Όταν ένας τραγοπόδαρος με το όνομα Μιουν γίνεται ο Φύλακας της Σελήνης, η μικρή πείρα του τον προδίδει και λαμβάνει χώρα ένα ατύχημα που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τόσο τη Σελήνη, όσο τον Ήλιο. Την ίδια ώρα, ένας διεφθαρμένος τιτάνας, ο Νεκρός, θέλει τον Ήλιο δικό του και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ισορροπία ημέρας και νύχτας. Τώρα, με τη βοήθεια ενός κέρινου παιδιού, της Γκλιμ, κι ενός πολεμιστή, του Σοχόν που τώρα φυλάει τον Ήλιο, ξεκινά ένα απίθανο ταξίδι για να πάρει τον Ήλιο πίσω και να αποκαταστήσει τη Σελήνη στη θέση που της αρμόζει στον ουρανό.

Σκηνοθεσία:

Alexandre Heboyan

Benoit Philippon

Κύριοι Ρόλοι:

Michael Gregorio … Mune (φωνή)

Izia Higelin … Glim (φωνή)

Omar Sy … Sohone (φωνή)

Feodor Atkine … Leeyoon (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Benoit Philippon, Jerome Fansten

Παραγωγή: Dimitri Rassam, Aton Soumache, Alexis Vonarb

Μουσική: Bruno Coulais

Μοντάζ: Isabelle Malenfant

Σκηνικά: Nicolas Marlet, Aurelien Predal, Remi Salmon

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mune, le Gardien de la Lune
  • Ελληνικός Τίτλος: Μιουν, ο Φρουρός του Φεγγαριού
  • Διεθνής Τίτλος: Mune: Guardian of the Moon

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Το φιλμ δεν είχε εμπορική επιτυχία, παρά τις θετικές κριτικές, Κόστισε 17 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έβγαλε 9,1.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Φοίβος Ριμένας (Μιουν), Αφροδίτη Αντωνάκη (Γκλιμ), Θανάσης Κουρλαμπάς (Σοχόν), Γιάννης Στεφόπουλος (Λι-Ουν), Γιάννης Πολιτάκης (Φώσφο), Ηλίας Ζερβός (Σολάλ), Δημήτρης Χαβρές (Νεκρός), Βασίλης Μήλιος (Μοξ), Κώστας Δαρλάσης (Γιουλ), Δημήτρης Μάριζας (Σπλιν), Κώστας Αποστολίδης (ο πατέρας της Μιουν), Φώτης Πετρίδης (ο πατέρας της Γκλιμ). Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Ζερβός. Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 6/4/2018

Ο Φιλιπόν και ο Χεμπογιάν πετυχαίνουν να βρουν μια τομή ανάμεσα στο σινεμά του Μισέλ Οσελό και το καθαρά εμπορικό κινούμενο σχέδιο. Οπτικά, έχουν στα χέρια τους κάτι το όμορφο, με εξαιρετικό ντεκόρ και πανδαισία φαντασίας. Αλλά, ευτυχώς, δεν μένουν σε αυτό, αλλά προσέχουν και την αφήγηση της ιστορίας τους, ώστε να είναι ένα παραμύθι που θα σέβεται τους πάντες. Κάποιοι χαρακτήρες είναι αλήθεια ότι κάνουν χάρες σε ένα πιο «αμερικανικό» κοινό, αλλά αυτό το ράγισμα στην ποιότητα ήταν λογικά απαραίτητο για την ευρύτερη ανάδειξη του έργου. Τα μνήματα του έργου, δε, είναι προσεγμένα. Μιλούν εύστοχα για τη φύση και πλάθουν μια «μυθολογικού» τύπου λυρική ιστορία, που μπορεί να αγγίξει τον καθέναν, μικρό και μεγαλύτερο. Να που υπάρχουν τρόποι για το ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο να βρει ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς ουσιαστικό κόστος επί της ποιότητας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *