Τη δεκαετία του 1980, ο Σαμ Μπρένερ, ο Γουίλ Κούπερ, ο Λάντλοβ Λάμοβ και ο Έντι «The Fire Blaster» Πλαντ είχαν σώσει εικονικά ουκ ολίγες φορές τον κόσμο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τώρα όμως θα χρειαστεί να το κάνουν στην πραγματικότητα, αφού εξωγήινα όντα, έχοντας ανακαλύψει χαρακτήρες από γήινα video-game, τα παρερμηνεύουν σαν μια ξεκάθαρη δήλωση πολέμου εκ μέρους του πλανήτη μας. Αποφασίζουν να επιτεθούν στη Γη χρησιμοποιώντας σαν βασικό όπλο τους ήρωες αυτούς από τα κλασικά ηλεκτρονικά μας παιχνίδια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα καλέσει τον Σαμ, τον Γουίλ, τον Λάντλοβ και τον Έντι, φιλαράκια του από το σχολείο, για να προφυλάξουν τη Γη από τους PAC-MAN, Donkey Kong, Galaga, Centipede, και Space Invaders.

Σκηνοθεσία:

Chris Columbus

Κύριοι Ρόλοι:

Adam Sandler … Sam Brenner

Kevin James … πρόεδρος Will Cooper

Michelle Monaghan … διοικητής Violet Van Patten

Peter Dinklage … Eddie Plant

Josh Gad … Ludlow Lamonsoff

Brian Cox … ναύαρχος James Porter

Sean Bean … δεκανέας Hill

Jane Krakowski … Jane Cooper

Affion Crockett … λοχίας Dylan Cohan

Ashley Benson … Lady Lisa

Lainie Kazan … Mickey Lamonsoff

Matt Lintz … Matty Van Patten

Dan Aykroyd … οικοδεσπότης πρωταθλήματος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tim Herlihy, Timothy Dowling

Στόρι: Tim Herlihy

Παραγωγή: Michael Barnathan, Chris Columbus, Allen Covert, Mark Radcliffe, Adam Sandler

Μουσική: Henry Jackman

Φωτογραφία: Amir Mokri

Μοντάζ: Hughes Winborne

Σκηνικά: Peter Wenham

Κοστούμια: Christine Wada

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Pixels
  • Ελληνικός Τίτλος: Pixels

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο (ιδέα): Pixels του Patrick Jean.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό) και ζωντανοί χαρακτήρες
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Το σενάριο προέρχεται από μια δίλεπτη γαλλική ταινία του 2010 με τον ίδιο τίτλο.
  • Ο Tim Herlihy, που έγραψε το αρχικό σενάριο, παραδέχτηκε ότι όλοι μέσα στο στούντιο το μίσησαν. Χρειάστηκε ο Sandler να σκεφτεί να παρεμβάλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και να δώσει το κείμενο στον Tim Dowling για να πιάσει από την αρχή.
  • Ο Seth Gordon είχε εμπλοκή με την παραγωγή, και ήταν ο πρώτος υποψήφιος για τη σκηνοθεσία.
  • Ο Chris Columbus είχε αποκαλύψει ότι ο λόγος που είχε συναντηθεί με τον Sandler ήταν για ένα πιθανό ριμέικ του κορεατικού Hello Ghost. Αποχωρώντας όμως από τη συνάντηση, ο Sandler τού έδωσε να διαβάσει το σενάριο του Pixels, με τον σκηνοθέτη να το βρίσκει εξαιρετικά πρωτότυπο ως ιδέα και να το αναλαμβάνει.
  • Η Jennifer Aniston αναγκάστηκε λόγω του προγραμματισμού της να αρνηθεί τον κύριο γυναικείο ρόλο.
  • Ο ρόλος της Λαίδης Λίζα είχε πρώτα προσφερθεί στην Elisha Cuthbert, αλλά η ηθοποιός τον απέρριψε.
  • Αρκετοί οι διάσημοι σε κάμεο ρόλους: Serena Williams, Martha Stewart, Fiona Shaw (παίζει τη βρετανίδα πρωθυπουργό), Matt Frewer (η φωνή του Max Headroom), Dan Patrick, Robert Smigel και ο Nick Swardson ως θύμα του Pac-Man.
  • Ο ρόλος του Peter Dinklage σχεδιάστηκε πάνω στον Billy Mitchell, “πρωταθλητή” στο Pac-Man και το Donkey Kong. Ο παίκτης όχι μόνο δεν ενοχλήθηκε από αυτό, αλλά ενέκρινε και το κάστινγκ του Dinklage.
  • Τα γυρίσματα χρειάστηκαν 3 μήνες για να ολοκληρωθούν, με το “μεροκάματο” να μετράει 12 ώρες κάθε ημέρα.
  • Για την προώθηση, η Sony δημιούργησε το Electric Dreams Factory Arcade (με όλους τους βίντεο-γκέιμ ήρωες της ταινίας), ένα παιχνίδι ειδικά για τα συνέδρια των φαν (όπως το Comic-Con).
  • Η Columbia Pictures προσέλαβε την Entura International ειδικά για να “κυνηγήσει” όσους χρησιμοποιούσαν ψηφιακά τη λέξη Pixels υπό οποιαδήποτε μορφή (ακόμα και για τη μικρού μήκους ταινία του 2010).
  • Λόγω του συμβολαίου που υπέγραψε μετά από εδώ ο Adam Sandler με το Netflix, χρειάστηκε να έρθει το 2019 για να δει ταινία του ξανά στις μεγάλες οθόνες και αυτή σε περιορισμένο κύκλωμα διανομής (Άκοπο Διαμάντι).
  • Παρά την αυστηρή άρνηση της κριτικής (και 5 υποψηφιότητες στα Χρυσά Βατόμουρα), η ταινία εισέπραξε από τα ταμεία 244,9 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος της έφτασε τα 129.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο αμερικανός ράπερ έγραψε κι ερμήνευσε το Game On για την ταινία, με τη συμμετοχή των Good Charlotte.
  • Ο Helmut VonLichten μίξαρε το κλασικό We Will Rock You των Queen για τις σκηνές του Donkey Kong.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 30/7/2015

