Όταν το εργοστάσιο κατασκευής υλικών οικοδομής της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει, ορισμένοι από τους εργάτες του αντιμέτωποι με τη χρόνια ανεργία αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημα τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια του εργοστασίου έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης κι αλληλεγγύης, μια ουτοπία ισότητας στα ερείπια της πιο διαλυμένης ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι. Το ντοκιμαντέρ Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία ξετυλίγει το νήμα ενός περιπετειώδους εγχειρήματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μαζί ένα μοναδικό ντοκουμέντο των ταραγμένων καιρών μας.

Σκηνοθεσία:

Απόστολος Καρακάσης

Κεντρικό Επιτελείο:

Παραγωγή: Marco Gastine, Ελένη Χανδρινού

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτογραφία: Απόστολος Καρακάσης, Θανάσης Καφετζής, Δημήτρης Σταμπολής

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης, Απόστολος Καρακάσης

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία

Διεθνής Τίτλος: Next Stop: Utopia

Παραλειπόμενα

  • Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης συνείσφερε ως σύμβουλος δραματουργίας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 22/3/2016

Από το πρόγραμμα «Docs in Progress» του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο «Ελληνικό Πανόραμα» της 18ης διοργάνωσης βρέθηκε το φιλμ Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση, ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει το χρονικό της ΒΙΟ.ΜΕ, μιας επίπονης υπόθεσης αυτοδιαχείρισης που επαναπροσδιορίζει την έννοια της εργασίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ (Βιομηχανική Μεταλλευτική) στην ανατολική Θεσσαλονίκη κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, πετώντας στον δρόμο 223 οικογένειες. Τότε, 25 από τους εργαζόμενους, που αναλογούν στο 1/9 περίπου του συνόλου του προσωπικού, αποφάσισαν να συνεχίσουν την παραγωγή μέσα από το εργοστάσιο, πραγματοποιώντας εν αγνοία τους ένα πρωτοφανές πείραμα αυτοδιαχείρισης. Η περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ είναι πρωτοφανής, καθώς έκανε την εμφάνισή της σε μια περίοδο όπου 700.000 περίπου εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, έπειτα από το κλείσιμο του 25 τοις εκατό των εργοστασίων της χώρας.

Όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται το παραπάνω εγχείρημα, άλλο τόσο δύσκολο αποδεικνύεται στην υλοποίησή του, με την ομάδα αυτοδιαχείρισης να συναντά αμέτρητες δυσκολίες τόσο από το κράτος, όσο από την ιδιοκτησία, αλλά κι από τα ίδια της τα μέλη. Η κάμερα του Καρακάση εισβάλλει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου κι ακολουθεί τους εργαζόμενους από τις πρώτες τους συζητήσεις, τον ασταμάτητο αγώνα τους απέναντι στα εμπόδια που συνεχώς προκύπτουν, μέχρι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης τους. Παράλληλα, παρουσιάζει μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις μερικούς από τους εργαζομένους, αποκαλύπτοντας το προφίλ τους μέσα από μικρές λεπτομέρειες για τη ζωή τους ή το πρόσφατο παρελθόν τους και ακολουθεί την πορεία τους μέχρι το σήμερα. Δεν ξεχνά όμως να δώσει τον λόγο και στην πρώην ιδιοκτήτρια της ΒΙΟ.ΜΕ, Χριστίνα Φιλίππου, η οποία μιλάει για τις αιτίες που την οδήγησαν στην πτώχευση, την αντίδρασή της στο πείραμα αυτοδιαχείρισης και τη δικαστική της αντιπαράθεση με τους εργαζομένους που ζητούν αποζημίωση. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, προσπαθούν να βρουν συνεννόηση μεταξύ τους και να λύσουν τα διάφορα προβλήματα που συχνά τους οδηγούν σε αδιέξοδο, έχοντας παράλληλα την αμέριστη υποστήριξη εκατοντάδων αλληλέγγυων του εγχειρήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ένα φιλμ τεκμηρίωσης που καταγράφει εκ των έσω τον αγώνα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να επιτύχουν έναν ουτοπικό στόχο, εφαρμόζοντας της αρχές της άμεσης δημοκρατίας και διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *