Η Νταϊάνα Μπάρινγκ, ηθοποιός σε θίασο, βρίσκεται κοντά την ώρα που ανακαλύπτεται το πτώμα μιας δολοφονημένης γυναίκας. Κατηγορείται εκείνη για τον φόνο και καταδικάζεται με ανεπαρκή στοιχεία. Ένας από τους ενόρκους, ο σερ Τζον Μένιερ, πιστεύει στην αθωότητα της και προσπαθεί να το αποδείξει. Οι έρευνές του τον οδηγούν στον περιπλανώμενο θίασο, όπου ανακρίνει τα μέλη του. Μαθαίνει πως η φωνή ενός άνδρα ακούστηκε το βράδυ του φόνου. Η ανακάλυψη του σκοτεινού άνδρα είναι η μοναδική ελπίδα που έχει η νεαρή Νταϊάνα για να γλιτώσει από την εκτέλεση.

Σκηνοθεσία:

Alfred Hitchcock

Κύριοι Ρόλοι:

Herbert Marshall … Σερ John Menier

Norah Baring … Diana Baring

Phyllis Konstam … Doucie Markham

Edward Chapman … Ted Markham

Miles Mander … Gordon Druce

Esme Percy … Handel Fane

Donald Calthrop … Ion Stewart

Una O’Connor … Κα Grogram

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alfred Hitchcock, Walter C. Mycroft, Alma Reville

Παραγωγή: John Maxwell

Μουσική: Jack E. Cox

Φωτογραφία: Lucas

Μοντάζ: Rene Marrison

Σκηνικά: John Mead

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Murder!
  • Ελληνικός Τίτλος: Έγκλημα
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Δολοφονία

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Enter Sir John των Clemence Dane, Helen Simpson.

Παραλειπόμενα

  • Η παραγωγή ξεκίνησε με τον τίτλο του μυθιστορήματος (Enter Sir John), αλλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αποφασίστηκε να απλοποιηθεί.
  • Αυτή είναι η πρώτη ταινία όπου οι σκέψεις ενός ήρωα ακούγονται ανοιχτά. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Herbert Marshall είχε ηχογραφήσει τις “σκέψεις” του σε δίσκο, ο οποίος έπαιζε κατά το γύρισμα της σκηνής.
  • Ο πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Esme Percy παίζει τον κρίσιμο ρόλο ενός άντρα που ντύνεται γυναικεία. Λόγω και του μικρού του ονόματος, υπήρχε έντονη φήμη πως ο ηθοποιός ήταν και στην πραγματικότητα γυναίκα.
  • Ταυτόχρονα -και στα ίδια σκηνικά- γυρίζονταν η γερμανόφωνη εκδοχή, και πάλι υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση του Hitchcock. Ο Miles Mander ήταν ο μόνος κοινός ηθοποιός στα δύο καστ, με τους Alfred Abel, Olga Tschechowa και Paul Graetz να ηγούνται εκείνης της εκδοχής. Κυκλοφόρησε το 1931 με τίτλο Mary.
  • Το κάμεο του Alfred Hitchcock είναι περίπου στη μία ώρα ταινίας, όπου διακρίνεται να περνάει μπροστά από το σπίτι όπου έγινε ο φόνος.

Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *