Στη μεσαιωνική Κίνα, η νεαρή Μουλάν, η ιδιόρρυθμη κόρη του Φα Ζου, κατάφερε και έφερε την καταστροφή ενώ πήγε στην προξενήτρα. Μετά που γυρίζουν στο χωρίο τους μαθαίνουν ότι κηρύχτηκε πόλεμος στην Κίνα από τους Ούνους, και ένας άντρας από κάθε οικογένεια πρέπει να πάει να πολεμήσει. Όμως, ο πατέρας της Μουλάν είναι τραυματισμένος από τον προηγούμενο πόλεμο που είχε πάει, και έτσι η Μουλάν αποφασίζει να μεταμφιεστεί σε άντρας και να πάει στη θέση του πατέρα της.

Σκηνοθεσία:

Tony Bancroft

Barry Cook

Κύριοι Ρόλοι:

Ming-Na Wen … Mulan (φωνή)

Eddie Murphy … Mushu (φωνή)

BD Wong … λοχαγός Li Shang (φωνή)

Miguel Ferrer … Shan-Yu (φωνή)

June Foray … γιαγιά Fa (φωνή)

Harvey Fierstein … Yao (φωνή)

Gedde Watanabe … Ling (φωνή)

Soon-Tek Oh … Fa Zhou (φωνή)

Pat Morita … ο αυτοκράτορας (φωνή)

George Takei … επικεφαλής πρόγονος (φωνή)

Miriam Margolyes … η προξενήτρα (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rita Hsiao, Chris Sanders, Philip LaZebnik, Raymond Singer, Eugenia Bostwick-Singer

Στόρι: Robert D. San Souci

Παραγωγή: Pam Coats

Μουσική: Jerry Goldsmith

Μοντάζ: Michael Kelly

Σκηνικά: Hans Bacher

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mulan
  • Ελληνικός Τίτλος: Μουλάν

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής σε κωμωδία/μιούζικαλ.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα μουσικής και τραγουδιού (Reflection).
  • Καλύτερη ταινία στα Annie, τα βραβεία των κινουμένων σχεδίων.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
  • Η Hua Mulan είναι ιστορικό πρόσωπο που έζησε ανάμεσα στην περίοδο 420-589, και παρέμεινε στη μνήμη μέσω ενός ποιήματος, της Μπαλάντας της Μουλάν. Η ιστορία της στην τέχνη ξεκινάει το 1917 με το θεατρικό Η Μουλάν Κατατάσσεται. Στον κινηματογράφο έχει κάνει εμφάνιση ήδη από τον βωβό και το 1927. Κυριότερη αυτή του 1998 εμφάνιση της ήταν το 1964 με το Lady General Hua Mu-lan υπό μορφή μιούζικαλ.
  • Η Disney αρχικά προσανατολίζονταν σε μια κομεντί τύπου Τούτσι. Η προσθήκη ως επικεφαλής στους σεναριογράφους του Chris Sanders ήταν αυτή που έστρεψε την ταινία προς την παραδοσιακή μορφή της Μπαλάντας.
  • Το 1989 ήταν που άνοιξε το στούντιο της Walt Disney στη Φλόριντα, που θα ασχολούνταν αποκλειστικά με καρτούν και ταινίες κινουμένου σχεδίου. Κατά τα τέλη του 1993, όμως, αποφάσισαν να κάνουν κάτι ανεξάρτητα, κι εκείνη την εποχή η εταιρία ενδιαφέρονταν για κάτι με κινεζικό θέμα. Έτσι δημιουργήθηκε η  επαφή με τον Robert D. San Souci, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, που προσανατολίζονταν στην ίδια θεματική. Όταν τον ρώτησαν αν έχει και κάτι περισσότερο, αυτός στράφηκε σε ένα κείμενο που είχε για την Μπαλάντα της Μουλάν. Ικανοποιημένη η Disney από την αρχική τους δουλειά, έχτισε νέο πολυώροφο κτήριο στη Φλόριντα, και επέκτεινε το τμήμα με 400 ανθρώπους.
  • Η Tia Carrere ήταν η πρώτη υποψήφια που παρουσιάστηκε για τη φωνή του κεντρικού ρόλου. Αυτή που προσλήφθηκε ήταν η Lea Salonga, η οποία ήταν η φωνή στα τραγούδια της Τζασμίν στον Αλαντίν. Δεν έπειθε όμως στον χαρακτήρα, παρόλα αυτά παρέμεινε ως Μουλάν στην τραγουδιστική της εκδοχή.
  • Με μπάτζετ 90 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ έφτασε να βγάλει 304,3.
  • Το 2004 βγήκε το σίκουελ Μουλάν 2, αλλά ήταν για την αγορά του βίντεο. Το 2020 βγήκε το ριμέικ, με ζωντανούς χαρακτήρες.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Σοφία Καψαμπέλη (Μουλάν), Πέτρος Φιλιππίδης (Μούσου), Γιώργος Λιάντος (λοχαγός Λι Σανγκ), Βίλμα Τσακίρη (προξενήτρα), Κώστας Μπακάλης (Γιάο), Σωτήρης Τζιμόπουλος (Λινγκ), Κώστας Φιλίππογλου (Τσιεν-Πο), Μανώλης Γιούργος (Σαν-Γιου), Γιώργος Χριστόπουλος (Φα Ζου), Χριστίνα Κουτσουδάκη (γιαγιά Φα), Ντίνος Σούτης (επικεφαλής πρόγονος), Γιάννης Παπαϊωάννου (Τσι Φου), Θεόδωρος Δημήτριεφ (ο αυτοκράτορας), Λίνα Τριανταφύλλου (Φα-Λι), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ντίνος Δουλγεράκης, Ζανό Ντάνιας, Μαρία Πλακίδη, Ηλίας Πλακίδης, Κώστας Γκίκας. Τραγούδι: Δέσποινα Βανδή (Μουλάν), Άλεξ Παναγή (Σανγκ), Ποίμης Πέτρου (Λινγκ), Κώστας Βρετός (Τσιεν-Πο). Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Πλακίδης. Μετάφραση: Ρενάτε Μουμούρη. Στοίχοι: Σωτήρης Κακίσης, Άννα Ιωαννίδου.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το 1994, ήταν ο Stephen Schwartz που ξεκίνησε δουλειά πάνω στα τραγούδια της ταινίας. Όμως, ακολούθησε συμφωνία του με το πρώην αφεντικό της εταιρίας, τον Jeffrey Katzenberg, για δουλειές με τη νεοσύστατη DreamWorks. Αυτό δεν έγινε ανεκτό από την Disney και τον απέλυσε. Είχε μάλιστα προλάβει να γράψει τρία τραγούδια, και ο σχεδιασμός για τις σκηνές του ήταν ήδη στο πρόγραμμα, κάτι φυσικά που άλλαξε τελείως.
  • Ο Matthew Wilder ήταν αυτός που το 1995 προσλήφθηκε ως συνθέτης των τραγουδιών, με τον David Zippel να γράφει τους στοίχους. Γράφτηκαν 5 ορίτζιναλ τραγούδια: το Reflection (Lea Salonga), το Honor to Us All (Beth Fowler, Lea Salonga, Marni Nixon), το I’ll Make a Man Out of You (Donny Osmond), το A Girl Worth Fighting For (Harvey Fierstein, James Hong, Jerry Tondo, Lea Salonga, Matthew Wilder) και το True to Your Heart (98° και Stevie Wonder). Μόνο το Reflection βγήκε σε σινγκλ, δίχως τη μεγάλη επιτυχία, το οποίο ακούγονταν σε δεύτερη εκδοχή από την Christina Aguilera.
  • Στην ελληνική εκδοχή, την τραγουδιστική φωνή της Μουλάν αναλαμβάνει η Δέσποινα Βανδή.

Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *