
Πλάνο 75
- Plan 75
- 2022
- Ιαπωνία
- Ιαπωνικά, Ταγκάλογκ
- Δραματική, Επιστημονικής Φαντασίας
- 01 Φεβρουαρίου 2024
Στην Ιαπωνία, το κυβερνητικό πρόγραμμα «Σχέδιο 75» παροτρύνει τους ηλικιωμένους πολίτες να επιλέξουν οικειοθελώς την ευθανασία, ως λύση στο πρόβλημα μιας ολοένα και πιο γερασμένης κοινωνίας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα με περιορισμένα μέσα επιβίωσης, ένας πραγματιστής «πωλητής» του Πλάνου 75 και ένας νεαρός εργάτης από τις Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής και θανάτου.
Σκηνοθεσία:
Chie Hayakawa
Κύριοι Ρόλοι:
Chieko Baisho … Michi Kakutani
Hayato Isomura … Hiromu Okabe
Yumi Kawai … Yoko Narimiya
Stefanie Arianne … Maria
Taka Takao … Yukio Okabe
Kazuyoshi Kushida … Fujimaru
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Chie Hayakawa
Στόρι: Chie Hayakawa, Jason Gray
Παραγωγή: Frederic Corvez, Jason Gray, Eiko Mizuno Gray, Maeva Savinien
Μουσική: Remi Boubal
Φωτογραφία: Hideho Urata
Μοντάζ: Anne Klotz
Σκηνικά: Setsuko Shiokawa
Κοστούμια: Kanako Okamoto
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Plan 75
- Ελληνικός Τίτλος: Πλάνο 75
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Σχέδιο 75 [φεστιβάλ]
Σεναριακή Πηγή
- Σενάριο (απόσπασμα): Junen: Ten Years Japan των Chie Hayakawa, Jason Gray.
Κύριες Διακρίσεις
- Συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών. Ειδική μνεία της Χρυσής Κάμερας.
- Υποψήφιο για γυναικεία ερμηνεία (Chieko Baisho) και σενάριο στα εθνικά βραβεία της Ιαπωνίας.
- Χάλκινος Αλέξανδρος και βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
- Υποψήφιο για πρώτο γυναικείο ρόλο (Chieko Baisho), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Yumi Kawai), νέο σκηνοθέτη και φωτογραφία στα Ασιατικά Βραβεία.
- Επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Παραλειπόμενα
- Η Chie Hayakawa περνάει στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο μέσω ενός αποσπάσματος του σπονδυλωτού Junen: Ten Years Japan (2018). Από εκεί προέρχεται η εν λόγω ταινία, ως μια προέκταση εκείνου του δικού της κομματιού.
Κριτικός: Φίλιππος Χατζίκος
Έκδοση Κειμένου: 2/2/2024
Μετά από μια αξιοσημείωτη διεθνή παρουσία σε σημαντικά φεστιβάλ -ανάμεσα τους και το πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- το φιλμ της Τσι Χαγιάκουα καταφτάνει στις αίθουσες απολαμβάνοντας την κριτική επιδοκιμασία και το ενδιαφέρον που γεννά το ομολογουμένως θελκτικό στόρι της. Σε μια εναλλακτική σύγχρονη Ιαπωνία, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι που φτάνουν τα 75 έτη καλούνται με διάφορα ανταποδοτικά προνόμια να επιλέξουν την υπβοηθούμενη αυτοκτονία προκειμένου να πάψουν να συνιστούν βάρος στα «λειτουργικά» μέρη της κοινωνίας.
Το «Plan 75» είναι μια ταινία που, ως είθισται να λέγεται, έχει την καρδιά της στο σωστό μέρος. Η ιδέα φέρνει στον νου ένα φρικιαστικό έγκλημα που έλαβε χώρα πριν οκτώ χρόνια λίγο έξω από το Τόκιο, όταν ένας νεαρός εργαζόμενος σε μια δομή φροντίδας για άτομα με αναπηρία δολοφόνησε 19 ανθρώπους θέλοντας να «αλαφρύνει τον κόσμο από το φορτίο της αναπηρίας τους». Αντί να αγγίξει ευθέως τις σκληρές πτυχές του αποτροπιασμού που συνοδεύει μια τέτοια φρικαλεότητα, η Χαγιάκουα πλάθει μια χαμηλόφωνη δυστοπία, αποσπώντας το ζήτημα από την εγκληματική του διάσταση και θέτοντας το υπό το πλαίσιο μιας κανονικοποιημένης θεσμικής πρωτοβουλίας. Έτσι, οι φασιστικές αποχρώσεις ενός τέτοιου σχεδίου εξετάζονται χωρίς ευθείες πολιτικές καταγγελίες, αλλά μέσα από το πρίσμα των συγκινητικών ανθρώπινων ιστοριών που βρίσκονται στο κέντρο του φιλμ.
Υπάρχει κάτι το γοητευτικό στους υποτονικούς ρυθμούς της ταινίας, ταιριάζουν άλλωστε και με τον νοηματικό της πυρήνα που στέκει στον αντίποδα μιας συνθήκης που υμνεί την ατέρμονη παραγωγικότητα και εκπαραθυρώνει οτιδήποτε στέκει εμπόδιο σε αυτήν. Το νωχελικό τέμπο είναι το μεγάλο στοίχημα της δημιουργού˙ της επιτρέπει να αφιερώσει τον χρόνο που επιθυμεί στους χαρακτήρες της και να εμφανίσει σταδιακά τις μεταξύ τους συνδέσεις που πλουτίζουν το κείμενο της ταινίας, αλλά, ταυτόχρονα, κρατά σε μια σχετική απόσταση όσους και όσες την παρακολουθούν. Με καθαρά αφηγηματικούς όρους, η δημιουργός δυσκολεύεται να ξεφύγει από το δέος που προκαλεί η αρχική ιδέα, αλλά αγαπάει τους ανθρώπους της ταινίας της και αυτό, όσο να πεις, περνάει στο φιλμικό κείμενο με τη μορφή μιας γοητευτικής ζεστασιάς, σαν ύμνος στην αγάπη για την ίδια τη ζωή.
Το φιλμ της Χαγιάκουα διαθέτει ένα όμορφο φινάλε ικανό να αμβλύνει τις όποιες εύλογες αντιρρήσεις και το οποίο θυμίζει, παρεμπιπτόντως, ότι το ιδανικό τέλος είναι αυτό που επιστεγάζει νοηματικά την αφήγηση, όχι το πλέον ανατρεπτικό ή αυτό που προξενεί κατ’ ανάγκη τα εντονότερα συναισθήματα. Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από αφηγηματική οικονομία και να χάνει το μέτρο των επαναλήψεων στην πλοκή της, διαθέτει όμως στιβαρή αισθητική, αξιοσημείωτη φωτογραφία και, κυρίως, τη σπάνια ικανότητα να μιλάει τη γλώσσα του ανθρωπισμού χωρίς να παρεκκλίνει σε μελοδραματισμούς.
Βαθμολογία: