Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο μυστικοί πράκτορες θα χρησιμοποιήσουν ένα πτώμα και ψευδή έγγραφα προκειμένου να νικήσουν τα γερμανικά στρατεύματα.

Σκηνοθεσία:

John Madden

Κύριοι Ρόλοι:

Colin Firth … Ewen Montagu

Kelly Macdonald … Jean Leslie

Matthew Macfadyen … Charles Cholmondeley

Penelope Wilton … Hester Leggett

Johnny Flynn … Ian Fleming

Lorne MacFadyen … λοχίας Roger Dearborn/Glyndwr Michael

Jason Isaacs … ναύαρχος John Godfrey

Hattie Morahan … Iris Montagu

Simon Russell Beale … Winston Churchill

Paul Ritter … Bentley Purchase

Mark Gatiss … Ivor Montagu

Alexander Beyer … Karl Kuhlenthal

Nicholas Rowe … λοχαγός David Ainsworth

Ruby Bentall … Connie Bukes

Alex Jennings … John Masterman

Will Keen … Salvador Gomez-Beare

James Fleet … Charles Fraser-Smith

Mark Bonnar … Jock Horsfall

Javier Godino … δικαστής Pascual Del Pobil

Pedro Casablanc … Δρ Del Torno

Pep Tosar … ναύαρχος Moreno

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Michelle Ashford

Παραγωγή: Iain Canning, Charles S. Cohen, Emile Sherman, Kris Thykier

Μουσική: Thomas Newman

Φωτογραφία: Sebastian Blenkov

Μοντάζ: Victoria Boydell

Σκηνικά: John Paul Kelly

Κοστούμια: Andrea Flesch

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Operation Mincemeat
  • Ελληνικός Τίτλος: Επιχείρηση Κιμάς

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Ο Άνθρωπος που δεν Υπήρξε Ποτέ (1956)

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: Operation Mincemeat: The True Spy Story that Changed the Course of World War II του Ben Macintyre.

Παραλειπόμενα

  • Η ίδια υπόθεση είχε απασχολήσει και την ταινία Ο Άνθρωπος που δεν Υπήρξε Ποτέ (1956) του Ronald Neame, αλλά εκεί η ιστορική αντιστοιχία ήταν μικρότερη. Παρόλα αυτά, ο αληθινός Ewen Montagu είχε έναν μικρό ρόλο ως αερονόμος. Ήταν και ταινία που ενέπνευσε το σενάριο του Ernest Lehman για το Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων.
  • Σύμφωνα με την τηλεοπτική μίνι-σειρά Fleming (2014), ο Ian Fleming, ο δημιουργός του Τζέιμς Μποντ, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την Επιχείρησης Κιμάς. Αυτό έχει μεταφερθεί και στην εν λόγω ταινία, όπου υπάρχει ως χαρακτήρας ο τότε αξιωματικός του ναυτικού.
  • Το βιβλίο του Ben Macintyre υπήρξε και η βάση του ντοκιμαντέρ Operation Mincemeat του 2010, τη χρονιά που κι εκείνο εκδόθηκε.
  • Στο καστ είχε ανακοινωθεί και ο Tom Wilkinson.
  • Η Warner Bros. απέκτησε τα διεθνή δικαιώματα διανομής, αλλά το Netflix τα αντίστοιχα των ΗΠΑ.
  • Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο βρετανικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Αυστραλίας εντός του 2021, αλλά χρειάστηκε να περάσει μερικούς μήνες -και χρονιά- για να προβληθεί οπουδήποτε αλλού.

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 12/5/2022

Το «Επιχείρηση Κιμάς» είναι το φιλμ που θα περίμενε να δει κανείς με αντίστοιχη θεματολογία με έναν σκηνοθέτη σαν τον John Madden στο τιμόνι. Ευπρεπές, με μάλλον ευχάριστη αφήγηση, ταιριαστά παλιομοδίτικο, αλλά και αρκετά «στεγνό», και φυσικά άκρως ακαδημαϊκό. Είναι βέβαια και αυτό το ιστορικό πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχει χρησιμοποιηθεί τόσες φορές στον κινηματογράφο, που πραγματικά κανείς θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιαίτερα ρηξικέλευθες δημιουργικά κινήσεις για να πετύχει μια φιλμική ανανέωση στην εν λόγω θεματολογία. Τα ασφυκτικά πλαίσια ωστόσο του concept «βασισμένο σε αληθινή ιστορία» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κι έτσι ακολουθείται αναγκαστικά μια μάλλον πεζή οδός.

Γενικά, και το σύνολο είναι σίγουρα αρκετά καλοστημένο για τα δεδομένα μιας μεσαίου τύπου παραγωγής (εύκολα πράγματα αυτά για μια αγγλο-αμερικάνικη συμπαραγωγή), και ο ρυθμός είναι σωστός, με μια φυσική ροή της πλοκής. Αλλά είναι μια δουλειά που συναρπάζει λιγότερο από αυτό που θα αναμενόταν με δεδομένο το πόσο «ζουμερά» είναι τα πραγματικά γεγονότα στα οποία βασίζεται. Ειδικά οι όποιες εντάσεις βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά από το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν, στον βαθμό που κανείς σχεδόν ξεχνάει σε κάποια σημεία το ότι πρόκειται για μια υπόθεση από την οποία εξαρτάται η μοίρα του σημαντικότερου πολέμου στα ιστορικά χρονικά. Μερικές δε μυθοπλαστικές εμπνεύσεις που διανθίζουν την πραγματική ιστορία με στόχο να προκύψει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά του θεατή, όπως για παράδειγμα μια υποπλοκή «ζηλοφθονίας», θα μπορούσαν να αξιολογηθούν και ως άστοχες.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ολόσωστες δημιουργικές αποφάσεις που πρέπει να επισημανθούν. Η γραφή της Michelle Ashford στο σενάριο προσδίδει ευπρόσδεκτες γήινες πινελιές στα πρόσωπα πίσω από τα περιστατικά, που αυτομάτως κάνει το δράμα τους και πιο προσιτό, χωρίς να «καταπίνεται» από τη μεγάλη εικόνα της εποχής. Αυτή η κατεύθυνση αποδεικνύεται ιδιαίτερα σοφή ειδικά για την απεικόνιση του Ewen Montagu, μιας φιγούρας που εμπνέει τέτοιο σεβασμό ώστε με μια άλλη μεταχείριση θα κατέληγε να είναι επικίνδυνα απόμακρη για τον μέσο θεατή (εν μέρει αυτό το πρόβλημα εντοπιζόταν στον «Άνθρωπο που δεν Υπήρξε Ποτέ», την προηγούμενη μεγάλου βεληνεκούς μυθοπλασία γύρω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση).

Ερμηνευτικά, και ας μην του ανατίθενται και πολύ δύσκολα καθήκοντα σε σύγκριση με παρελθοντικούς ρόλους του, ο Colin Firth διαθέτει τον απαιτούμενο αέρα του πρωταγωνιστή, αλλά φέρνει και εις πέρας την αποστολή του «εξανθρωπισμού» του ήρωά του που είναι και η πρόθεση της Ashford. Ισορροπεί έξοχα ανάμεσα στις ποιότητες εκείνες που έφεραν τον Montagu στη θέση να αποκτήσει το status που είχε εν ζωή και σε μια πιο ευάλωτη πλευρά, συνθέτοντας ευρηματικά μέσα από τις αντιθέσεις. Καλή υποστήριξη παρέχουν και η Kelly Macdonald, δίνοντας μια όμορφη νότα καλοσύνης που ταιριάζει πολύ με το κλίμα που επικρατεί, αλλά και ο Jason Isaacs με το γνωστό βρετανικό φλέγμα που συχνά τον χαρακτηρίζει.

Καταληκτικά, οπωσδήποτε πρόκειται για ένα προϊόν που σέβεται τη νοημοσύνη του κοινού, αλλά που ταυτόχρονα δεν τολμά για την υπέρβαση, με συνέπεια να μην πρόκειται και για την ταινία εκείνη που θα βρει εύκολα ένθερμους φίλους. Ευτυχώς δεν διέπεται από απόλυτη αυστηρότητα όσον αφορά το ύφος του, «σπάζοντάς» την ενίοτε με χιούμορ κι ευαισθησία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Σχόλια

  1. αρε μητσο! 18 Μαΐου 2022

    Μια χαρά ταινία! Και φιλαράκο εσύ χάνεις που έκοψες την αίθουσα, όχι εμείς. Κάνεις οικονομία για να τα δίνεις σε σκυλάδικα ή έκοψες τελείως το έξω; Όλοι βλέπουμε ταινίες και στο σπίτι, αλλά δεν το κάνουμε και σημαία.

  2. ΜΗΤΣΟΣ 14 Μαΐου 2022

    Για όποιον θέλει να γλυτώσει χρήματα και δεν θέλει να το δει σε κινηματογράφο, η ταινία υπάρχει εδώ και 1-2 μέρες στα γνωστά τορεντάδικα, οπότε είναι θέμα χρόνου να κυκλοφορήσουν και Ελληνικοί υπότιτλοι. Εγώ θα περιμένω για αυτούς αφού την ταινία την έχω ήδη κατεβάσει.