Ο Ντάνιελ Χίλαρντ δεν είναι συνηθισμένος πατέρας. Όταν μαθαίνει ότι η πρώην γυναίκα του χρειάζεται μια οικονόμο για το σπίτι, ντύνεται γυναίκα και παρουσιάζεται για να πάρει τη δουλειά. Η μεταμφίεσή του είναι τόσο πετυχημένη, που ούτε η γυναίκα του, ούτε τα τρία του παιδιά καταλαβαίνουν τίποτα. Ο Ντάνιελ θα πάρει τη δουλειά και θα αποδειχτεί κάτι παραπάνω από ικανός. Η κυρία Νταουτφάιρ, όπως θα συστηθεί, θα γίνει απαραίτητη στην οικογένεια, αλλά πολλά απρόοπτα κι ευτράπελα θα συμβούν, όταν εμφανίζεται ένας υποψήφιος γαμπρός για την πρώην σύζυγο του Ντάνιελ.

Σκηνοθεσία:

Chris Columbus

Κύριοι Ρόλοι:

Robin Williams … Daniel Hillard/Euphegenia Doubtfire

Sally Field … Miranda Hillard

Pierce Brosnan … Stuart ‘Stu’ Dunmeyer

Lisa Jakub … Lydia Hillard

Matthew Lawrence … Chris Hillard

Mara Wilson … Natalie ‘Nattie’ Hillard

Harvey Fierstein … Frank Hillard

Polly Holliday … Gloria Cheney

Robert Prosky … Jonathan Lundy

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Randi Mayem Singer, Leslie Dixon

Παραγωγή: Mark Radcliffe, Marsha Garces Williams, Robin Williams

Μουσική: Howard Shore

Φωτογραφία: Donald McAlpine

Μοντάζ: Raja Gosnell

Σκηνικά: Angelo P. Graham

Κοστούμια: Marit Allen

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mrs. Doubtfire
  • Ελληνικός Τίτλος: Κα Νταπφάιρ
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Η Κυρία Νταουτφάιρ

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Alias Madame Doubtfire της Anne Fine.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ μακιγιάζ.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ) και πρώτου αντρικού ρόλου (Robin Williams) στην ίδια κατηγορία.
  • Υποψήφιο για Bafta μακιγιάζ.

Παραλειπόμενα

  • Η διεύθυνση του σπιτιού που χρησιμοποιήθηκε ήταν η 2640 Steiner Street στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά την επιτυχία της ταινίας, το σπίτι έγινε τουριστική ατραξιόν, ενώ μετά και τον θάνατο του Williams ονομάστηκε “εκ του προχείρου” μνημείο.
  • Το μακιγιάζ για την κυρία Νταουτφάιρ χρειάζονταν καθημερινά 4 ώρες για να ολοκληρωθεί.
  • Ακόμα και τα ζώα που εμφανίζονται περάσαν από οντισιόν.
  • Ο Chris Columbus είχε πάντα δύο κάμερες πάνω στον Robin Williams, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα πιάσει οτιδήποτε αυθόρμητα πράξει ο ηθοποιός. Η δε κάθε σκηνή γυρίζονταν επί 15 ως 22 φορές, μέχρι να δώσει το τελικό οκ ο Williams.
  • Η μικρή τότε Blake Lively ήταν στις τελικές επικρατέστερες για τον ρόλο της Νάταλι.
  • Bryan Cranston, Mel Gibson, Harrison Ford και Tom Hanks ήταν στα υπόψιν για τον κεντρικό ρόλο, τον οποίο αρνήθηκε πρώτος ο Tim Allen.
  • Πάνω από 30 λεπτά κόπηκαν στο τελικό μοντάζ, με τα περισσότερα από αυτά να συμπεριλαμβάνονται στην Behind-the-Seams Edition DVD εκδοχή του 2008.
  • Το 2001 ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το Mrs. Doubtfire 2, με τον Robin Williams να δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στον ρόλο. Το σενάριο που γράφτηκε όμως δεν ικανοποιούσε τον ηθοποιό, και παρά το ότι γράφτηκε και νέο σενάριο, καινούργια προβλήματα το έβαλαν οριστικά στην άκρη.
  • Το 2019 ανέβηκε μια ομώνυμη παράσταση σε θέατρο του Σιατλ, υπό τη μορφή μιούζικαλ. Προηγήθηκαν τα ινδικά κινηματογραφικά ριμέικ το 1996 και 1997, αλλά κι ένα στη Σρι Λάνκα το 2000.
  • Δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, με έσοδα 441,3 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος ήταν στα 25.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 2/12/2012

Η μεγάλη εμπορική επιτυχία δεν ήταν παράλογο να έρθει, αλλά ο Κρις Κολούμπους των «Χάρι Ποτερ» και το σεναριακό του επιτελείο δεν κουράστηκαν όσο θα έπρεπε προς κάτι τέτοιο, βασικά κάτι ακόμα καλύτερο ποιοτικά. Η κεντρική ιδέα είναι καθαρά ένα οικογενειακό «Tootsie», με ψήγματα από τη συμπάθεια που αντλούν οι νταντάδες από την εποχή της «Μαίρη Πόπινς», ενώ ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος κι εδώ Ρόμπιν Γουίλιαμς δεν είναι Ντάστιν Χόφμαν, ή τουλάχιστον το σενάριο δεν του έδωσε τις ατάκες για να προσπαθήσει. Το χιούμορ είναι χαλαρό και γενικά αναίμακτο, ενώ στα παιδιά έπρεπε να δοθεί περισσότερη χιουμοριστική, παρά συναισθηματική βαρύτητα. Γενικά είναι φανερό πως θα λειτουργούσε ορθότερα ως καθαρή κωμωδία, κάτι που δεν είναι. Ξεχωρίζουν κάποιες συγκεκριμένες σκηνές, όπως αυτή του εστιατορίου, και το γενικά ευχάριστο κλίμα. Σίγουρα θα προτιμούσαμε τον Κολούμπους του «Μόνος στο Σπίτι», αλλά και μια καλύτερη προσαρμογή ρόλου για τη Σάλι Φιλντ και τον Πιρς Μπρόσναν.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *