Ο Γάμος του Καλύτερου μου Φίλου
- My Best Friend's Wedding
- 1997
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά
- Αισθηματική, Κομεντί
- 31 Οκτωβρίου 1997
Η Τζούλιαν κοντεύει να σκάσει από τη ζήλια της και το κακό της, αφού ο καλύτερος της φίλος και πρώην αγαπημένος της, Μάικλ, παντρεύεται. Πλησίαζαν και τα 28α της γενέθλια, κατά τα οποία είχαν υποσχεθεί με τον Μάικλ να παντρευτούν αν δεν είχαν ήδη κάνει το μεγάλο βήμα. Και τώρα της ζητά να γίνει η κουμπάρα. Έχει λοιπόν μπροστά της μονάχα τέσσερις ημέρες να χαλάσει τον γάμο και δεν είναι κάτι το εύκολο, ειδικά επειδή η νύφη είναι συμπαθέστατη.
Σκηνοθεσία:
P.J. Hogan
Κύριοι Ρόλοι:
Julia Roberts … Julianne Potter
Dermot Mulroney … Michael O’Neal
Cameron Diaz … Kimberly ‘Kimmy’ Wallace
Rupert Everett … George Downes
Philip Bosco … Walter Wallace
M. Emmet Walsh … Joe O’Neal
Rachel Griffiths … Samantha Newhouse
Carrie Preston … Amanda Newhouse
Susan Sullivan … Isabelle Wallace
Christopher Masterson … Scotty O’Neal
Paul Giamatti … Richard
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ronald Bass
Παραγωγή: Ronald Bass, Jerry Zucker
Μουσική: James Newton Howard
Φωτογραφία: Laszlo Kovacs
Μοντάζ: Garth Craven, Lisa Fruchtman
Σκηνικά: Richard Sylbert
Κοστούμια: Jeffrey Kurland
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: My Best Friend’s Wedding
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Γάμος του Καλύτερου μου Φίλου
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής σε κωμωδία/μιούζικαλ.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερη ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ), πρώτου γυναικείου ρόλου (Julia Roberts) στην ίδια κατηγορία, και δεύτερου αντρικού ρόλου (Rupert Everett).
- Υποψήφιο για Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (Rupert Everett).
Παραλειπόμενα
- Τόσο ο Dermot Mulroney, όσο και η Cameron Diaz ήταν επιλογές της Julia Roberts.
- Για τον ρόλο της Κίμπερλι, υποψήφιες ήταν οι: Drew Barrymore, Laura Dern, Calista Flockhart.
- Ο ρόλος της Τζούλιαν αρχικά προορίζονταν για τη Sarah Jessica Parker. Αναγκάστηκε όμως να αποσυρθεί, επειδή ήταν απασχολημένη με το τηλεοπτικό Sex and the City.
- Παρότι μια ταινία που χρησιμοποιεί τη λέξη “fuck” καταλήγει εύκολα στις ΗΠΑ με τον χαρακτηρισμό R, η συγκεκριμένη πήρε το πολυπόθητο PG-13.
- Με κόστος 38 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία έφτασε σε κέρδη τα 299,3.
- Έχει γίνει ριμέικ στο Μπόλιγουντ και την Κίνα.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Επιτυχία είχε και το σάουντρακ της ταινίας, παρότι δεν γράφτηκε κανένα νέο κομμάτι. Αιχμή ήταν οι διασκευές I Say a Little Prayer (For You) (Diana King) και Wishin’ and Hopin’ (Ani DiFranco). Τα περισσότερα δε κομμάτια είναι διασκευές από τραγούδια του Burt Bacharach.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 1/12/2009
Δεν δηλώνω μεγάλος φαν της ταινίας, αλλά με αυτή και το «Notting Hill» κλείνει ένας κύκλος καλών γλυκανάλατων κομεντί, ενώ έπειτα ήρθε το χάος στο είδος. Ο αυστραλός Π. Τζ. Χόγκαν έρχεται με τη γαμήλια εμπειρία του κατά πολύ ανώτερου «Muriel’s Wedding», και τονίζει με ευκολία τη φρεσκάδα των ηρώων του και την ορθή συζυγία ανάμεσα σε χιούμορ και συναίσθημα. Το στόρι θα ήταν πολύ εύκολα χαζό, αλλά η Τζούλια Ρόμπερτς κι ο Ρούπερτ Έβερετ έχουν μεγάλα κέφια και κάνουν το απλοϊκό ενδιαφέρον. Μεγάλη επιτυχία στα ταμεία και η Κάμερον Ντίαζ έγινε ξάφνου περιζήτητη, ακόμα κι αν ο ρόλος της είναι κάπως άχαρος. Αυτού που ο ρόλος του θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά είναι άχαρος ο ίδιος, είναι ο Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, που αναλαμβάνει τον ρόλο του «αντικείμενου του πόθου», μια και δεν υπάρχει αντίστοιχος γυναικείος επί του έργου. Γενικά, οι κυρίες στάνταρ θα το αγαπήσουν, ενώ για την αντίδραση των κυρίων, μάλλον ως προς αυτό υπάρχουν βαθμίδες αναλόγως το ποιον του καθενός, μια και η ταινία δεν είναι διόλου γενικά του πεταματού. Λογική πάντως η εμπορική του απήχηση, αλλά μακριά από σύγκριση με παλιά καλά πρότυπα, ώστε να θεωρηθεί μελλοντικά και κλασική.
Βαθμολογία: