Ένα βροχερό απόγευμα έξω από το Κόβεντ Γκάρντεν, μια ατημέλητη, λαϊκή και αμόρφωτη κοπέλα που δουλεύει σαν πλανόδια ανθοπώλισσα, η Ελάιζα Ντούλιτλ, συναντά τον περίφημο καθηγητή φωνητικής Χένρι Χίγκινς και τον φίλο του συνταγματάρχη Χιου Πίκερινγκ. Οι δύο άντρες συζητούν για τις διαφορές των κοινωνικών τάξεων και καταλήγουν να στοιχηματίσουν αν η Ελάιζα μπορεί να μεταμορφωθεί σε κυρία της υψηλής κοινωνίας, απλά διδάσκοντάς της σωστά αγγλικά. Το πείραμα μπαίνει σε εφαρμογή, για να φέρει τους δύο ξένους γρήγορα κοντά.
Σκηνοθεσία:
George Cukor
Κύριοι Ρόλοι:
Audrey Hepburn … Eliza Doolittle
Rex Harrison … καθηγητής Henry Higgins
Stanley Holloway … Alfred P. Doolittle
Wilfrid Hyde-White … συνταγματάρχης Hugh Pickering
Gladys Cooper … Κα Higgins
Jeremy Brett … Freddy Eynsford-Hill
Theodore Bikel … Zoltan Karpathy
Mona Washbourne … Κα Pearce
Isobel Elsom … Κα Eynsford-Hill
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Alan Jay Lerner
Παραγωγή: Jack L. Warner
Φωτογραφία: Harry Stradling Sr.
Μοντάζ: William H. Ziegler
Σκηνικά: Cecil Beaton, Gene Allen
Κοστούμια: Cecil Beaton
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: My Fair Lady
- Ελληνικός Τίτλος: Ωραία μου Κυρία
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Πυγμαλίων (1938)
Σεναριακή Πηγή
- Θεατρικό: Pygmalion του George Bernard Shaw.
- Θεατρικό: My Fair Lady του Alan Jay Lerner.
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Rex Harrison), μουσικής (διασκευή), φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών και ήχου. Υποψήφιο για δεύτερο αντρικό ρόλο (Stanley Holloway), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Gladys Cooper), διασκευασμένο σενάριο και μοντάζ.
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ), σκηνοθεσίας και πρώτου αντρικού ρόλου (Rex Harrison) σε κωμωδία/μιούζικαλ. Υποψήφιο για πρώτο γυναικείο ρόλο (Audrey Hepburn) σε κωμωδία/μιούζικαλ, και δεύτερο αντρικό ρόλο (Stanley Holloway).
- Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας από οποιαδήποτε προέλευση. Υποψήφιο για βρετανό ηθοποιό (Rex Harrison).
- Καλύτερη ξένη ταινία στα David di Donatello.
Παραλειπόμενα
- Κύρια πηγή είναι το θεατρικό κείμενο του 1913, Πυγμαλίων, του George Bernard Shaw, που έγινε επιτυχία στον κινηματογράφο το 1938 από τους Anthony Asquith και Leslie Howard (μεταξύ αρκετών άλλων διασκευών). Χρησιμοποιήθηκε όμως εξίσου το θεατρικό My Fair Lady (1956), από όπου προέρχονται και τα τραγούδια του Frederick Loewe, σε στοίχους Alan Jay Lerner.
- Η Warner αγόρασε το 1962 τα δικαιώματα του θεατρικού του 1956, με το ασύλληπτο για την εποχή ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά ανήκαν στον William S. Paley του CBS, που είχε αρνηθεί κέρδη από την παράσταση για να τα αποκτήσει. Η συμφωνία ήθελε 7 χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας τα δικαιώματα να επιστρέφουν στη CBS.
- Ο Rex Harrison είχε απογοητευτεί όταν προσλήφθηκε η Audrey Hepburn, ελπίζοντας ως τότε ότι τον ρόλο θα πάρει η Julie Andrews. Παρόλα αυτά, όταν σήκωσε το Όσκαρ ευχαρίστησε και τις δύο “ωραίες του κυρίες”.
- Όταν ρώτησαν τον Cary Grant γιατί αρνήθηκε τον ρόλο του καθηγητή, εκείνος είπε ότι ο τρόπος ομιλίας του ήταν πιο κοντά σε αυτόν της Ελάιζα. Ο Grant ήταν που συμβούλευσε τον αρνητικό ως προς αυτό Jack L. Warner να πάρει τον Rex Harrison (που ήταν και στο θεατρικό), λέγοντας του ότι εάν δεν το πράξει, δεν θα πάει να δει την ταινία.
- Η Audrey Hepburn ερμηνεύει τη 19χρονη Ελάιζα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 35.
- Αναφέρθηκε ότι ο σχεδιαστής κοστουμιών Cecil Beaton έφτιαξε 1.500 κοστούμια για την ταινία.
- Ο Walt Disney είχε προσφερθεί να καθυστερήσει τα γυρίσματα του Μαίρη Πόπινς, αν η Julie Andrews έπαιρνε τον ρόλο σε αυτή την ταινία. Αυτό δεν έγινε φυσικά, αλλά την ίδια χρονιά η Andrews πήρε το Όσκαρ, ενώ η Hepburn δεν ήταν καν υποψήφια.
- Warner Brothers και George Cukor διαμαρτυρήθηκαν έντονα που η Audrey Hepburn αγνοήθηκε επιδεικτικά από τα Όσκαρ. Αυτό ξεπεράστηκε όταν η ακαδημία προσκάλεσε την ηθοποιό να παραδώσει εκείνη το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου.
- Σε πρώιμο στάδιο, η Warner Brothers διαπραγματεύονταν με τον Peter O’Toole για τον ρόλο του καθηγητή, αλλά οι ατζέντηδες του ζητούσαν πολλά μετά την επιτυχία του Λόρενς της Αραβίας. Για τον ίδιο ρόλο, είχε γίνει συζήτηση και για τους: James Cagney, Stanley Holloway, Noel Coward, Rock Hudson, Michael Redgrave και George Sanders.
- Με κόστος 17 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ εισέπραξε 72,7, και βρίσκεται στη λίστα των εμπορικότερων όλων των εποχών με αναπροσαρμογή των τιμών εισιτήριων.
- Η ταινία αποκαταστάθηκε το 1994 από τους James C. Katz, Robert A. Harris, που είχαν κάνει κάτι παρόμοιο και για το Σπάρτακος. Ο δεύτερος συμμετείχε και στην αποκατάσταση του 2015, αυτή τη φορά σε 4K, για το Blu-Ray.
- Η Emma Thompson εργάζονταν πάνω σε σενάριο για ριμέικ, που προορίζονταν για το 2008. Τότε είχαν ακουστεί τα ονόματα των Keira Knightley, Carey Mulligan και Colin Firth για τους κύριους ρόλους.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Με αιχμή το I Could Have Danced All Night, επιτυχία είχαν και τα The Rain in Spain, Wouldn’t It Be Loverly?, With a Little Bit of Luck, On the Street Where You Live, Get Me to the Church on Time και I’ve Grown Accustomed to Her Face, προερχόμενα από το θεατρικό του Μπρόντγουεϊ, σε προσαρμογή, επιμέλεια και διεύθυνση του Andre Previn.
- Η φωνή της Hepburn δεν θεωρήθηκε κατάλληλη για το τραγούδι (τη βρήκαν πολύ δυνατή), και με εξαίρεση το Just You Wait, ντουμπλάρεται από τη Marni Nixon. Όταν της το είχαν πρωτοπεί, η διάσημη ηθοποιός είχε αποχωρήσει, για να επιστρέψει την επόμενη μέρα ζητώντας συγνώμη.