Δεν Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό
- Δεν Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό
- Not to Be Unpleasant, But We Need to Have a Serious Talk
- 2019
- Ελλάδα
- Ελληνικά, Ιαπωνικά
- Δραμεντί, Επιστημονικής Φαντασίας, Μαύρη Κωμωδία, Σινεφίλ, Ταινία Δρόμου
- 15 Ιουλίου 2021
O Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά όταν θα πληροφορηθεί πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου μετατίθεται πάνω του, καθώς θα πρέπει να βρει ποια από τις πρώην σχέσεις του του μετέδωσε το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Άρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του.
Σκηνοθεσία:
Γιώργος Γεωργόπουλος
Κύριοι Ρόλοι:
Όμηρος Πουλάκης … Άρης
Βαγγέλης Μουρίκης … ο ποιητής
Κόρα Καρβούνη … Ζωή
Ιωάννα Παππά … Ευγενία Δούκα
Βίκυ Παπαδοπούλου … Λίντα
Ιωάννα Κολλιοπούλου … Ανθή
Σίσσυ Τουμάση … Άνκα
Mari Yamamoto … Yuki
Χριστίνα Μαντέση … Βάσια
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Μαρία Φακίνου, Γιώργος Γεωργόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Γεωργόπουλος, Αντώνης Κοτζιάς, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Σωτήρης Τσαφούλιας
Μουσική: Έλενα Χαρμπίλα
Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη
Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος
Σκηνικά: Μυρτώ Σταμπούλου
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Δεν Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό
- Διεθνής Τίτλος: Not to Be Unpleasant, But We Need to Have a Serious Talk
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Βαγγέλης Μουρίκης) και σενάριο στα βραβεία Ίρις.
Παραλειπόμενα
- Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Όστιν, στο Τέξας.
- Σε μικρότερους ρόλους, εμφανίζονται ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Αντώνης Κοτζιάς, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, αλλά και η συνθέτρια του φιλμ, Έλενα Χαρμπίλα, γνωστή και ως Kid Moxie.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Μέσα από το σάουντρακ της Kid Moxie, βγήκε πρώτο σε σινγκλ η διασκευή του Big In Japan των Alphaville.
- Η αμερικανική Lakeshore Records κυκλοφόρησε το σάουντρακ σε ψηφιακή μορφή, ενώ η Veego Records αποκλειστικά σε βινύλιο.
Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη
Έκδοση Κειμένου: 14/7/2021
Ο Γιώργος Γεωργόπουλος και η Μαρία Φακίνου προ πανδημιών και λοιπών δαιμονίων έγραψαν ένα σενάριο βασισμένο σε έναν θανατηφόρο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό, ο οποίος όμως πλήττει μόνο γυναίκες. Κι αν οι κινηματογραφικές πανδημίες συνοδεύονται συχνά από ποταμούς δακρύων και υστερικών δραματικών εντάσεων κι εξάρσεων, ο Γεωργόπουλος άφησε εδώ στην άκρη κάθε έννοια κι αισθητική απόχρωση δράματος δημιουργώντας μια μαύρη κωμωδία.
Στο σύμπαν λοιπόν αυτό της μοιραίας ασθένειας, ο Άρης, μεγαλοστέλεχος εταιρείας, θα πρέπει να ειδοποιήσει τις γυναίκες με τις οποίες έχει έρθει σε ερωτική επαφή τα τέσσερα τελευταία χρόνια για την πιθανότητα νόσησης τους από τον θανατηφόρο ιό. Δημιουργώντας ένα ιδιότυπο road-movie επιστροφής στα παρελθόντα και στα πεπραγμένα, ο Γεωργόπουλος αποτίει έναν σινεφιλικό φόρο τιμής στον Τζάρμους και στην κινηματογραφική του παρακαταθήκη, με μια εύστοχη παραβολή για την αλλοτρίωση από έναν κάποιο πραγματικό εαυτό μ’ αισθήματα και θέλω, και για την αποξένωση από έναν κάποιον πραγματικό διπλανό και σύντροφο μ’ αισθήματα και θέλω.
Με το σενάριο να λειτουργεί σε κάθε σχεδόν επίπεδο άρτια, πέρα από ένα κάπως αμήχανο και βιαστικό φινάλε, η σκηνοθεσία κινείται ηθελημένα στο μοτίβο της «αποστείρωσης» και της απουσίας συναισθήματος. Κερδίζοντας το στοίχημα της ανάδειξης του κωμικού των χαρακτήρων αλλά και της μετάδοσης της αίσθησης της αποξένωσης, η απουσία αυτή συναισθήματος αποτρέπει και την όποια ταύτιση και συναισθηματική εξίσωση του θεατή, αλλά κι αφαιρεί πόντους από το ίδιο το «αστείο» του σεναρίου.
Συμπερασματικά, η ταινία του Γεωργόπουλου είναι μια απολαυστική μαύρη κωμωδία με διακριτή αισθητική, που μπορεί να μιλήσει με την ορμή και το καυστικό της χιούμορ ανεξαρτήτων κινηματογραφικών καταβολών και προτιμήσεων.
Βαθμολογία: