
Κοστούμια: Penny Rose
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Prince of Persia: The Sands of Time
- Ελληνικός Τίτλος: Prince of Persia: The Sands of Time
- Εναλλακτικός Τίτλος: Prince of Persia
Σεναριακή Πηγή
- Βίντεο-γκέιμ: Prince of Persia: The Sands of Time του Jordan Mechner.
Παραλειπόμενα
- Το Prince of Persia γεννήθηκε ως βίντεο-γκέιμ το 1989. Το παιχνίδι είχε επιτυχία και ακολούθησε μακρύ franchise. Μέσα σε αυτό, το Prince of Persia 3D (1999) ήταν το πρώτο στο είδος του που είχε τρισδιάστατα γραφικά, αλλά η ταινία δεν προήλθε από αυτό. Κι αυτό επειδή το 2001 η Ubisoft αγόρασε τα δικαιώματα και έκανε το reboot της με αρχή το Prince of Persia: The Sands of Time (2003). Το σενάριο πήρε κάποια στοιχεία και από τα σίκουελ αυτού, Warrior Within και The Two Thrones.
- Ο Jordan Mechner σκέφτονταν να διασκευάσει το γκέιμ του σε ταινία κινουμένων σχεδίων, αλλά όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, δεν μπορούσε να αντισταθεί στην προσφορά των Disney και Bruckheimer.
- Στις αρχές του 2007, η Disney είχε θέσει την παραγωγή σε υψηλή προτεραιότητα, θέτοντας μαζί ως ημερομηνία εξόδου τον Ιούλιο του 2009. Το πρόβλημα ήταν ότι ακόμα δεν υπήρχε ούτε σενάριο, ούτε είχαν προσεγγισθεί κάποιοι για το καστ.
- Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες ήθελαν ως σκηνοθέτη τον Michael Bay, αλλά αυτό συμβαίνει συχνά με τις ταινίες που αναλαμβάνει ο Bruckheimer.
- Η ιρανή σταρ Golshifteh Farahani ετοιμάζονταν να ταξιδέψει στο Λονδίνο για ένα δοκιμαστικό για την ταινία, ως υποψήφια Ταμίνα, αλλά συνελήφθει στο αεροδρόμιο από τις ιρανικές αρχές, για τη συμμετοχή της στην ταινία Η Πλεκτάνη. Της απαγορεύτηκε έπειτα η έξοδος από τη χώρα για έξι μήνες.
- Ο ρόλος του Ντάσταν προσφέρθηκε πρώτα στο αστέρι του Μπόλιγουντ, Hrithik Roshan.
- Οι φήμες ήθελαν υποψήφιους τον Orlando Bloom και τον Zac Efron για τον κύριο ρόλο.
- Ο Jake Gyllenhaal είχε πει ότι το παράκανε με την προετοιμασία του για τον ρόλο, φτάνοντας να προσθέσει πάνω του περίπου τρία κιλά σε μύες. Αρκετά αργότερα θα δηλώσει μετανιωμένος που επέλεξε να κάνει την ταινία.
- Η Gemma Arterton ταξίδεψε στη Μαδρίτη, ώστε να εκπαιδευτεί στην ιππασία.
- Τα στουντιακά γυρίσματα έλαβαν χώρα στα Pinewood Studios, ενώ όλα τα εξωτερικά είναι στο Μαρόκο (μια επιλογή του σκηνοθέτη).
- Ταυτόχρονα με την ταινία, η Ubisoft Montreal κυκλοφόρησε το βίντεο-γκέιμ Prince of Persia: The Forgotten Sands. Η πλοκή του όμως δεν σχετίζεται με όσα βλέπουμε στο φιλμ.
- Το πολύ μεγάλο του κόστος (από 150 έως 200 εκατομμύρια δολάρια) απέτρεψε την ταινία από το να γίνει αληθινά προσοδοφόρα, παρά τα 336,4 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις. Σε συνδυασμό με τις μέτριες κριτικές και τη μη αύξηση των εσόδων του βίντεο-γκέιμ, η Disney απώλεσε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο franchise στα πρότυπα του Πειρατές της Καραϊβικής, όπως και είχε σχεδιάσει.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η ταινία κλείνει με το αυθεντικό τραγούδι I Remain, με τη φωνή της Alanis Morissette.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 11/5/2010
Ακόμα ένα πλαστικό μπλοκ-μπάστερ από αυτά που όσο κι αν ξεζουμίσεις, δεν θα βρεις μεδούλι. Υπόλοιπα μειονεκτήματα περιττά προς αναφορά. Ειλικρινά, είναι από τις ζούφιες ταινίες που υπόσχονται διασκέδαση και παραδίδουν στο πιάτο μια γευστικότατη ψυχαγωγία. Είναι βγαλμένο από τον Κλέφτη της Βαγδάτης (ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα βασίζεται σε βιντεοπαιχνίδι) και διατηρεί κάμποσο από τη μαγεία του, αφού η καλλιτεχνική επιμέλεια δεν σε αποκεντρώνει από τη μυθική διάσταση της ιστορίας, και οι ήρωες δεν έχουν ξεφύγει από άλλους είδους περιπέτεια. Καθαρόαιμο, ειλικρινές κι ευτυχώς καθόλου ξενέρωτο…
Βασικά, ο Mike Newell δεν έκανε δουλειά του τύπου «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε», όπως κάνουν πολλοί μουμιο-συνάδελφοι του. Χωρίς να επενδύει πολύ σε χιούμορ, σου αφήνει μια εντύπωση χαβαλέ. Ενώ πάλι στηρίζεται στην ασταμάτητη δράση, σε έχει σε μια κατάσταση χαλάρωσης. Η ταινία κερδίζει πολλά κι από τον βασικό της ήρωα. Ο Gyllenhaal είναι ένας δροσερός τύπος, ανθρώπινος, και ταυτόχρονα υπερβατικός κι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να ευχηθούμε για τέτοιου τύπου action-hero. Η Gemma Arterton, δε, είναι ό,τι πιο όμορφο έχει βγάλει το Χόλιγουντ τον τελευταίο καιρό. Μόνο ο Ben Kingsley είναι σε λάθος μέρος, σαν μια καρικατούρα που παίζει επειδή του πάει το καραφλό. Και μέσα σε σπαθιά, μονομαχίες, παρκούρ και σαματά, το θέαμα διατηρεί την αθωότητα που θέλουμε σε ό,τι χαρακτηρίζεται ως περιπέτεια κι όχι ως δράση. Αφεθείτε και ξεχαστείτε…
Βαθμολογία: