Η ιστορία του Πάντινγκτον, μιας νεαρής περουβιανής αρκουδίτσας που έχει πάθος με κάθε τι αγγλικό. Αυτό τον οδηγεί στο μακρινό Λονδίνο, αναζητώντας νέα στέγη. Όταν, όμως, στέκεται μόνος και χαμένος στον σταθμό του Πάντινγκτον, σκέφτεται πως μάλλον η ζωή στην πόλη δεν ήταν όπως την είχε φανταστεί, Μέχρι που γνωρίζει την ευγενική οικογένεια των Μπράουν που παρατηρούν την ταμπελίτσα γύρω από τον λαιμό του, που λέει «Σας παρακαλώ, φροντίστε αυτή την αρκούδα. Ευχαριστώ». Κι ενώ του βρίσκουν ένα κατάλυμα και τον κάνουν να αισθανθεί ότι η τύχη του άλλαξε, μπαίνει στο μάτι του ταριχευτή του μουσείου σπάνιων ζώων…

Σκηνοθεσία:

Paul King

Κύριοι Ρόλοι:

Ben Whishaw … Paddington (φωνή)

Hugh Bonneville … Henry Brown

Sally Hawkins … Mary Brown

Madeleine Harris … Judy Brown

Samuel Joslin … Jonathan Brown

Julie Walters … Κα Bird

Nicole Kidman … Millicent Clyde

Jim Broadbent … Samuel Gruber

Peter Capaldi … Κος Curry

Imelda Staunton … θεία Lucy (φωνή)

Michael Gambon … θείος Pastuzo (φωνή)

Tim Downie … Montgomery Clyde

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Paul King

Στόρι: Hamish McColl, Paul King

Παραγωγή: David Heyman

Μουσική: Nick Urata

Φωτογραφία: Erik Wilson

Μοντάζ: Mark Everson

Σκηνικά: Gary Williamson

Κοστούμια: Lindy Hemming

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Paddington
  • Ελληνικός Τίτλος: Πάντινγκτον

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Χαρακτήρας: Paddington Bear του Michael Bond.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας και σεναρίου.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: ζωντανοί χαρακτήρες & Computer-animated (ψηφιακό)
  • Ο Πάντινγτον «γεννήθηκε» στις 13 Οκτωβρίου του 1958 και έγινε ο ήρωας περισσότερων από 20 βιβλίων του Michael Bond, υπό τον σχεδιασμό της Peggy Fortnum. Τα βιβλία μεταφράστηκαν σε 30 γλώσσες και ταξίδεψαν σε 70 χώρες. Έγινε τηλεοπτική σειρά το 1975 στην Αγγλία και το 1989 στις ΗΠΑ, ενώ το 1997 έγινε σειρά στον Καναδά. Αυτή είναι η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά, και δουλεύονταν από το 2007, αν και ουσιαστική εργασία έγινε από το 2013 και έπειτα.
  • Έγινε η πιο ακριβή ταινία του γαλλικού στούντιο StudioCanal.
  • Παρότι ολοκλήρωσε την εργασία του, η παραγωγή αποφάσισε πως δεν τους έκανε η φωνή του Colin Firth ως Πάντινγκτον, οδηγώντας τον σε αποχώρηση.
  • Ο Πάντινγκτον είναι ένας συνδυασμός ψηφιακού σχεδίου και animatronics.
  • Στην ουκρανική εκδοχή η φωνή του Πάντινγκτον ήταν ο… Volodymyr Zelenskyy, ο μελλοντικός ηγέτης της χώρας.
  • Το βίντεο-γκέιμ Paddington: Adventures in London κυκλοφόρησε για Nintendo 3DS.
  • Το μπάτζετ των 54,7 εκατομμυρίων δολαρίων (38,5 εκατομμύρια ευρώ) επέφερε εισπράξεις των 282,8. Δεν άργησε έτσι να εγκριθεί από το StudioCanal ένα σίκουελ.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιάννης Τσιμιτσέλης (Πάντινγκτον), Πέτρος Δαμουλής (Μοντγκόμερι), Μάντυ Λάμπου (Μίλισεντ), Φώτης Πετρίδης (Χένρι), Κώστας Δαρλάσης (θείος Παστούζο/Κος Γκράμπερ), Λίλα Μουτσοπούλου (Κα Μπερντ/θεία Λούσι), Χρύσα Διαμαντοπούλου (Μαίρη), Στεφανία Φιλιάδη (Τζούντι), Κωνσταντής Μαυριάς (Τζόναθαν), Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Σκουφής, Ναταλία Κατσαρού. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Μάντυ Λάμπου.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Gwen Stefani και Pharrell Williams έγραψαν για την ταινία το Shine, αλλά αποκλειστικά για την αμερικανική διανομή.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 11/12/2014

Αν με ρωτούσε κανείς λίγους μήνες πριν περί του τι μπορεί να είναι το Πάντινγκτον, θα του έλεγα πως πάμε για αποτυχία. Κάτι τη Nicole Kidman την κυνηγάνε οι φλόπες όταν πηγαίνει για εμπορικά μεγαλεία, κάτι η αποχώρηση του Colin Firth και οι οιωνοί δεν μιλούσαν για αρκουδάκια, αλλά για μαύρα κοράκια. Το στοίχημα όμως κερδίζεται και βασικός συντελεστής της επιτυχίας είναι ο Paul King, ένα όνομα που μάλλον πρέπει να βάλουμε στον χάρτη. Δεν φτιάχνει βέβαια έναν Πάντινγκτον που θα μνημονεύουν οι επόμενες γενιές, αλλά έναν που θα κρατήσει μια θαυμάσια συντροφιά σε μια οικογένεια που θα επιλέξει να τον συντροφεύσει. Κι επειδή μιλάμε για εορταστικές ημέρες, η συντροφιά αυτή κρίνεται απαραίτητη και με τη συνοδεία της ανάλογης αγοράς, που για κάποιους μικρούς φίλους μπορεί να σημαίνει πολλά, παρά το «φτωχικό» της εμφάνισης του ήρωα.

Το στόρι δεν είναι πάμπλουτο, αλλά είναι εμποτισμένο με λεπτό, βρετανικό κι έξυπνο χιούμορ, από αυτά που συγκινούν όλες τις ηλικίες. Παρά το τεχνολογικό θαύμα της προσαρμογής της τεχνολογίας του κινουμένου σχεδίου πάνω στη ζωντανή εικόνα, η παράδοση είναι αυτή που κερδίζει, μια κι ο King έχει διαβάσει καλά το πού ανήκει ο εν λόγω αρκούδος, και πως μια υπερ-μοντέρνα απόδοση των περιπετειών του θα ήταν καταστροφική. Είδαμε, πχ, τι έκανε το Χόλιγουντ στα Στρουμφάκια! Εκεί που γίνεται το λάθος, είναι εκεί που γίνεται «αιωνίως» πλέον, μιλώντας για ένα σύγχρονο κινηματογραφικό σύστημα που δεν ρισκάρει να χάσει τα λεφτά του. Ο χαρισματικός σκηνοθέτης θα παρεμβάλει με προσοχή τη δράση που θα τον φέρει στην -κακώς επιβαλλόμενη- κορύφωση, αλλά θα χάσει πόντους από το χτίσιμο της μυθολογίας του. Ευτυχώς, δεν γίνεται η μεγάλη ζημιά, αλλά είναι κρίμα να μιλάμε για μάστιγα πλέον, όσον αφορά τη μόνιμη παρεμβολή δράσης σε ταινίες που έπρεπε να εξαντλούν ως το φινάλε τον εν γένει χαρακτήρα τους. Ερωτώμενος, πάλι, αν αυτός ο προχειροντυμένος αρκούδος ήρθε για να μείνει, θα σας έλεγα πως δεν βλέπω το πώς θα «αποφύγουμε» το σίκουελ…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *