
Λας Βέγκας. Είναι η 4η Ιουλίου, και σήμερα ο Χανκ και η Φράνι κλείνουν πέντε χρόνια μαζί. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως τα περιμένανε, και αντί να γιορτάζουν την επέτειό τους, τσακώνονται. Αποφασίζουν λοιπόν να χωρίσουν και να βρει ο καθένας νέο ταίρι. Έτσι, ο Χανκ γνωρίζει τη Λέιλα, μια όμορφη καλλιτέχνιδα του τσίρκου, και η Φράνι τον Ρέι, έναν ηθοποιό που βγάζει το ψωμί του δουλεύοντας ως σερβιτόρος. Όμως η αγάπη τους αποδεικνύεται πιο δυνατή απ’ όσο νόμιζαν, καθώς κανείς από τους δύο δεν μπορεί να ξεχάσει τον άλλον.
Σκηνοθεσία:
Francis Ford Coppola
Κύριοι Ρόλοι:
Frederic Forrest … Hank
Teri Garr … Frannie
Raul Julia … Ray
Nastassja Kinski … Leila
Lainie Kazan … Maggie
Harry Dean Stanton … Moe
Allen Garfield … εστιάτορας
Judith Burnett … Eleanore
Rebecca De Mornay … αντικαταστάτρια
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Armyan Bernstein, Francis Ford Coppola
Στόρι: Armyan Bernstein
Παραγωγή: Gray Frederickson, Fred Roos
Μουσική: Tom Waits
Φωτογραφία: Ronald Victor Garcia, Vittorio Storaro
Μοντάζ: Rudi Fehr, Anne Goursaud, Randy Roberts
Σκηνικά: Dean Tavoularis
Κοστούμια: Ruth Morley
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: One from the Heart
- Ελληνικός Τίτλος: Μια Μέρα, Ένας Έρωτας
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ διασκευασμένης μουσικής/τραγουδιών.
Παραλειπόμενα
- Η MGM ήταν ο αρχικός χρηματοδότης, και είχε δώσει 2 εκατομμύρια δολάρια στον Coppola. Εκείνος όμως αρνήθηκε την προσφορά, και πήρε πίσω το σχέδιο μέσω των δικών του, Zoetrope Studios.
- Αρχικά ήταν να γίνει μια κομεντί, αλλά ο Coppola ανέβασε τον πήχη της παραγωγής, μαζί με το μπάτζετ, που από τα 15 εκατομμύρια δολάρια πήγε στα 23. Όλο το φιλμ το γύρισε μέσα σε πλατό των Zoetrope (μοναδική του ταινία σε αυτά), κατασκευάζοντας κτήρια που υποκαθιστούσαν το θεατρικό προσκήνιο. Η αύξηση όμως των απαιτήσεων του δημιουργού επέφερε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην παραγωγή, ειδικά όταν η MGM αποχώρησε κι από το μέρος της διανομής που είχε προπληρώσει. Τότε βρέθηκε ο καναδός επιχειρηματίας Jack Singer, που δάνεισε 8 εκατομμύρια δολάρια στο στούντιο, και η Paramount Pictures ήρθε να αναλάβει τη διανομή (την τελευταία στιγμή κι αυτή αποσύρθηκε, με την Columbia Pictures να παίρνει τη θέση της).
- Ο Coppola σκαρφίστηκε έναν τρόπο για να φτηνύνουν τα γυρίσματα, ονομάζοντας τον electronic-cinema. Αυτό ήθελε το γύρισμα και το μοντάζ να γίνονται πρώτα σε ένα οπτικοποιημένο storyboard επί βιντεοκασέτας, και αυτό χρησιμοποιούταν ως αναφορά στα κανονικά γυρίσματα.
- Ο Gene Kelly ήταν ο χορευτικός σύμβουλος στη σκηνή χορού μεταξύ των Teri Garr και Raul Julia. Ο Kelly όμως ήρθε σε διαφωνία με τον Coppola πάνω στο πώς έπρεπε να γίνει η σκηνή, με την επιλογή του σκηνοθέτη να ήταν αυτή που έμεινε στο τελικό φιλμ. Η εκδοχή του Kelly όμως δεν χάθηκε, και υπάρχει στην αποκατάσταση του 2003.
- Κινηματογραφικό ντεμπούτο σε μικρό ρόλο για τη Rebecca De Mornay.
- Η δοκιμαστική προβολή απογοήτευσε τόσο, που πολλοί αιθουσάρχες έβγαλαν το φιλμ από τον προγραμματισμό τους. Ακολούθως, η Paramount απέσυρε την πρεμιέρα από τα τέλη του 1981, θεωρώντας ότι δεν είχε ελπίδες για κάτι καλό στα Όσκαρ. Οι σχέσεις ανάμεσα στον σκηνοθέτη και την Paramount οξύνθηκαν περαιτέρω, όταν ο Coppola διοργάνωσε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη δίχως την άδεια του στούντιο.
- Το φιλμ απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Το συνολικό κόστος των 26 εκατομμυρίων δολαρίων επέφερε από τα ταμεία μόλις 636 χιλιάδες δολάρια. Από την άλλη, οι αρχικά αρνητικές κριτικές διορθώθηκαν κάπως με τα χρόνια. Κυρίως όμως ώθησε σε χρεωκοπία τον Coppola, που αργότερα είχε δηλώσει πως έκανε ταινίες τα επόμενα 15 χρόνια για να ξεχρεώσει τα χρέη από τη συγκεκριμένη.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Tom Waits είναι ο συνθέτης όλων των τραγουδιών, ενώ φωνητικά παρέχει και ο Crystal Gayle.
- Κατά την ηχογράφηση του σάουντρακ γνώρισε ο Tom Waits την Kathleen Brennan, υπάλληλο του στούντιο, και άμεσα παντρεύτηκαν.
- Διαμάχη υπήρξε κι ανάμεσα στην Columbia Records με τον Coppola, προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην έξοδο του άλμπουμ της ταινίας.