Οι εξωγήινοι επιτίθενται. Κι αυτό επειδή παρερμηνεύουν τα διαδικτυακά βίντεο με βιντεοπαιχνίδια ως κήρυξη πολέμου. Οπότε, παίρνουν τη μορφή των ηρώων των βιντεοπαιχνιδιών σε κανονικές διαστάσεις και έρχονται να καταλάβουν τη Γη. Ο Άνταμ Σάντλερ είναι παλιός arcader και ο Κέβιν Τζέιμς είναι ο τρέχων πρόεδρος των ΗΠΑ (ναι, ακριβώς όπως τον ξέρουμε) και είναι φίλοι από μικροί. Και φυσικά, ο Άνταμ Σάντλερ είναι ο μόνος που μπορεί λόγω εμπειρίας να τους αντιμετωπίσει και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ξαφνική κρίση.

Αν γνωρίζετε τι σημαίνει «κωμωδία τύπου Άνταμ Σάντλερ» και πιστεύετε ότι λόγω του ότι αυτό φαίνεται κάπως πιο ενδιαφέρον και διαφορετικό, θα αξίζει να πάτε παρά την παρουσία του, δυστυχώς θα διαψευστείτε άσχημα. Θα έλεγα πως είναι κατώτερη από το μέσο «Άνταμ Σάντλερ» έργο. Το χιούμορ είναι προσβλητικού επιπέδου και υπάρχει διάχυτο, και δυστυχώς το ψηφιακό θέαμα ελάχιστα μπορεί να κάνει για να σώσει την κατάσταση. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κρις Κολόμπους, και αυτό μας κάνει επίσης να πέφτουμε από τα σύννεφα, καθώς είναι κάτι που μάλλον εύκολα θα έκανε και ο Ντένις Ντούγκαν.

Είναι κρίμα, διότι ως ιδέα είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, και υπάρχουν παραδείγματα στο παρελθόν που έχουν δείξει ότι παρόμοιες ιδέες μπορούν να δουλέψουν πολύ θετικά (Η Lego Ταινία, Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα). Μάλλον όμως δεν είναι τυχαίο ότι στα παραδείγματα αυτά κυριαρχεί το animation, και μάλιστα χωρίς την εμπλοκή των Άνταμ Σάντλερ και Κέβιν Τζέιμς.

Μόνη ευχάριστη ανάσα στην ταινία είναι η παρουσία του Πίτερ Ντινκλέιτζ σε έναν πιο ιδιαίτερο κωμικό ρόλο, αλλά και οι υπέροχοι τίτλοι τέλους, οι οποίοι, εκτός από την ευχάριστη αίσθηση που δίνει το γεγονός ότι επιτέλους τελείωσε, μοιάζουν να αντιστοιχούν σε κάτι αρκετά διαφορετικό και αξιόλογο. Κρίμα…

Βαθμολογία:


Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 12/3/2016

Κρίμα για την εξαιρετική βασική ιδέα (αν και είναι “ετοιματζίδικη” από μικρού μήκους ταινιάκι), που από μόνης της θα μπορούσε να τρέξει μια θεσπέσια κωμωδία φαντασίας και να παράγει ένα block-buster που θα έμενε στη μνήμη. Κρίμα και για την παρουσία του Κρις Κολόμπους στη σκηνοθεσία, που από τη στιγμή που παράτησε τα «Harry Potter», έχασε κάθε επαφή με τον δημιουργό του «The Goonies» και του «Home Alone». Αντί αυτών όλων που θέλαμε να δούμε, βλέπουμε μια καθαρή κωμωδία αλά Άνταμ Σάντλερ, με χιούμορ για τα σκουπίδια και άρτια ψηφιακά εφέ να χαραμίζονται άνευ λόγου. Αυτό που κρατάει σε ένα ανεκτό επίπεδο το φιλμ, είναι η όλη νοσταλγία που αποπνέει η εικόνα των παλιών ηρώων παιχνιδιών, βάζοντας μας σε ιδέες πως καλύτερα να γίνονταν και πάλι πρωταγωνιστές όλοι μαζί σε κάποιο νέο βίντεο-γκέιμ, παρά εδώ. Ευχάριστη νότα κι ο Πίτερ «Game of Thrones» Ντινκλέιντ, στον μοναδικό καλογραμμένο ρόλο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *